Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 41 186
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
ДХЗ, не мисля че с един климатик ще може да отоплявате това голямо помещение, че и с отворено стълбище. Трябва да са поне 2 бр.
Съседите ми се топлят с климатици, живеем в комплекс с огледални къщи.Въпросът е, че машините им са стари, ние досега бвхме на газ и нвмаме климатици.Збам, че трябва д ае 24-ка, бо не знам коя марка/модел до 3000лв. бюджет.
На втори етаж ще се отоплява на газ или ел. котле ще пускаме.

# 601
  • Велики Преслав
24ка до 3000 лв, одвен това
Midea MSEPDU-24HRFN8-QRD0GW All Easy Pro Nordic

Toshiba RAS-B24J2KVSG-E Edge

# 602

Това е разпределението. За размерите не съм много сигурна, понеже последно миналата година съм ги мерила. Стълбището искаме да е вътрешно и в хола, изцяло отворени стълби. Няма вариант за стълбище в антрето или коридора, много е тясно.

# 603
Здравейте!
Предстои ни важно и много скъпо решение и много се надявам на съвети от тази тема.
Не понасям климатици, по-точно начина, по който периодично духат студено в отоплителен режим. Живяла съм винаги на парно. И както прочетох някого по-напред в темата 'бихме плащали каквато и да е цена, но да сме на парно'. Топлолюбиви сме и двамата със съпруга ми. Многократно сме били на косъм да останем без отопление през годините, но за тази е сигурно, че сред съседите ще надделее мнението за отказване от ТЕЦ.
Та ще трябва да се 'накичим' с климатици.

Панелен апартамент. Две спални по 11-12 кв.м, един хол 17-18 кв.м. и една по-малка спалня - около 9-10 кв.м, но пък тя е 'сама' във външния край на апартамента.
Имаме отлична дограма и стара външна изолация, вече 'плачеща' за подмяна, която не се очертава.

Та климатиците, които се търсят ще служат основно за отопление. У нас вратите на стаите не се затварят дори и нощем (имаме домашни любимци). Коридорите са големи и празни. Бяхме свикнали на сервизни помещения, през които минават щранговете на парната инсталация и се чудя как ще свикнем на бани - ледници.
Та вероятно машините, на които ще се спрем трябва да се преоразмерени.
При последния ремонт преди 5-6-7 години предвидихме места за подови климатици, така че ме интересуват само такива варианти.

# 604
  • Велики Преслав
Извинявейте, но моите климатици НИКОГА не са духали студено. НИКОГА. Явно е бил повреден този който сте гледали.

3 такива машини
Fuji Electric RGG09LVCA Floor standing
За хола може и 12ка

# 605
Извинявейте, но моите климатици НИКОГА не са духали студено. НИКОГА. Явно е бил повреден този който сте гледали.

3 такива машини
Fuji Electric RGG09LVCA Floor standing
За хола може и 12ка
Благодаря за отговора!
Вкъщи коментирахме и предложението, което сте дали на друг потребител за климатик в коридора. Имаме вариант да поставим там стандартен, защото наистина цялото отопление се струпва в единия край на апартамента, но пътят на комуникациите идва доста дълъг.
Всъщност каква е максималната дължина за тръбния път?

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 13:12 от djasra

# 606
  • Велики Преслав
Ами зависи от машината.
Има модели, които позволяват до 40 метра тръби, но след определина дължина се добавя фреон. Ако имате тази възможност, направете я. Ако има някои удобни стаи така до мястото му, може на се окаже, че в нея няма да има нужда от климатик. Примерно, при мен климатика в коридора, духа срещу едната стая и тя много добре се отоплява.

# 607
Кои модели позволяват до 40 метра тръбен път? Можете ли да ми посочите такива, за да имаме поле за размисъл?

П.П.
По въпроса за студената струя в режим на затопляне. Да, не е правило това. В кухнята сме с подов Дайкин. В режим на отопление почти не се е случвало да усетя студена струя, но може би, защото и той е преоразмерен. Помещението и тук е 12 кв.м, а машината е 25-ца.
Бихте ли направили едно сравнени на Дайкин с Fuji Electric? Виждам, че има някакви по-нови модели на Дайкин, в смисъл с по-нестандартна визия - Перфера или нещо такова.

