🐑 ''Фермата 7: Време за пробуждане'' - тема 14 (05.12 - 12.12) 🐄

• 57 813
  • 1 102
  •   1
Отговори
# 930
Според мен знае български детето, просто така е решило да се снима. Освен това е родено в САЩ и се чувства повече американче, от колкото българче. Имам наблюдения с приятелски деца в чужбина, колкото и да се стараят родителите, децата си растат в чуждоземната среда. В този случай въобще не е гаранция учи ли Любо детето си на български. А и той сам каза, че се е отричал от българското, сега го преоткрива.

# 931
  • София
Той няма да си тръгне и никой няма да го пусне да си тръгне заради дарението. Ако Иван не беше казал, че дарителят е той, щеше да е по-добре за него.

# 932
На мен пък тия патриотични игри са ми малко в повече. И от страна на участници и от страна на зрители. Каузата та  каузата! Ако ги бяха одобрили предния сезон или по-предния пак щяха да влязат в битка за сто хиляди.
   Защо на Любо дететоне говори български?Стига , хора!Това дете най- вероятно е родено там, живее и ходи на училище там. Сигурно говори български, но се притеснява пред камера. Мен това не ме дразни.Светът вече е едно голямо село и хората,живеещи навън ги приемам по същия начин,като тези,отишли в друг град.Някак си Любо ми остава повече положителен герой, отколкото отрицателен. Всъщност единственият черен образ от там ми е Киро.Тоя ако ще и в златна вода да се изкъпе,все тая.За мен той е лош човек,с грозна душа.
    Аз гледам с интерес формата и ако има още един сезон и него ще гледам.Не ми е важен само резултатът от битките,важни са ми хората,характерите.Защото такива има и в реалния живот.Гледам,цъкам, възмущавам се,правя си някакви изводи и така.Предпочитам го пред ББ ,ИГ и разни други.
   Харесва ми как Живка мисли и премисля всяка ситуация и има готов анализ.Та ако ще и заради стратегия да е.Какво лошо има в това,да има стратегия?
    Попрочитам едно друго във фейса.Хубаво е, че на Кирил дъщеря му сега е малка и сигурно няма самостоятелен достъп до соц. мрежи. Ние тук сме цвете , там как му сипват с големия черпак....
    Владо Николов  е на светлинни години от Кирил.На втория му трябват векове еволюция,за да стигне Владо.

Детето се учи на език първо вкъщи. Аз съм проговорила първо на майчиния ми руски език. И досега го знам перфектно (говоримо) и не ми е проблем да общувам с останалата част от родата там. Всеки език е бгатство, не разбирам съзнателното желание да ощетиш детето си. Много хора в чужбина вкъщи си говорят на български, решение на родителите е дали ще учат децата си. Но имам и много приятели в Германия и САЩ, които нарочно не говорят вкъщи на роден език и чиито деца не могат да общуват с баба и дядо дори по Скайп ... Тъжно !

Кое му е тъжното, бе хора?
Населението на България е над 6 милиона - тоест 6 милиона души говорят български език.
6 милиона души!

Какъв избор прави Любо на какъв език да говори вкъщи, си е негова работа. Първо.
Второ - това дете, ако е ходило на градина там от 3-годишно, после на училище - там и на двете се говори английски.
Естествено и нормално е детето да предпочете и да говори по-добре езика, който говорят приятелите му и който ползва в ежедневието по 8 часа на ден, примерно.
Детето живее в Америка, по-важно му е да се интегрира там, не да получи одобрението на форумците от Бг- мама, които никога няма да срещне.
Второ - Любо, хора, ако не знаете, работи, за да изкарва пари и да се грижи добре за това дете.
За кое по-напред да се грижи - да дава уроци на сина си или да си гледа работата?

Знаете ли - познавам една Българка, живееща в чужбина. Там родена, там учила, там живее.
Говори прекарсен Български.
Как го научи, я попитах?
"Ами като бях малка и нашите бяха на работа, след училище, баба ми ме караше да учим български, българска история с часове. Беше ужасно."

Всеки сам да си направи изводите.

За тези, които са родители от Бълагрия, но не говорят роден език с детето си вкъщи?
Знаете ли - сигурно имат причини, които са много по-логични, отколкото си мислите.

А това, че на някой си, който не живее в държавата си, детето му не говорел езика- било еди-какво-си...,
ми е като зкалеймяване от типа:
Тази е на 30 и вече е стара и неженена, явно никой не я иска.
Да станеш художник - това не е професия.

Предварително искам да кажа, че не искам и нямам за цел да се заяждам с никого.

Но има разлчини гледни точки и хората преживяват, изживяват съвсем разлчини неща
и наистина не разбирам, защо е "тъжно."

