Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 89 008
  • 1 216
  •   2
Отговори
# 975
  • BG
Идват за не повече от 5-10 минути. Не се задържат.Няма нужда от почерпка.

# 976
Това е просто пповерка дали наистина живеете там и  сте с детето. Предполагам във връзка с " фалшиви" асистенти. Няма нужда от почерпка. Аз в такива ситуации ако черпя е нещо пакетирано/ като бонбон мерси/ или вода в бутилка.

# 977
Всяка година имам ново решение за ТЕЛК за срок от една година. Миналата година подадох за ДО с телка , който издадоха септември 2023г. Някъде бях мернала, че в годината в която детето все още е било с ТЕЛК също човек може се възползва. Въпросът ми е, ако ново телково  решение сега нямам имаме ли право да се възползваме с миналогодишното, което хваща до септември тази година.

Намерих отговор на въпроса си. Ще го оставя да е в полза на други родители
ДО може да се ползва и за годината, в която решението изтича.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 16:09 от Вярра

# 978
Кафе ги почерпи, рушвет недей. Wink
Скрит текст:
Шегувам се, понеже някои нали това имат предвид, като казват "почерпя".

За конкретната цел не знам, но по принцип социалните при посещение гледат просто жилищните условия. На мен не ми се вярва в едно нормално изглеждащо жилище да има нещо, което да се прецени в твоя вреда.
Ще ставаш личен асистент ли?
Ами свекървата ще става, но сме у майка ми всички( аз и децата де) и се притеснявам как ще протече. Да за кафе имах предвид, нещо сладко знам ли?
Вие сериозно ли??? Хората са си на работа и след вас имат други адреси. Идват, задават въпроси за 10-тина минути и си тръгват. Никой не идва да яде сладко или солено или каквото и да е. Все пак нещо за пиене може да им предложите в тия жеги.

# 979
Кафе ги почерпи, рушвет недей. Wink
Скрит текст:
Шегувам се, понеже някои нали това имат предвид, като казват "почерпя".

За конкретната цел не знам, но по принцип социалните при посещение гледат просто жилищните условия. На мен не ми се вярва в едно нормално изглеждащо жилище да има нещо, което да се прецени в твоя вреда.
Ще ставаш личен асистент ли?
Ами свекървата ще става, но сме у майка ми всички( аз и децата де) и се притеснявам как ще протече. Да за кафе имах предвид, нещо сладко знам ли?
Вие сериозно ли??? Хората са си на работа и след вас имат други адреси. Идват, задават въпроси за 10-тина минути и си тръгват. Никой не идва да яде сладко или солено или каквото и да е. Все пак нещо за пиене може да им предложите в тия жеги.

Ами да, сериозно питам, знам ли колко време ще седят. Като се сетя какви дълги въпросници попълвах...Питам, защото досега не бях чувала, че ходят по домовете и ми е много интересно как протича. Купих някои дребни сладки и безалкохолно Simple Smile
Като минат ще пиша, дано всичко мине нормално, предполагам няма да обърнат внимание на разтурациите, ама все пак съм и с други дете на 1г. и 6 месеца.

# 980
По въпроса за почерпката - не виждам нищо лошо да се предложи кафе, сок, сладки. Прави добро впечатление, дори и поканените да не седнат.

# 981
Дочаках решението. Видях го в системата за сигурно електронно връчване, по пощата нищо не съм получила. За малко помощ да помоля. Сега ако не получа нещо или ако евентуално получа заверявам ли?
Процента от 95 е променен на "над 90", което не мисля че променя финансовата помощ...
Обаче решението е за една година, а детето ми преди изтичането на тая година навършва 16 и това какво означава? Пише срок на решението една година до догодина септември и отдолу дата на навършване 16 години. Като навърши 16 решението се обезсилва и следва да направя някакви други действия или?
Благодаря Ви.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 12:02 от Вярра

# 982
Мисля, че се променя и финансовата подкрепа.Попитайте в Асп дали се подават наново документите, когато навърши 16.

Като вземете документа го копирайте и после заверявате.С копието отивате в социалните и подавате документите.
https://www.noi.bg/fizicheski-lica/pensii-bg/nesvyrzani-s-trudov … a-za-invalidnost/
Прочети и това.След навършване на 16 има право на пенсия от НОИ, носи се лична карта, копие на лична карта, телковпто решение, както и детето трябва да има банкова сметка на негово име, за което носите номера на сметката.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 15:42 от KokoMira

# 983
  • BG
Мисля, че се променя и финансовата подкрепа.Попитайте в Асп дали се подават наново документите, когато навърши 16.
Като вземете документа го копирайте и после заверявате.С копието отивате в социалните и подавате документите.
[/quot

При навършване на 16 години се явяват на ТЕЛК за възрастни. Писала съм нееднократно. Запомнете ги тези неща най-после! При такъв процент пенсията е 491.31лв. , а финансовата помощ варира.С ч. п. е 299.82 лв. Да даде повече информация, за да мога да помогна. Имам 33 години опит.

# 984
  • Пловдив
На моя син например ТЕЛК е пожизнен и никъде в наредба или закон не открих да пише, че при навършване на 16 години трябва да се яви отново, така че по-леко с поученията.

# 985
Не е с чужда помощ. Пише една година до 01.09.2025. Под полето за срока си има поле кога се навършват 16-тте години и е посочена датата на навършване. Тоест като навърши 16 преди изтичане на решението ще трябва да се яви пак на комисия за възрастни ли? Като ги получа по пощата ще отида да питам в картотеката, защото се обърках.
Това с пенсията много ме обърква. Тоест пенсията заменя помощта произтичаща от наличие на ТЕЛК ли?

# 986
  • Пловдив
Между 16 и 18 (или завършване на училище) се получават и двете, после - само пенсия.

# 987
  • BG
Магдена, ти се благодари на новото законодателство, че ви спести висенето пред кабинетите на всеки три години. Моя син го пенсионираха пожизнено на 28 години. От радост, че съм се отървала черпих в дневния център и после се почерпих с "Маргарита" в близкото барче в 11 часа преди обед.

Вяра, дай повече информация за ТЕЛК. Има съществена разлика при всеки случай.

# 988
Магдена, къде видя поучения?
Посъветвах я да пита в АСП дали се се подават документите отново, понеже аз съм подавала, но е било отдавна и не зная сега как е.Подавала съм наново документи в А С П за помощите,а не в картотеката за нов документ...а кой какво е разбрал не зная.И си мисля, че в точно тази тема има взаимопомощ, а не поучения и начукване ма канчета.

# 989
  • Пловдив
Това имах предвид под "поучения":
Цитат
При навършване на 16 години се явяват на ТЕЛК за възрастни. Писала съм нееднократно. Запомнете ги тези неща най-после!

Общи условия

Активация на акаунт