Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 059
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Напълно възможно е 12,5 мкг да са ти напълно достатъчни при тези стойности. Аз бих пила тази доза поне 3 месеца преди да направя контрола. Фт3 тр да стигне към 5, фт4 към 18-19, тсх под 2. Ако имаш ниско желязо, наваксай го. Той е от решаващо значение.

# 496
А и дамата може да опита да се образова малко по темата и да попрочете това онова. Анти телата не могат да се свалят, това е признака за наличие на автоимунно заболяване. Ако продължи да не пие хормон, нещата могат да се влошат.
Съншайн, недей така категорично да даваш съвети за образоване, защото аз съм само един от многото примери за успешно свалени антитела и не спирам да се образовам по темата.
По-назад съм публикувала и стойностите които съм постигнала с хранителен режим за две години. ТАТ от 207 стана 34 (при горна гр. 115), МАТ от 160 стана 95. Смея да твърдя, че се чувствам много по-добре от преди. Намалявайки антителата, забавяш или дори спираш развитието на автоимунния процес.
Хормонът няма да редуцира антителата, така че дори да започне прием е добре да работи върху общото състояние на организма.
Затова аз съм ЗА да се ходи по различни лекари, за да събере информация и да реши кое ще е най-доброто за нея.
В интернет също има достатъчно информация от благонадеждни източници!
Skiorche, как си смъкна антителата? Знам, че е много индивидуално. Ако режимът е строг, аз не си представям цял живот да го спазвам. Все пак и психически е натоварващо постоянно да мислиш какво да ядеш, какво да не ядеш...да се откажеш от любимите храни... 😐 Според теб само с промяна на храненето ли го постигна или в комбинация с намаляване на стреса, запълване на дефицитите и спорт?

# 497
А като става въпрос за желязото, да ви питам... Дефицитът на феритин нали също се запълва с прием на желязо? Няма друг начин, предполагам? Интересувам се, защото на последните ми изследвания феритинът излезе ужасно нисък (на долна граница или даже под нея, не помня вече), докато желязото си беше към средата на референтните стойности.
В момента приемам този продукт, а към мен пътува това.

# 498
Този въпрос и мен много ме вълнува. Според лекарите,да казвам ли. А не смея да приемаме желязо на своя глава.

# 499
По време на кърмене кога е най-правилно да се приема хормонът и колко ще се отразява това на бебето?

# 500
При нисък феритин зависи как е желязото, ако е ниско то ясно е, че трябва прием. Но има случаи когато желязото е добре т.е. активното в кръвта, но запасите ги няма/не се натрупват. Доколкото съм чела, понякога причина е бактерия в стомаха, която го "яде" , като Хеликобактер например.

От ФБ групите съм си запазила това мнение на една дама, която много чете в чужди медицински сайтове. Няма идея колко е вярно.
Когато има достатъчно желязо в организма, но нисък феритин, най-често причината е лош баланс цинк/мед. Трябва да се види цинк, мед и церулоплазмина как са.  Ако церулоплазмина е нисък - липсва биоактивна мед, която да движи това желязо в тялото, например с естествен вит.С като амла, ацерола, каму-каму може да се коригира.

# 501
  • София
Deni5, през няколко страници го пиша и за да не стана досадна на аудиторията 😉,ще ти отговоря на Л.С.
Обръщам се към новодошлите в темата - знам, че сте притеснени и че искате веднага да получите отговор за всичко, за да се оправят по-бързо нещата, но си дайте малко време и прочетете поне 2 теми назад, а също и началната страница, която съдържа най-важната информация. Със сигурност ще ви се изяснят доста неща и ще сте по-спокойни!
Иначе всички тук са готови да отговарят и да помагат, само времето не винаги достига;).

# 502
Ееееее скиорче пиши тук ,сложи го в скрит текст ако трабва ....

# 503
Права е Скироче, четене трябва и принципно и в темите назад. Аз за моя син съм писала минумум 5 пъти поне как му смъкнах антителата, ами досадно става да го пиша периодично, както на мен така и за тези които пишем редовно да ме четат.
Отделно, че се опитах в първия пост да напиша най-важните насоки в намаляването на антитела...ама никой не чете Simple Smile

# 504
  • Пловдив
Ооо, аз изчетох първия пост. Но, все пак, много сте изписали вътре в темите и не можем всичко да изчетем. Аз напредвам Wink
Мен най-много ме стресна това, че повишените ТАТ може да са свързани със сливиците. Аз съм имала сигурно 30 гнойни ангини през живота си и два абцеса в болници. Последно преди 3г ми казаха да ги вадя, но аз се уплаших. И сега умувам дали няма нещо скрито там, което да си работи...

Хареса ми вече днешната лекарка. Потвърди Хашимото с начални изненения на жлезата. Каза да пия селен няколко месеца и ще следим. След 20 дена пак ме иска на преглед.
Предложи да изчакаме с хормона и ще я послушам.
Но и тя е против ограничения в храненето. Тоест, всичко по малко, без да се прекалява.
Затова с режимите, явно, сама ще се справям. За сега не мисля да включвам глутен. Още правя опити с тая Зона, ама ми е много тежко. Особено сутрин да изям 3 блока... Напъвам, ама не става. И има много млечни там, та ще видя как ще я карам. Жалко, че тук темата за Зоната е замряла. Аз нямам фейсбук и се надявах тук да се споделя повече.