Бъдете здрави!

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 23:52 от Loth

# 933
Извинявам се за дългото писание!
Миналата Ферма едва я изгледах с потоците сълзи и драми. Казах си... може и да е последната гледана от мен! Покрай ковид ситуацията обаче пак седнахме пред екрана да гледаме. Гръмко начало, много силна реклама,изключително интересни участници при представянето. След няколко седмици обаче всичко се пропука  и след пукнатините започна не чупене, а направо сгромолясване. Сред сълзите на Теди,сред хилядното изпяване на „Облаче ми бяло” , сред молитвите преди вечеря започна голямото разделение. Лагери и сплетни, изплуваха характерите на участниците и се разбра, че този сезон кастинга и избора им е абсурден. Както и заглавието. Кой да се пробуди? Някой от участниците? Зрителите? Продукцията? Така и не разбрахме. По всичко изглежда,че финалистите се очертава да са Живка, Пламен, Мартина и Кирил. Кой да спечели се питаме? На територията на манастир  с гръмкото мото за пробуждане.
  Живка ще вземе парите и ще си отиде в Австрия, какво пробуди в себе си тя, реши да се връща със семейството си в България ли? Не, няма никакво намерение за връщане.     Мартина се е женила само за мъже,които не са българи. Достойна е да спечели формат,в който се говори само за българщина? Какво пробуди в себе си?
  Пламен се пробуди и стана религиозен ли? Единственият , който влезе с визитка за изпитващ съмнения в религията. А задявките с женена жена на територията на свято място!
  Кирил ли да спечели? Даже и името му като пиша ми се гади! Камо ли пък да спечели.
Честито! Гласувай народе!
  Сега се опитвам да извадя някаква поука или урок от тази ферма. Нещо ми засяда като буца на гърлото обаче. Няма забавление (нямааа  радооост,както би изпял Иван) и няма смях. Каква е причината за тоталния провал? Без съмнение, агресията,тормоза и липсата на безопасност на дуелите са водещи. Отговаря продукцията. За избора на тези участници също. Предаването се гледа (гледаше) извън страната,това не е тайна.  Затова и последните сезони изобилстваха от българи, живеещи навън. Печеливша тактика? Да. Определено! Трябваше ли обаче точно този сезон половината от участниците да са „пришълци”? Любо и синът му живеят заедно, синът не говори български. Защо, Любо? Нещо пробуди ли се в теб, ще го учиш ли вече да говори български? Спомена, че си се отричал в миналото, че си българин, не взимаш сънародници на работа, какво искаше да докажеш, мъжкарството ти ли? Не те разбрахме! Как може същества като Ивайло и Кирил да бъдат вкарани в такава обител?  Такива циници! Не можаха ли да намерят 20-на души като Виктор и Чавдар, пък дори и Цоньо с неговата доброта? Да съчетаят забава с морал! Интересни игри. Искахме смях,веселие, да дават повече боричкащите се кученца ! Не можаха ли да обяснят за манастира,за монашеството, за иконописи и прочее?  Щеше ли да е скучен формата? За доста зрители , да, определено! На мен лично, не. Не ме разбирайте погрешно, не съм хейтър, предаването ми беше любимо.  Жизненият ритъм на Фермата обаче е вече една права хоризонтална линия и писукащия тон се чува от мнозина,но не и от И/А. Това е логичният завършек след вторачването да се прави хляб и зрелища, да се продават подобрени алманаси всяка година и собственото производство буркани, колбаси и прочее. И/А са стигнали явно до генералното заключение за „матряла” .
Пускайте кученцата за пети финалист!

Харесва ми написаното.
И на мен ! Много !!!!

# 934
Loth, тъжно си е, и от твоя пост личи тъга.
А пък българчета в чужбина, дори и родени там и с чужди паспорти, дето говорят български има.
Всеки език е богатство , и при родител с друг език , детето да не го говори е загуба.
Всеки си е решил за себе си как да процедира с децата, явно и Любо е.
Доводът, че няма време...всички работят, не само той, и за фитнес има време явно, всеки си решава .
Все пак,  как решаваме да лишим детето от езика на дедите, за да се адаптира по-бързо в детската градина?

# 935
Достатъчно е да се говори на децата на български, за да го научат сносно.Не говорим на писане и граматика.Така че уроци не са нужни.Имам познати, чиито деца не говорят бг, защото са в чужбина.Питала съм защо, защото не им говорели на български, тъй като бракът е смесен и се е ползвал езикът, с който се разбират родителите.За мен това е пропуск на българиговорящия родител.Езикът наистина е богатство и в детска възраст се учи нез проблем.Жалко, че някои хора пропускат да дадат тази възможност на децата си.

