Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 955
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Съншайнгърл, под 2 е, когато се цели забременяване. Ако сечувстваш добре и няма да забременяваш, е абсолютно окей да е по-висок.

# 571
Статия Как да започнем с АИП? Примерно АИП меню

Съншайнгърл, под 2 е, когато се цели забременяване. Ако сечувстваш добре и няма да забременяваш, е абсолютно окей да е по-висок.

Не е ок, най-много до 2,5. Това отдавна е мит, че само за забременяване се цели нисък ТСХ. Отделно, че се гледат основно другите хормони как са, не се отчита само ТСХ

Tolovka да Ковид се отразява принципно на щитовидната, но ти си била буквално на 2-3 дни болна така, че не смятам, че е повлиял. Обикновено влияе след боледуването т.е. да засечеш лоши резултати месец след това.
Иначе оптимални хормони са- Т3 и Т4 над средата на границата и ТСХ максимум до 2-2,5 . Ехографа може да е добър и пак да има проблем с функцията на жлезата

# 572
За другите хормони да, задължително. Всеки път се карам с доктора да не пуска само TSH.
За стойностите казвам лекар какво ме е съветвал. А лично аз със стойности между 3 и 4 се чувствам най-добре. Сега съм с 1.4 и ми е зле.
А за референтните не знам защо в лабораториите ги държат по-високи, ако до 2.5 е нормално.

# 573
Благодаря, колеги! Изумен съм как има чиа в лененото семе. Нали понякога пишат “може да съдържа следи от други ядки” та ето на. Случи се и на мен.
Елора, благодаря. Ще прочета, поразпитам и ако трябва ще ги спра. Иначе са страшно полезни.

На мен лекар ми каза, че точно за Хашимото се препоръчва омега от ленено семе, а не от риба.

И за последните няколко поста - ТСХ трябва да бъде под 2. Незнам какви са тези специалисти, които ви казват, че до 4.2 е нормално... при стойности над 2 се приема синтетичен хормон.

Един казва така, друг онака... и така за много храни. Затова всяко инфо трябва да се проверява.
На две места го четох, но не намирам сега инфото. Ако не се лъжа и Джереми го беше писал, може и да бъркам ника.
Него никакъв го няма, явно кара много лошо ковида, дано се оправи.
И за марулята знам, че не се препоръчва, ама не мога без нея, пък каквото ще да става.
Ето тук се споменава, че трябва да се внимава.
https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Leneni-semena-Polzi-i … raveto_85274.html

# 574
Лютиче, знам, че за бременност трябва да е под 2 Simple Smile

# 575
  • Пловдив
mibobo, благодаря за линка.
аз почнах АИП. ама и там явно за всеки е различно...
много зле се чувствах след риба хек, риба тон и пилешко (в различни дни, да не помислите, че наведнъж съм ги хапнала Wink )...то не остана какво да ям, луднах направо Thinking

# 576
Аз всъщност за втори път карах ковид, миналата година също, може би след време ми се е отразил на щитовидната.. Но ще видим при следващите изследвания.
Да попитам откъде идва нормата за TSH до 2-2.5? В чужбина ли е такъв стандартът, пациентите са си го установили или становище на отделни лекари? Тъй като сега от мнения в интернет разбрах за това, в 2 лаборатории референтните стойности са до 4 и нещо и докторката, при която ходих, смяташе 3.8 за добре, само за проследяване. Благодаря за отговорите Simple Smile

# 577
mibobo, благодаря за линка.
аз почнах АИП. ама и там явно за всеки е различно...
много зле се чувствах след риба хек, риба тон и пилешко (в различни дни, да не помислите, че наведнъж съм ги хапнала Wink )...то не остана какво да ям, луднах направо Thinking

Би ли споделила в какво се изразява това, че си се чувствала зле?

Аз също знам, че оптималното ТСХ е около 2. При бременност се цели около 1.
Но както каза Мибобо, по-важни са т3 и т4.