Ще почна четене на книги по въпроса с хранене и Хашимото.

Поредният лекар ми казва "успокой се". Ще пия билкови успокоителни, защото не става иначе.

# 505
За успокояване не знам колко силно имаш нужда, ако ти се чете погледни Капките на Бах. Те са за всякакви емоционални състояние, но и там си трябва четене т.е. не става да ти кажа - пий това и това.
Иначе да, режимите са индивидуални намери си това, което работи при теб.

# 506
При нисък феритин зависи как е желязото, ако е ниско то ясно е, че трябва прием. Но има случаи когато желязото е добре т.е. активното в кръвта, но запасите ги няма/не се натрупват. Доколкото съм чела, понякога причина е бактерия в стомаха, която го "яде" , като Хеликобактер например.

От ФБ групите съм си запазила това мнение на една дама, която много чете в чужди медицински сайтове. Няма идея колко е вярно.
Когато има достатъчно желязо в организма, но нисък феритин, най-често причината е лош баланс цинк/мед. Трябва да се види цинк, мед и церулоплазмина как са.  Ако церулоплазмина е нисък - липсва биоактивна мед, която да движи това желязо в тялото, например с естествен вит.С като амла, ацерола, каму-каму може да се коригира.

Благодаря ти! Полезна, както винаги. Hug
Знам, че ако е налице активна инфекция в организма, това "яде" от желязото, но Хеликобактер мисля, че нямам, за щастие. Изследвах се преди време (чрез фецес и кръвен) и тогава резултатите излязоха негативни, но в скоро време планирам профилактична гастроскопия, та ще видим.
Изследвала съм цинк и мед в миналото и са ми се стрували OK. Естествено, не съм следила чак за взаимовръзката по между им (не съм имала представа, че е от значение).
За церулоплазмин за пръв път чувам, но ще си го добавя в списъка с показатели за изследване и ще го тествам следващия път. Simple Smile

# 507
Гърненце аз често изследвам на сина ми тъй като той има склонност за ниско желязо а и да знам дали да му давам цинк. И понеже му водя таблица с резултатите и го наблюдавам във времето. Преди години цинка му беше над средата на границата, мед винаги близо до долна граница т.е. може да се приеме за висок цинк за сметка на мед и факт - желязото беше ниско както и феритина.
След като премина на хр.режим забелязах, че цинка падна и в един момент вървяха с почти еднакви нива с медта малко под средата на граница, феритина се качи (пак е сравнително нисък). Преди половин година за първи път медта му падна под граница. Ендокринолога не ме прати на хематолог, каза, че не е толкова страшно, опасна е висока мед. И аз го четох така е, даже много рядко се случва меден дефицит. Изписа му прием на мед, според мен даваме ниска доза, но не смея да вдигна. Та след 2м прием се беше качила малко, продължихме още 2 ...сега съм я спряла и сме на изследвания и преглед тези дни, та ще видим. Церулоплазмин и аз не съм пускала, но сега ще пусна.

# 508
  • София
Ееееее скиорче пиши тук ,сложи го в скрит текст ако трабва ....
Пиша, макар, че не бих казала, че съм “открила топлата вода”.
Скрит текст:
След като 8 години не обръщах внимание, че имам Х., в един момент започнах да се чувствам зле - недоспала, подпухнала, тромава, безформена и постоянно изморена. Реших, че е време да променя нещо, една приятелка ме мотивира много, след като беше вкарала четирицифрените си антитела в референтни граници. И си купих двете книги на Изабела Уенц (сега има и трета, готварска), изчетох ги на един дъх и започнах строга елиминираща диета за над 2 месеца - там е описано всичко. Едновременно с това започнах да пия и доста добавки (аз реших кои са по важните). Три месеца след старта на режима забелязах сериозен спад в антителата и това ме окуражи да продължа. Въведох постепенно елиминираните храни (а те не са малко - яйца, ядки, семена, картофи, чушки, патладжан, домати, ориз, елда…има и още), но спрях изцяло глутен, захарта (дори в лютеница не я консумирам), като и млечните (последните за 6 месеца, след което въведох продукти от козе мляко).
Отслабнах рязко и бързо с около 7 кг. и сега съм много кльощава, но пък доста по-енергична.
Другото - започнах да спя повече. Преди си лягах винаги към 1:00-2:00 часа по нощите и ставах в 7:30. Това недоспиване ме беше изтощило много. Гледам да ми се събират 8 часа сън. Все още не съм изградила навици със спортуването и пиенето на вода 🥴 и знам, че това ми пречи, но ми е много трудно. Поне гледам да ходя пеша, когато мога.
.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 21:59 от Skiorche

# 509
Има ли в тази тема някой, който е приемал берберин?В групите във ФБ има положителни коментари за свалянето на КЗ и инсулина, но засякох няколко потребителки, които споделяйки изследванията си са качили доста ТСХ. Дали има връзка?

Общи условия

Активация на акаунт