# 936
  • Другата България
Извинявам се за дългото писание!
Миналата Ферма едва я изгледах с потоците сълзи и драми. Казах си... може и да е последната гледана от мен! Покрай ковид ситуацията обаче пак седнахме пред екрана да гледаме. Гръмко начало, много силна реклама,изключително интересни участници при представянето. След няколко седмици обаче всичко се пропука  и след пукнатините започна не чупене, а направо сгромолясване. Сред сълзите на Теди,сред хилядното изпяване на „Облаче ми бяло” , сред молитвите преди вечеря започна голямото разделение. Лагери и сплетни, изплуваха характерите на участниците и се разбра, че този сезон кастинга и избора им е абсурден. Както и заглавието. Кой да се пробуди? Някой от участниците? Зрителите? Продукцията? Така и не разбрахме. По всичко изглежда,че финалистите се очертава да са Живка, Пламен, Мартина и Кирил. Кой да спечели се питаме? На територията на манастир  с гръмкото мото за пробуждане.
  Живка ще вземе парите и ще си отиде в Австрия, какво пробуди в себе си тя, реши да се връща със семейството си в България ли? Не, няма никакво намерение за връщане.     Мартина се е женила само за мъже,които не са българи. Достойна е да спечели формат,в който се говори само за българщина? Какво пробуди в себе си?
  Пламен се пробуди и стана религиозен ли? Единственият , който влезе с визитка за изпитващ съмнения в религията. А задявките с женена жена на територията на свято място!
  Кирил ли да спечели? Даже и името му като пиша ми се гади! Камо ли пък да спечели.
Честито! Гласувай народе!
  Сега се опитвам да извадя някаква поука или урок от тази ферма. Нещо ми засяда като буца на гърлото обаче. Няма забавление (нямааа  радооост,както би изпял Иван) и няма смях. Каква е причината за тоталния провал? Без съмнение, агресията,тормоза и липсата на безопасност на дуелите са водещи. Отговаря продукцията. За избора на тези участници също. Предаването се гледа (гледаше) извън страната,това не е тайна.  Затова и последните сезони изобилстваха от българи, живеещи навън. Печеливша тактика? Да. Определено! Трябваше ли обаче точно този сезон половината от участниците да са „пришълци”? Любо и синът му живеят заедно, синът не говори български. Защо, Любо? Нещо пробуди ли се в теб, ще го учиш ли вече да говори български? Спомена, че си се отричал в миналото, че си българин, не взимаш сънародници на работа, какво искаше да докажеш, мъжкарството ти ли? Не те разбрахме! Как може същества като Ивайло и Кирил да бъдат вкарани в такава обител?  Такива циници! Не можаха ли да намерят 20-на души като Виктор и Чавдар, пък дори и Цоньо с неговата доброта? Да съчетаят забава с морал! Интересни игри. Искахме смях,веселие, да дават повече боричкащите се кученца ! Не можаха ли да обяснят за манастира,за монашеството, за иконописи и прочее?  Щеше ли да е скучен формата? За доста зрители , да, определено! На мен лично, не. Не ме разбирайте погрешно, не съм хейтър, предаването ми беше любимо.  Жизненият ритъм на Фермата обаче е вече една права хоризонтална линия и писукащия тон се чува от мнозина,но не и от И/А. Това е логичният завършек след вторачването да се прави хляб и зрелища, да се продават подобрени алманаси всяка година и собственото производство буркани, колбаси и прочее. И/А са стигнали явно до генералното заключение за „матряла” .
Пускайте кученцата за пети финалист!

Ей това обрисува много точно виждането на много от нас за случващото се с едно любимо предаване.
Благодаря и аз на автора, и ако наистина Иван чете тук, или друг от продукцията, е много, ама много добре да си го сложат на стената като фототапет, да си го препрочитат многократно, и да се запитат евентуално "Къде сгрешихме?". И най-вече - що е то "Фермата" и има ли бъдеще у нас.....вече.

# 937
Loth, тъжно си е, и от твоя пост личи тъга.
А пък българчета в чужбина, дори и родени там и с чужди паспорти, дето говорят български има.
Всеки език е богатство , и при родител с друг език , детето да не го говори е загуба.
Всеки си е решил за себе си как да процедира с децата, явно и Любо е.
Доводът, че няма време...всички работят, не само той, и за фитнес има време явно, всеки си решава .
Все пак,  как решаваме да лишим детето от езика на дедите, за да се адаптира по-бързо в детската градина?

Добре.
Аз имам молба.
Дефинирайте ми "богатство."
Обяснете ми, ЗАЩО е богатство, дете живеещо в чужбина НЕПРЕМЕННО да трябва да говори езика на родители си?

