Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 89 017
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 960
Преди беше Детски аутизъм, а в последния ТЕЛК я бяха променили на ГРР, незнайно защо. Сега в най-новия е пак Детски аутизъм! И тези промени стават само в телка, в документите, които подавам пише детски аутизъм, ти пишат ГРР...А сега обратното. Иначе си е на същото положение и документите от лекарите са почти същите като предишния път. Но да махнат чуждата помощ е ужасно, аз съм у асистент и живеем и двамата с тези пари...И пенсията му ще е по-малка, и всичко...

# 961
  • ВАРНА
И синът ми беше с детски аутизъм,но не са ни давали чужда помощ. Сега на последната комисия попитах защо не ни дават чужда помощ. Докторът каза,че с тази диагноза само при 100 процента дават. Ние сме с 80. Но този път нали ТЕЛК вече е пожизнен реших да обжалвам. От НЕЛК му дадоха чужда помощ, но смениха диагнозата на ГРР.

# 962
  • Sofia
Мисля, че и друг път съм писала по въпроса, но в България диагноза аутизъм съществува само при деца до 18. След това детето явно магически получава друга диагноза (шизофрения или нещо друго). Пълно безумие просто. Според мен трябва да се сезират европейски институции по този въпрос.

# 963
Хм. Не знам какво да мисля, ние преди бяхме с 92 и ч.п, после ГРР 100% с ч.п., имаме и други диагнози (не психиатрични).

# 964
  • Пловдив
Според мен е широко разпространен мит, че в България тази диагноза съществувала само за деца и с навършване на пълнолетие ставала нещо друго.
Ако има майки на навършили пълнолетие с поставена преди това диагноза аутизъм, да кажат променена ли е.

# 965
  • Sofia
Не го казвам като просто дочуто от някъде. В дневния център, кедето ходеше синът ми, имаше доста деца с аутизъм. След навършване на 18 всички са с различни диагнози и вече без чужда помощ.

# 966
Документите за ТЕЛК може ли да бъдат пуснати в друг град ?
След издаването на ТЕЛК може само да се обжалва ? Ако не съм съгласна с решението

Защото при преосвидетелстване всичко просто беше преписано 1:1 със стария Телк ,без да се прочетат новите изследвания и това ,че детето се влошава

# 967
След издаването на ТЕЛК може само да се обжалва ? Ако не съм съгласна с решението

Защото при преосвидетелстване всичко просто беше преписано 1:1 със стария Телк ,без да се прочетат новите изследвания и това ,че детето се влошава
Документите се пускат в РКМЕ по района(областта) на живеене.
Може да се обжалва - пишете жалба в свободен текст с вашите данни, данни на детето, ако обжалвате детски ТЕЛК, номер и дата на ЕР и кой състав го е издал, и всичко друго в свободен текст. Прилагате и копие на решението.

# 968

Документите се пускат в РКМЕ по района(областта) на живеене.
Може да се обжалва - пишете жалба в свободен текст с вашите данни, данни на детето, ако обжалвате детски ТЕЛК, номер и дата на ЕР и кой състав го е издал, и всичко друго в свободен текст. Прилагате и копие на решението.
Благодаря!
След това каквото реши НЕЛК това остава нали ?
А пак не все вземат в предвид нещата не може да се обжалва и да се пуска нов телк

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 15:26 от Ravven_R

# 969
Забравих да спомена че се обжалва до 14 дни от получаване на решението.

# 970
  • ВАРНА
И при нас беше така и обжалвахме. И НЕЛК издадоха ново решение в наша полза. Но може и само да отменят решението и да върнат отново към ТЕЛК за преразглеждане. И трети вариант е да отхвърлят жалбата и да остане ТЕЛК решението. А решението на НЕЛК ми казаха че може да се обжалва по съдебен път.

# 971
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Цитат
Раздел V
Аутистично разстройство при лица, навършили 16 години (Загл. доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.)
1. Лека форма - 30 % (съхранени способности за независим живот и реализация в носеща доходи професия).
2. Средно тежка форма - 50 % (частична загуба на умения за извършване на професионална работа).
3. (изм. и доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Тежка форма - 80 % (частична загуба на базисни социални умения и на ключови умения за намиране и извършване на всякаква работа), с пожизнен срок.
4. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Много тежка форма - 100 % (загуба на базисни социални умения за вграждане в обществото, свързани с общуването и преработването на информация и грижи за себе си), с пожизнен срок, с чужда помощ.

Раздел IX
Психични отклонения на лица до 16 години (Загл. изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.)
2. Генерализирани разстройства на развитието:
2.1. леки форми - 65 % (леки качествени нарушения в социалните взаимоотношения, в начина на комуникация и поведение);
2.2. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) средно тежки - 85 % (по-тежко изразени нарушения в комуникациите и поведението, изразени стереотипии, импулсивна готовност, когнитивен дефицит), с пожизнен срок, с чужда помощ;
2.3. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) тежки форми - 100 % (липса на социална свързаност и комуникация, тежък когнитивен дефицит, изразени стереотипии), с пожизнен срок, с чужда помощ.

# 972
Здравейте, момичета. Искам да попитам как протича идването на социалните у дома при отпусната ЧП? Какво се прави, какво гледат, трябва ли нещо да ги почерпя? Днес ми се обадиха, че искат да идват следобед, но бяхме на логопед и отложихме за след два дни. Просто не знам какво гледат, а за два дни няма как да изчистя и подредя всичко. Ще съм благодарна, ако някой ми каже нещо по въпроса, благодаря предварително!

# 973
  • Пловдив
Кафе ги почерпи, рушвет недей. Wink
Скрит текст:
Шегувам се, понеже някои нали това имат предвид, като казват "почерпя".

За конкретната цел не знам, но по принцип социалните при посещение гледат просто жилищните условия. На мен не ми се вярва в едно нормално изглеждащо жилище да има нещо, което да се прецени в твоя вреда.
Ще ставаш личен асистент ли?

# 974
Кафе ги почерпи, рушвет недей. Wink
Скрит текст:
Шегувам се, понеже някои нали това имат предвид, като казват "почерпя".

За конкретната цел не знам, но по принцип социалните при посещение гледат просто жилищните условия. На мен не ми се вярва в едно нормално изглеждащо жилище да има нещо, което да се прецени в твоя вреда.
Ще ставаш личен асистент ли?
Ами свекървата ще става, но сме у майка ми всички( аз и децата де) и се притеснявам как ще протече. Да за кафе имах предвид, нещо сладко знам ли?

Общи условия

Активация на акаунт