Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 937
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Скиорче, защото тсх е хормон на хипофизата. Когато има проблем с нея, обикновено аденом, тсх не е реален, не отчита правилно нивото на щитовидни хормони. Затова се следят и фт3, фт4. Така може да се засече и проблем с хипофизата.

# 601
Възможно ли е да има грешка в лабораторията?

Грешка, при изследването на един показател, е възможно да се допусне. Но при цели три, едва ли.
Ако жлезата действително не е имала изменения (пиша уклончиво, защото е възможно ехографистът просто да не ги е забелязал), то значи автоимунният процес е в самото си начало.

# 602
  • Burgas, Bulgaria
Моят ТСХ е перфектен и дълго мислех ,че всичко е наред.  Да ама като  пуснах  Фт3 и Фт4 - изненадааа ! Лошото е ,че масово повечето лекари неглижират стойностите .
 Просто като имаш проблем и знаеш ,че не си луд , стараеш се да полагаш усилия за тялото си ,а нещата не само ,че не се случват ,а се влошават , започваш да четеш и ... накрая всичко излиза !
Много са навързани жледите ,дефицитите на елементи и т.н.
Успех от сърце на всички ❤

# 603
Не! Едва ли е грешка ,изглежда като  тиреотоксикоза-хипер ф-я.Моите изследвания  преди бяха блозки до тези .

Говорите в минало времес, значи нещата са се нормализирали?
Използвате ли терапия и каква?

# 604
И аз като мадам тиква. Перфектно ТСХ. Ама т3 и т4 супер ниски. Години наред лекарите ми пускаха само ТСХ, пък то идеално. Имам несполучливи естествени бременности и неуспешни опити инвитро. След като лъсна проблема с ниските ми щитовидни хормони, си обясних несполуките. Уви, толкова пропиляни шансове...

# 605
Май сме много неглижираните. 3 години правеххме опити за дете, на гинеколог редовно, никой не се сети да ми пусне едни щитовидни хормони. Е, накрая една гинеколожка се сети и проблемът лъсна още на ТСХ. А бях и с подути клепачи през цялото време, липният лекар ме "кръщаваше", че съм ядяла солено.

# 606
  • Варна
Аз пък съм точно обратното - с оптимални нива на ФТ3 и ФТ4 (според информацията на първа страница и съотношението, дадено от Jeramy), но с високо ТСХ, макар и в референтните граници, и се чудя какво да правя.
Иначе се чувствам се чудесно. Мързелът ми не е от проблеми в жлезата Simple Smile

# 607
Не! Едва ли е грешка ,изглежда като  тиреотоксикоза-хипер ф-я.Моите изследвания  преди бяха блозки до тези .

Говорите в минало времес, значи нещата са се нормализирали?
Използвате ли терапия и каква?
Ооо това е дълга история бях с хипер - съответно лепение с тиреостатици после се люшнах към хипо и сега съм на хормон.

# 608
То и на мен ендокриноложка ми каза, че е нормално след като на 35г съм била с хипер, сега(на 50 и...) да съм с хипофункция.

# 609
Ооо това е дълга история бях с хипер - съответно лепение с тиреостатици после се люшнах към хипо и сега съм на хормон.
При какви стойности на хормоните ти изписаха хормон?
На мен не искат. След хипера тсх се кротна между 1 и 1.5, фт4 и фт3 на долната граница, и всички викат - екстра си. 🙄

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 09:09 от Lemy

# 610
  • Пловдив
А защо смятате, че не сте ок с хормони в границите?
Аз, ако не са супер високите антитела, не бих предприела обиколки по лекари с хормони в границите.
Колкото повече чета, толкова повече се обърквам. И не разбирам защо са тези граници, щом не ги спазваме...

# 611
При какви стойности на хормоните ти изписаха хормон?
На мен не искат, след хипера тсх се кротна между 1 и 1.5, фт4 и фт3 на долната граница, и всички викат - екстра си. 🙄
Това са ми последните тестове от преди месец ,взимам хормон на своя глава-никой не ми го е изписвал..антителата са ми високо винаги тях вече не ги пускам

# 612
Ашли, абсолютно безсмислено обикаляш и хвърляш средства по лекари заради високите антитела. Въпросът не е дали смятаме (хашите), че с а ок хормони в границите, а как се чувстваш физически. Никога не разбирам обяснения от типа "хормоните са ми в граница и нищо ми няма, но съм много уморена, все ми се спи, качих от нищото кг, цикълът ми стана нередовен." При хипофункция почти никога не излизат резултати извън референтните стойности за разлика от хипер. На 99% винаги са в рамките на определеното от лабораторията. Затова и докторите казват "ок си", от там идва заблудата и липса на хзт. Е, да, ама не си. Парцал си. Спал си 12 часа, ставаш и пак ти се спи. И т.н.

# 613
  • Burgas, Bulgaria
Ако се чувствате добре  , това е чудесно .
Аз много дълго се обвинявах , посегнах към антидепресанти,  опитвах какви ли не начини да се "стегна " , защото съм /бях изключително  деен човек , работохолик и т.н  . Появиха се кожни проблеми, ужасни . Живея си със  студените крайници ,всички  ме наричат змия заради това ,е шегичка е разбира се . Смятах ,че е нормално веждите ми да са наполовина. Имам един задух на моменти ,  все едно  ми е запушен гръкляна , тъпчех се с противоалергични ,валидол и се дразнех ,че не минава , наистина реших ,че не съм добре с нервите заради това . Тъй като съм емоционална и като цяло си викам това , че станах още по раздразнителна ,тъжна и т.н. не беше нещо ново за мъжът ми ,но постоянно ми натякваше да отивам на психиатър защото съм луда - това е ужасно, защото в един момент си казваш " Абе ,  май наистина не съм в час ! " .
Финалът беше косопада ,  окапа ми косата , а въпреки режима на който се бях подложила ,качените килограми почти не бяха мръднали - аз съм експерт на тази тема и това определено беше аларма ,че нещо се случва !

Да видите как този ,който се държеше ужасно с мен , наведе главата  когато се оказа ,че за всичко има причина !
Много съм се амбицирала , много съм стриктна и изпълнителна  , чета  ,слушам и съм щастлива, че  скоро отново ще съм АЗ !

# 614
  • Русе
Браво за горния коментар! Хората около нас наистина не ни вярват. Въпреки че при мен симптомите бяха доста по-леки, пак ги имах и не знаех откъде идват. Съвсем наскоро мой познат лекар ми каза “абе Хашимотото е козметичен проблем, филмираш се излишно, нищо ти няма”!
Да ама не! Като не се чувстваш окей няма човек, който може да те убеди, че всичко е ок. Радвам се, че вие сте направили промяната.
Аз също се чувствам окей, вече малко над месец пия хапчетата. Някои дни ми е прималяло, но мноого по-рядко отколкото преди. От 2-3 седмици насам спя все по-добре и по 6-7 часа, а преди спях по 4-5 часа и все се будех. Отслабнах си 1-2кг през месец януари и вече нямам никакви мазнини по стомаха и си виждам плочките. Спортувам все по-успешно без да се сривам от умора.
Изобщо виждам промяната, а тепърва се надавам да се оправя още положението. Месец е много кракът период за генерални промени.

Общи условия

Активация на акаунт