# 608
  • Велики Преслав
Само ми кажете, горе долу колко ще е разтоянието между телата при вас?
За подова или стенна Перфера на Даикин говорите?

# 609
Здравейте! Тъй като последните години се отопляваме с екобрикети, но цената им драстично скочи, решихме, че ще е по-добре да купим климатик. Смятаме да отопляваме 2 стаи, всяка от които е 25 кв.м. Понеже не сме много запознати, исках да попитам по-компетентните, дали е по-добре да купим един мощен, или два отделни, за всяка стая. И изобщо, ако е един, ще смогва ли да отопли добре двете стаи. Може да предложите и конкретни модели, които ще свършат работа. Иска ни се монтажа да е включен в цената, а каквото и да вземем, по всяка вероятност ще е на изплащане. Като цена, да кажем 1000, 1500 в краен случай, ако няма по-евтин вариант.

# 610
Само ми кажете, горе долу колко ще е разтоянието между телата при вас?
За подова или стенна Перфера на Даикин говорите?
Между телата?
Трудно ми е да кажа на око. За всяко е предвидено място под прозореца. Довечера мога да запиша приблизително разстояние. Или да сложа схема.

Перфера подов видях, че изглежда по-различно и се сетих, че назад във времето познат се беше похвалил, че ползва Дайкини, чийто тела изглеждат и топлят като радиатори. Не става дума за Перфера, беше доста отдавна, но предположих, че този модел може да е нещо подобно.

# 611
  • Велики Преслав
Здравейте! Тъй като последните години се отопляваме с екобрикети, но цената им драстично скочи, решихме, че ще е по-добре да купим климатик. Смятаме да отопляваме 2 стаи, всяка от които е 25 кв.м. Понеже не сме много запознати, исках да попитам по-компетентните, дали е по-добре да купим един мощен, или два отделни, за всяка стая. И изобщо, ако е един, ще смогва ли да отопли добре двете стаи. Може да предложите и конкретни модели, които ще свършат работа. Иска ни се монтажа да е включен в цената, а каквото и да вземем, по всяка вероятност ще е на изплащане. Като цена, да кажем 1000, 1500 в краен случай, ако няма по-евтин вариант.

Извинете ме, но за 1500 лв с монтажа няма почти нищо добро. Особено за 25 квадрата. Няма ли шанс да вдигнете бюджета.
Иначе това

Vivax ACP-12CH35AEVI V-Design Black
Kaisai KRX-12AEG One

Hitachi RAK-35REF/RAC-35WEF Dodai 2

Gree GWH12ACC-K6DNA1D (LCLH) Fairy

# 612

Извинете ме, но за 1500 лв с монтажа няма почти нищо добро. Особено за 25 квадрата. Няма ли шанс да вдигнете бюджета.
Иначе това

Vivax ACP-12CH35AEVI V-Design Black
Kaisai KRX-12AEG One

Hitachi RAK-35REF/RAC-35WEF Dodai 2

Gree GWH12ACC-K6DNA1D (LCLH) Fairy
Благодаря за отговора. Трудно ще ни е да вдигнем бюджета, засега обмисляме кой ще е най-изгодния вариант за отопление.

# 613
  • Sofia
Има модели, които позволяват до 40 метра тръби, но след определина дължина се добавя фреон.
Имам следния въпрос, при мен мултисплит системата ще е с външно тяло Mitsubishi Heavy SCM60ZS-W, което позволява до 40м тръбен път. При мен са 39м, покриващ 2 спални (15.3 кв.м и 13.5 кв.м). Вътрешни тела са съответно Mitsubishi Heavy SRK25ZSX-W и Mitsubishi Heavy SRK20ZSX-W.
Как да се ориентирам колко допълнително фреон трябва да се добави?

# 614
  • Пловдив
Трябва да пише в упътването за колко метра е фреона .Нашите климатици бяха с до 50 м. тръбен път по описание  ,фреонът бе  за 15 м ,не сме добавяли, защото тръбата се оказа   по-малък метраж.

Общи условия

Активация на акаунт