# 578
Аз всъщност за втори път карах ковид, миналата година също, може би след време ми се е отразил на щитовидната.. Но ще видим при следващите изследвания.
Да попитам откъде идва нормата за TSH до 2-2.5? В чужбина ли е такъв стандартът, пациентите са си го установили или становище на отделни лекари? Тъй като сега от мнения в интернет разбрах за това, в 2 лаборатории референтните стойности са до 4 и нещо и докторката, при която ходих, смяташе 3.8 за добре, само за проследяване. Благодаря за отговорите Simple Smile

Всеки лекар ще ти го каже. Не става въпрос за чужбина - аз си живея в България. Нямам идея защо референтните стойности в лабораториите са до 4-5, за мен е мистерия 🤷‍♀️ и АГ същото ще ти кажат. А за ендокринолози, които не дават лечение при стойности 3-3,5 също е зверско невежество.

# 579
  • София
Sunshine,
Ами ако човек се чувства добре със стойности 3,2 или 3,8, например, има си енергия и ЩХ са да речем в долната граница на ОПТИМАЛНИТЕ стойности, трябва ли зорлем да пие хормон, защото лекарят му казва, че не му вярва, че е ОК?
Чак пък “зверско невежество”…В нито една държава референтните стойности на ТСХ не са променени на 2 горна граница, нито пък на 3. Добре, че ние тук във форума сме такива специалистки;) по еднокринология.(и себе си слагам в кюпа) 😀
Според мен първо трябва да се опитаме да си помогнем сами като променим начина си на живот (храна, течности, стрес, режим, сън, спорт) и чак тогава да прибегнем до хормон. (В никакъв случай не го отхвърлям и добре, че го има!)
Иначе взимаш хормона наготово и си живееш по същия начин, а оплакванията ти си продължават, даже се влошават.
(Тук не става дума за хора с ТСХ над 6 и ЩХ на долна граница +антитела до небето, при които чакането наистина би било невежество..)

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 17:36 от Skiorche

# 580
  • Пловдив
много зле се чувствах след риба хек, риба тон и пилешко

Би ли споделила в какво се изразява това, че си се чувствала зле?

След хека се чувствах подута и преялс. Беше ми тежко и реших, че просто съм хапнала повече. Ама и на сутринта още не бях храносмелила.

А след тона се чувствах, като натровена. Рязко ми спадна енергията, подуване, газове. Даже пих две хапчета активен въглен.

Но ще ги опитам още веднъж, преди да ги заклеймя.

# 581
Фактът, че при тсх над 2 тялото (природата) в голям процент от случаите самО "прекратява" бременността или въобще не позволява зачеване е достатъчно показателен какви трябва да са нивата на този хормон. Нито един аг няма да каже, че тсх над 2 е добро за забременяване. Ендокринолозите други песни пеят. Затова са единици тези, на които хората се доверяват и ги търсят. В много медицински чуждестранни сайтове отдавна се говори за тсх до 2. Когато не се цели бременност, високото тсх, освен че разбутва всички останали хормони в ендокринната система, е вредно за сърдечно-съдовата система.
Досега поне детските ендокринолози и кардиолог, който посещаваме, винаги са предупреждавали тсх да е под 2. Специално кардиологът ми обърна внимание, че заради високо тсх се правят перикардни изливи. А после се чудим защо 10-годишни деца припадат изведнъж по време на час, не дай Боже нещо по-страшно. Същото се отнася и за възрастните, само че на нас, когато ни е зле, не продължаваме да играем, а се тръшваме и ходим на доктор. Детето не обръща внимание или не знае как да го обясни.

# 582
  • Burgas, Bulgaria
Някой да  е бил с лека температура при вдигане на дозата Еутирокс.  От вчера от 25мг  минах на 37,5 мг , дали е от това - имам чувството, че ми горят бузите, леееко ме боли главата и Т е 37 ,2 от два часа , трябва да кажа ,че днес доста се изморих . Пила съм вода ,не е от обезводняване.
Предполагам, че трябва да си продължа ,а това ще мине .

# 583
Никога не съм вдигала Т от еутирокс. По време на бременността доста го променях.
Според мен търсете другаде причина.

# 584
По повод ТСХ и границите му, доколкото аз съм чела  в Щатите границите му са до 3. А тук Айселин която преди време пишеше при нас и живее в Германия е показвала в стари теми изследване от тяхна лаборатория в която ако не се лъжа границата си беше до 4, но отдолу пишеше, че трябва да е за възрастни най-много до 2,5 .

мадам тиква съмнявам се да е от това, да няма друга причина? Вдигала съм преди години сериозно доза от 50 на 100 и никога не ми се е случвало и сина ми е на Еутирокс и при него никога не е имало проблем.

Общи условия

Активация на акаунт