Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 111
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Аз не разбирам какви са тези ендокринолози, коите не предписват л-тироксин при такива стойности...трябва да бъде 1,5 -2 ТСХ.

# 481
Доколкото имам спомен, на дамата ѝ е бил изписан хормон, но тя е решила да не го пие. Точно затова си позволих да попитам каква е целта на множеството посещения при различни ендокринолози.

# 482
Съгласна съм с теб, Гърне. А и дамата може да опита да се образова малко по темата и да попрочете това онова. Анти телата не могат да се свалят, това е признака за наличие на автоимунно заболяване. Ако продължи да не пие хормон, нещата могат да се влошат.

Бонго,по въпроса за HOMА, инсулин и КЗ - при мен тъй като съм изследвала много пъти тези трите без натоварване, ясно си личи кога съм имала ИР и кога не. Това, че никой лекар не ми го е казал е под всякаква критика, но сега като съм по-запозната с този въпрос вече си давам сметка. Натоварването със сигурност дава повече инфо, но не смятам, че двете изследвания ще са много различни като стойности или че могат да заблудят. Всички знаем, че натоварване се прави 1 път годишно, заради отражението му върху панкреаса.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 12:57 от Sunshinegirl84

# 483
  • Пловдив
Благодаря ви за анализите! Много сте ми полезни!

Не, не съм се заинатила да не пия хормон. Ще пия, щом се налага. Едната лекарка каза, че категорично не съм за хормон. Другата почна с това, че не бива да пия, но накрая на прегледа (след около 10мин) каза, че ще ми изпише за два месеца "да видим как ще ми повлияе". Съгласете се, че не успяха да ме убедят. Затова се лутам.

Утре съм решила да е последния лекар за сега и да почна да пия каквото каже. И на мен ми писна да се чудя какво да правя.

А аз чета, не е като да не чета. Но от скоро съм при вас и все още не съм напреднала много. Информирам се, разбира се. От вас научих, че хормонът трябвало да е около 2. Но защо тогава в лабораториите дават други стойности? Ако не си бях пуснала антитела, щях да реша, че всичко ми е в норма. Доста заблуждаващо.

Извинявам се, ако ви изнервям. Мога да не споделям, докато не почна терапия с хормон и не стигна до някъде.

А и още не мога да свикна с мисълта, че до живот ще трябва да пия хормон и то с увеличаване на дозата след известни периоди... Четох и че с годините мога да развия ИР, диабет и т.н. ... още се опитвам да приема шамарите на съдбата... Sad

# 484
Съншайн, разбира се, че ако на 0 мин се вижда ИР, няма нужда от натоварване дори 1 път годишно. Става въпрос когато при хиперинсулинемия на 0 мин всичко е наред, нома е перфактен до 5. Но това, което се случва в следващите 2 часа е съществено. Защото има хора с трицифрени инсулини на 60 и 120 мин, които припадат от хипоглекимия. Мисълта ми е, че когато има налице ясно изразени симптоми на метаболитен синдром и нома е "нормален" на 0 мин, обременяването е задължително. Да не говорим, че тогава се взима кръв на 0 мин, 2 мин, 5 мин, 7 мин, 11 мин и т.н до 120 мин, като се разрежда времетраенето. Всъщност така се доказва и диабет.

Ашли, СУЕ при хашимото може с месеци да стои високо, резултат от хроничното възпаление. Това не тр да те притеснява. Колкото повече се бавиш с хапчето, толкова повече сама си удължаваш агонията (от опит ти го казвам)😉Ендокринолозите забиват предимно към диабетно болните затова не очаквай някой да ти каже нещо невероятно. А тая глупост "два месеца ще пробваме да видим как си" просто е без коментар. Дет се вика :"Не питай старило, питай патило."

# 485
ashley, не ни изнервяш или напрягаш. Simple Smile Просто - в условията на форумното общуване - е много трудно да даваш детайлни и обосновани отговори на всяко запитване, дори да имаш съответните знания. Затова и на моменти дискусията тече по такъв леко непоследователен начин.

Мислех, че не искаш да пиеш хормон, защото си спомням, че ти бяха изписали такъв и ти бяха казали, че имаш Хаши от много години насам (между другото, и моето заболяване е започнало, доста преди да ме диагностицират). Не знаех, че лекарката не е била много убедена дали е наложително да приемаш медикамент. Всъщност, тази нейна колебливост е необяснима за мен. Както и че втората ендокриноложка ти е казала, че няма смисъл да приемаш хормон. Съжалявам, но преценката на тези специалисти не е особено адекватна. Това мога да го видя, и без самата аз да съм лекар.

Относно ИР - ти, в крайна сметка, изследвала ли си Инсулин + Глюкоза на гладно? Ако не си, направи го. За жалост, действително двете заболявания често вървят ръка за ръка.

# 486
  • Пловдив
Гърне, лекарката, която ми изписа хормона "да пробваме", ми каза, че жлезата е много зле и едва ли не от години имам Хашимото.
Другата каза, че жлезата ми изглежда напълно здрава и вероятно съвсем скоро съм отключила автоимунно заболяване. Тя изобщо не спомена Хашимото.
И двете ме гледаха на ехограф.

Натоварване с глюкоза си правих миналата пролет. Ей така реших, сама. След ковида. Още ме е яд, че се притесних за ИР и диабет, а не си изследвах хормоните тогава... Ама всичко беше в норма (по референтни стойности от лабораторията) и затова не отидох на лекар тогава. Утре ще ги покажа и тези изследвания, макар че вече мина почти година от тях.