Ами фитнесът носи - добра форма, хубаво тяло, самочувствие.
Радост, че се занимаваш с хоби. Нещо разлчино от работата.
Какво предлагате, Любо след 10 часов работен ден, да седне два часа да учи детето си на Български и това е много по-важно, отколкото той да си почине от работа и да направи нещо, което му носи удоволствие?

Ако това е, което мислите, аз разбирам, че няма смисъл повече да говоря по темата.

Историята, която описах по-горе - разбирам, че много хора биха си затворили очите за нея.
Жената каза, че ученето на Български и история след чуилище с баба й за нея е било ужасно.
Не каза, че се чувства обогатена, нито горда.

Не казвам, че всички са или трябва да са като нея.

Казвам, че "правилно" , "редно" е плаващо понятие и би било хубаво да се замислим, че другите преживяват съвсем различни неща, взимайки решенията, които взимат.

Недейте да сеч увствате тъжно заради постъпки на други хора, които нямат общо с вас и не застрашават здравето и доброто на никого. Simple Smile

# 938
Да Merri, и аз го предпочетох няколко пъти. Благодаря ти, че го откри.
Опосомите ще си направят парите, и дават работа на екип за няколко месеца , така, че очаквам да продължават със Фермите.
Това, че са се изродили, и нямат предишния усет да подберат участници...просто ще намали зрителите.Особено редовните.
До колко им е важно, незнам.

# 939
Не виждам кой знае каква драма в това, че детето на Любо не говори български, нито мисля, че точно това ще го обагати кой знае колко. На мен би ми било странно да не мога да общувам с децата си на майчиния ми език, но хора всякакви.
А какво и има на думата бозки? Сега, смешничко беше как Ваня ще медитира с бозки, ама ако бяха казали с цицките/вимето на козата/кравата щеше да е същото.

# 940
В нашата ясла имахме дете на чисти българи, което не знаеше български и говореше на английски, защото у дома му говорили на английски, да го научило от 2 годишно, което ми се струва по-абсурдно от това дете, живеещо в САЩ да говори на английски. Искам да кажа, че хора всякакви, та дори и в България. Приключвам аз по тази тема Simple Smile

# 941
....................
Добре.
Аз имам молба.
Дефинирайте ми "богатство."
Обяснете ми, ЗАЩО е богатство, дете живеещо в чужбина НЕПРЕМЕННО да трябва да говори езика на родители си?
.......
Разбира се,  ще обясня моето виждане.
Не дете в чужбина, а всяко дете. Просто за родител в чужбина е лесно, у дома му говориш на твоя език, а навън учи другия. Без зор.
"Непременно " не, просто по възможност.
Всеки естра език е богатство,  не специфично български, защото двуезичните дечица имат екстра сила🙂
Двуезичните деца се учат да четат по-лесно, имат по-добри резултати в училище, решават по-лесно не-езикови проблеми,изискващи мисловен контрол.
Дълго-годишни наблюдения, не мои🙂
Изглежда мислите, че изисква къртовски труд, след работа , след фитнес ( разбирам, трябва си), след минаване на бързо през българската кръчма в Чикаго ( за едно здрасти с Галена ) , да се приберем и да започнем с диктовките по български.
Всъщност е достатъчно да говорим на бебето на български , не изисква усилия.
Искам да подчертая, всеки екстра език е богатство, според мен, жалко, че нашия не е популярен и не е от полза в бизнес или културен обмен. Но пък дори и българския би отключил тази екстра адаптивност на двуезично дете.
Мога доста да пиша по въпроса, опитах да обясня на разбираем език, надявам се, че е достатъчно.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 23:16 от dany_nik

# 942
И на мен не ми направи добро впечатление, че детето говореше на английски при положение, че се снима в българско предаване. Значи или изобщо не говори, или знанията му по езика не са достатъчни за да се изразява свободно. За мен не е нормално децата да не говорят на родния език на родителите си. Корените им са в България и не е нормално да не могат да общуват с роднините си, например. Зависи от родителите да запазят българските корени на децата. Най-лесното, което могат да направят е просто да говорят на български у дома.

Аз имам роднини в чужбина, които от години не живеят в България. В едното семейство децата говорят много малко развален български, а в другото - детето говори перфектен български без никакъв акцент, а е родено там. Майката обясни, че у тях се говори само на български.

# 943
  • Sofia
Останах с впечатление , че децата са с различни майки. На англоговорящото българка ли е майката?

# 944
  • София
Какви са тези женски битки! Жените бяха в ужасни условия с онези менци и катерене и какво ли не беше. Явно са се уплашили след инцидента с Георги или по мъжки дават женски битки на 40-годишни мъже, които трябва да са минали казарма отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт