Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 91 966
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 180
В двуседмичен срок би трябвало да е готова заповедта. Ако сега не ги изплатят, следващия месец ще ви ги преведат за двата месеца.

# 181
За текущия месец май-пррведоха ли ви ги?

# 182
Преводите не са ли след 15 число, за предходния месец?

# 183
Здравейте,някоя мама случайно да има представа колко време приблизително се чака за решение от ТЕЛК-Варна за дете ?
Исканите документи са изпратени с куриер на 10.05.Покана за получаване на решение по поща ли се праща отново ?Благодаря предварително 😀

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 12:54 от Princess_of_the_orient

# 184
Здравейте,
Имам въпрос,относно писмото за явяване на Телк комисия.
Подала съм документи за преосвидетелстване на дъщеря ми.Днес съответно си получавам писмо с дата на комисията .
По спомен на писмото се отбелязва ако трябва да се направят някакви допълнителни прегледи …Ще приложа снимка на нашето писмо ….от това ,което е написано разбирам ,че трябва единствено да преведа някои документи и няма нужда от нови прегледи….Нали не греша ?!
Навярно глупав въпрос ,но не искам да пропусна нещо..

Колко плика с марка тряжваше да им се занесе?

Благодаря ви!

# 185
  • София
Здравейте. Ето го нашето писмо. Два плика с марки искат и отбелязват изследванията, които трябва да се направят.

# 186
Привет борбени родители, имам нужда от помощ за следния казус.Детето ми е на 4,7 години с едностранна загуба на слуха на дясното ухо над 100ДБ(по аудиограма от февруари т.г) и вроден хипотиреоидизъм без гуша(на заместител на терапия е).След преосвидетелстване от ТЕЛК намалиха процента от 60 с чужда помощ на 20%.Има ли родители подали жалба към НЕЛК за насоки какво да пиша като в жалбата.Благодаря предварително

# 187
  • Пловдив
Ами за това заболяване - не, иначе аз миналия месец подадох жалба. Ако искаш, ще ти копирам на лични "скелета" или цялата със заличени данни. Не разбрах дали питаш за пример как се пише изобщо жалба (свободен текст, стига да е ясно какво искаш и защо), или за вашето заболяване.

В общи линии: до НЕЛК - гр. София, жалба от ..., майка на ..., срещу решение № ..., уважаеми членове на НЕЛК (или дами и господа), моля да измените решението, като определите на детето ми ... по-висока степен на увреждане.

Последна редакция: пт, 20 май 2022, 15:02 от Магдена

# 188
Ами за това заболяване - не, иначе аз миналия месец подадох жалба. Ако искаш, ще ти копирам на лични "скелета" или цялата със заличени данни. Не разбрах дали питаш за пример как се пише изобщо жалба (свободен текст, стига да е ясно какво искаш и защо), или за вашето заболяване.

В общи линии: до НЕЛК - гр. София, жалба от ..., майка на ..., срещу решение № ..., уважаеми членове на НЕЛК (или дами и господа), моля да измените решението, като определите на детето ми ... по-висока степен на увреждане.

Благодаря Ви за бързия отговор.В общи линии всички насоки ще са ми от полза, защото за първи път се сблъсквам .Затруднявам се медицински да се обоснова защо възразявам от определения % за това заболяване.

# 189
  • Пловдив
Ами аз си намерих в приложението към Наредбата за медицинската експертиза диагнозата на моя син, тя е една, написах, че тежестта на неговото състояние е над средната, написах, че опитът ми сочи, че на деца в неговото състояние се определя по-висок процент (ама направо така си го написах Grinning).
За две и повече отделни диагнози имаше правило как се определя общият процент, но нещо го измениха, после го отмениха съвсем и сега май няма нищо изрично. Предполагам, че прилагат старото, което беше най-високият отделен процент плюс определено увеличение заради другите.
Нашият случай обаче е прост, една диагноза. За глухота гледам, че има някаква таблица, при която се засичат слухът на двете уши и при едно глухо и едно здраво, ако правилно се ориентирам, се определят 15%, за хипофункция на ЩЖ - до 30% при незадоволителна компенсация, само за деца до 3 г. пише отделно за вроден хипотиреоидизъм. Струва ми се, че няма да ви се съберат над 50, но може и изобщо да не се ориентирам правилно. Огледайте си заболяванията, говорете, ако трябва, с вашия лекар, и нищо не губите, ако обжалвате пред НЕЛК, дори да не уважат жалбата.

# 190
Ами аз си намерих в приложението към Наредбата за медицинската експертиза диагнозата на моя син, тя е една, написах, че тежестта на неговото състояние е над средната, написах, че опитът ми сочи, че на деца в неговото състояние се определя по-висок процент (ама направо така си го написах Grinning).
За две и повече отделни диагнози имаше правило как се определя общият процент, но нещо го измениха, после го отмениха съвсем и сега май няма нищо изрично. Предполагам, че прилагат старото, което беше най-високият отделен процент плюс определено увеличение заради другите.
Нашият случай обаче е прост, една диагноза. За глухота гледам, че има някаква таблица, при която се засичат слухът на двете уши и при едно глухо и едно здраво, ако правилно се ориентирам, се определят 15%, за хипофункция на ЩЖ - до 30% при незадоволителна компенсация, само за деца до 3 г. пише отделно за вроден хипотиреоидизъм. Струва ми се, че няма да ви се съберат над 50, но може и изобщо да не се ориентирам правилно. Огледайте си заболяванията, говорете, ако трябва, с вашия лекар, и нищо не губите, ако обжалвате пред НЕЛК, дори да не уважат жалбата.

Безкрайно съм Ви благодарна за споделения опит, май направо си е най-добре да се каже:grinning:. И аз стигнах до Вашия извод според таблицата , но въпреки всичко ми се струва нередно необратима диагноза да се омаловажава с годините, при положение че детето няма как да има подобрение.А относно личния лекар- каза , че не може да ми помогне и ми затвори телефона

Последна редакция: пт, 20 май 2022, 16:16 от why not!

# 191
  • В къЩи.
Здравейте.
Имам син почти на 15г със 100% Телк с чужда помощ. До сега годим на всеки три години в Пазарджик,но някой ми спомена ,че може да отидем в Пловдив за доживотен Телк( не съм сигурна ,че така се води).
Телка изтича септември месец.
Вярно ли е това , което ми казаха?
Каква е процедурата?
Ще съм благодарна на всякакви съвети.

# 192
Мисля, че документи за освидетелстване или преосвидетелстване се подават по местоживеене т.е. ако адреса ви е в района на Пазарджик, няма да ви приемат документите в Пловдив.
Всяка комисия може издаде пожизнено решение. Няма специализирани такива за целта. Зависи от заболяването и възрастта, но сина ви е дете, а доколкото знам на децата не се издава пожизнен ТЕЛК.

# 193
  • София
Има пожизнени решения за деца. На моя син е такова, но издадено от НЕЛК, след обжалване на становището от ТЕЛК.
Доколкото знам при навършване на 16 години пак се явяваш пред комисия, нищо че е пожизнено.

# 194
  • В къЩи.
Синът ми прави 15 год другия месец,а Телка му изтича септември, значи ако сега извадим пожизнен Телк ,другата година юни месец пак трябва да се явяваме пред  комисия?
Но ако сега вземем Телк със срок три години, след изтичането му може да поискаме пожизнен  и край с комисийте?
Ами сякаш ме устройва повече втория вариант.

Общи условия

Активация на акаунт