Утре ще видя какво ще ми кажат и ако и тази лекарка не изпише хормон, почвам да го пия (вече дори го купих от 50мг) и сама да тествам. Естествено, с ваша помощ, защото все повече се убеждавам, че само преминали през такива неща хора могат да дават съвети. Тя, теорията, я сменят през 10тина години. Ама опитът си е безценен Simple Smile

Реално, сериозните ми симптоми са от 7ми декември след един голям стрес, който изживях. Между 7ми и 21ви ту се чувствах добре, ту зле и вече на 21ви съвсем се подредих с високо кръвно, сърцебиене и другите неща.

# 487
Да ви попитам, аз съм в чуденка защо ми е висок CRP - седи си 10, при норма до 5, възможно ли е да е от Хашимотото?

Ашли, не ни изнервяш, ние се опитваме да ти помогнем. Така че не спирай да споделяш. И още нещо - за натоварването референтните стойности особено на инсулина са подвеждащи, и аз съм в граница, а реалността е, че инсулина ми седи висок и на втория час, което означава ИР. Аз също съм се чудила за ТСХ защо са такива реф стойности, наистина няма логика, като целта е до 2.

Бонго - права си за коментара за инсулина при натоварването. Понеже при мен не е толкова задълбочен проблема и не го бях помислила това.

# 488
  • Русе
И според мен колкото повече хора споделят за състоянието си, толквоа по-информативно.
Аз също имам въпрос към хората запознати с ИР и тн. Аз много много не разбирам, но понякога след хапване усещам яко прималяване и нужда да легна да дремна и имам чувството, че е нещо свързано със захарта. В нета пишат как това е нормално, защото храносмилането е високоенергиен процес и кръвта слиза в нея област и ни става лошо. И сигурно е така, но дали не е възможно да е нещо свързано със захарта?
Например тази сутрин хапнах една стабилна порция с макарони (400гр) и 15-30мин след това едва гледах. Тялото ми се отпусна супер много и си легнах и заспах. Дядо ми има диабет и като му падне захарта така му става. Но пък след храна по принцип се вдига захарта и не мога да си обясня моето поведение…

# 489
И според мен колкото повече хора споделят за състоянието си, толквоа по-информативно.
Аз също имам въпрос към хората запознати с ИР и тн. Аз много много не разбирам, но понякога след хапване усещам яко прималяване и нужда да легна да дремна и имам чувството, че е нещо свързано със захарта. В нета пишат как това е нормално, защото храносмилането е високоенергиен процес и кръвта слиза в нея област и ни става лошо. И сигурно е така, но дали не е възможно да е нещо свързано със захарта?
Например тази сутрин хапнах една стабилна порция с макарони (400гр) и 15-30мин след това едва гледах. Тялото ми се отпусна супер много и си легнах и заспах. Дядо ми има диабет и като му падне захарта така му става. Но пък след храна по принцип се вдига захарта и не мога да си обясня моето поведение…
Такова състояние се усеща, при прием на бъзри въглехидрати, което води до повишено отделяне на инсулин.....защото бързите ВХ покачват рязко захарта, а работата на инсулина е да я смъкне, и в такъв момомент панкреаса избълва голямо количество инсулин, за да свали КЗ.......забележи след каква храна  се получава...Simple Smile
Макароните са бърз въглехидрат.....

# 490
  • Русе
Аз ям такива от твърда пшеница или пълнозърнести. Уж с по-бавно усвояване и се водят сложен въглехидрат.
Но да, след въглехидрати ми става…
Тоест това състояние няма общо с щитовидната жлеза, нали?
Също да добавя, че преди малко хапнах кремче от 100гр извара, 100гр скир и 100гр кисело мляко със замразени малини, мед и слънчогледови сурови семки. На вкус супер, но да видим с лактозата. Ако не друго, то поне много газове и подуване би трябвало да получа ако имам непоносимост. Вече 30мин минаха без проблеми, ще видя до няколко часа как съм.
И Азара, благодаря за отговора!

# 491
Аз започнах еутирокс 12,5 ,така или иначе не се чуствам ок ,по-добре да пробвам да си вдигна стойностите ,отколкото да чакам чудо.Ще пусна след месец да станат 40 дни от приемът нови изследвания и ще пиша ,засега се чуствсм по-добре определено.

# 492
  • Русе
Толкова ниска доза ще има ли влияние изобщо?

# 493
  • София
А и дамата може да опита да се образова малко по темата и да попрочете това онова. Анти телата не могат да се свалят, това е признака за наличие на автоимунно заболяване. Ако продължи да не пие хормон, нещата могат да се влошат.
Съншайн, недей така категорично да даваш съвети за образоване, защото аз съм само един от многото примери за успешно свалени антитела и не спирам да се образовам по темата.
По-назад съм публикувала и стойностите които съм постигнала с хранителен режим за две години. ТАТ от 207 стана 34 (при горна гр. 115), МАТ от 160 стана 95. Смея да твърдя, че се чувствам много по-добре от преди. Намалявайки антителата, забавяш или дори спираш развитието на автоимунния процес.
Хормонът няма да редуцира антителата, така че дори да започне прием е добре да работи върху общото състояние на организма.
Затова аз съм ЗА да се ходи по различни лекари, за да събере информация и да реши кое ще е най-доброто за нея.
В интернет също има достатъчно информация от благонадеждни източници!

# 494
Толкова ниска доза ще има ли влияние изобщо?
Реших да започна с най-ниската възможна за да се адаптирам по-добре...а и на своя глава го почвам ,според ендото ,ако целта не е бременност да си карам така и да не го мисля....Но аз все пак искам да пробвам да вдигна качеството на живот.
Иначе изследванията не са ми лоши изобщо като за без хормон .

Общи условия

Активация на акаунт