Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 054
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Аз пия берберин почти 2 г и лично за мен напълно замества метформина, но го съчетавам със силови упражнения. Не ми се е влошил тсх.

# 511
Тези които се бяха записали за предния уебинар, вероятно и те са получили като мен - покана за нов Simple Smile
Новости в лечението на тиреоидит на Хашимото

# 512
Момичета знаете ли дали честото ядене на червено цвекло може да се отрази зле на жлезата, примерно да подтисне функцията и, тъй като е богато на йод?

# 513
Някой да е чел книгата "Седмични програми за балансирано хранене при заболявания на щитовидната жлеза. Тиреоидит на Хашимото" на Владимир Мутаров? Мнения?

# 514
  • Русе
Аз така и не схванах като имаме Хашимото проблем ли е да се ядат храни с йод? Защо се препоръчва рибата, която е богата на йод, но в същото време се забранява йодирана сол, добавки с йод, водорасли и тн.
В интернет има разнопосочни мнения. Моля ви, ориентирайте ме.
По принцип едно време солта нарочно са започнали да я йодират, за да се намалят проблемите с щитовидната и йодния дефицит.
Но когато вече имаш Хашимото какво става не знам… нали уж йодът подпомага функцията на жлезата.

# 515
Аз знам, че йодът под всякаква форма трябва да се избягва. Моя ендо не ми препоръчва риби, в които има йод. Дори ме насочи към омега от ленено семе, а не от риба.

# 516
  • София
Моят ендо (Начев) нито препоръчва, нито казва да се избягва йод за моя случай. Веднъж го попитах, защото и
аз бях объркана, дали мога да консумирам. Той каза, че няма проблем, но все пак да не прекалявам и да не е повече от 150 мкгр на ден, например сладко от зелени орехчета да не консумирам Blush. А то точно толкова има в дневната доза на Морска енергия на Аквасорс, но така и не посмях да я взимам.

Мисля, че съветите са различни при хипо- и хиперфункция на жлезата - при едното се препоръчва, а при другото се избягва.

# 517
Аз така и не схванах като имаме Хашимото проблем ли е да се ядат храни с йод? Защо се препоръчва рибата, която е богата на йод, но в същото време се забранява йодирана сол, добавки с йод, водорасли и тн.
В интернет има разнопосочни мнения. Моля ви, ориентирайте ме.
По принцип едно време солта нарочно са започнали да я йодират, за да се намалят проблемите с щитовидната и йодния дефицит.
Но когато вече имаш Хашимото какво става не знам… нали уж йодът подпомага функцията на жлезата.
Това е въпрос за 100 000 лева 😁

# 518
Дабро утро,някоя от вас има ли поликистозни яйчници, имам хашимото от 25 години вече ,преди не бях на хормон "еутирокс"след като забременях уж го пих заради детето и вече от 5 години го пия без да спирам.След секциото получих някакви кисти,вчера бях на гинеколог и ми каза поликистозни яйчници.Има ли някой ог вас тук със същото ??

# 519
Ако основното ти питане е дали има връзка, да има все пак става въпрос за хормони - щитовидни, полови ...влияят си. Инсулиновата резистентност също влияе и ред други неща. Ето прочети тук https://regena.bg/blog/sindrom-na-polikistoznite-yaychnitsi-d-r-viktoria-spasova/

Аз имах ПКЯ преди да забременея и родя, след раждането обаче изчезнаха. Проблема ми с щитовидната е от момиче, т.е. по това време съм имала и двете.

# 520
Момичета, привет!

Случвало ли ви се е да се изпотявате нощем, като причината не е хипогликемия?

С Хашимото съм, това е ясно!😂

# 521
  • софия
Момичета, привет!

провери си вит.д - при мен се оказа критично ниско. започнах ударни дози вигантол с вит.к2 и за месец       
 /може би/ изпотяването изчезна

# 522
  • Русе
Аз пък се потя постоянно. Дори без физическа активност. А ако имам такава направо плувам. Зимата ходя с тениска под якето и пак се потя, хем ми е студено. Конкретно при мен не се влияе от Вит Д, защото миналото лято бях цяло лято на море, може би 50-60 плажа съм направил, дори до ден днешен имам тен и потенето не намаля. Появи се отпреди 1-2 години и го свързвам с Хашимотото. Никакви спрейове и пудри не помагат. Особено като се облека с риза за нещо официално и голям срам хабя.

# 523
Момичета, привет!

провери си вит.д - при мен се оказа критично ниско. започнах ударни дози вигантол с вит.к2 и за месец       
 /може би/ изпотяването изчезна

Не съм го изследвала скоро, но от поне 5 месеца приемам между 4000 и 7000 единици витамин D3, плюс витамин k2 mk-7, и отделно пренаталните витамини на Garden of Life!

Не би трябвало да съм в дефицит, просто около 2:00 часа през нощта понякога се будя с леко мокра нощница.

Николай, аз нямам проблем с потенето през другата част на деня! Хм, интересно!

# 524
  • софия
Аз пък се потя постоянно. Дори без физическа активност. А ако имам такава направо плувам. Зимата ходя с тениска под якето и пак се потя, хем ми е студено. Конкретно при мен не се влияе от Вит Д, защото миналото лято бях цяло лято на море, може би 50-60 плажа съм направил, дори до ден днешен имам тен и потенето не намаля. Появи се отпреди 1-2 години и го свързвам с Хашимотото. Никакви спрейове и пудри не помагат. Особено като се облека с риза за нещо официално и голям срам хабя.
при хашимото масово има проблем с усвояването на вит.д от слънцето, така че тенът може да е само за красота. изследването дава информация.

Общи условия

Активация на акаунт