Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 960
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 990
Вивиана е вмъкнала в моя цитат нейно мнение.

# 991
  • BG
Темата е за взаимопомощ. Не съм искала да обидя никого, а да спестя време . Има хора, които се издържат с тези суми и им е важно да знаят с какво ще разполагат.

# 992
Преди доста години, отказах да преосвидетелстват детето ми при навършване на 16 години. Спряха ми интеграционните /тогава/ добавки.
Помощта по чл.8д /може да е променен/ и детските ги получавах плюс социална пенсия от НОИ.
Цялото упражнение е, че след 16 се оценява "трайно намалена работоспособност", а под 16 "вид и степен на увреждане".

# 993
Не е с чужда помощ. Пише една година до 01.09.2025. Под полето за срока си има поле кога се навършват 16-тте години и е посочена датата на навършване. Тоест като навърши 16 преди изтичане на решението ще трябва да се яви пак на комисия за възрастни ли? Като ги получа по пощата ще отида да питам в картотеката, защото се обърках.
Това с пенсията много ме обърква. Тоест пенсията заменя помощта произтичаща от наличие на ТЕЛК ли?
Здравейте, може ли да споделите когато получите информация, защото и моята дъщеря е с такова решение и ще навърши 16 години преди срока на телка?

# 994
Ще отида тези дни да попитам.
Прощавайте ако е коментирано и не съм го намерила в стотиците страници назад. Имаме ли, заради децата си преивилегията да ползваме данъчно облекчение за жилище? Писах на омбудсмана, за да попитам. Предполагам ще мине месец докато получа отговор

# 995
  • София
Аз чакам резултатите от безумното дело срещу решението на нелк. Адски се надявам, ако е в наш ущърб, което би било абсурдно, да не поискат да връщаме помощите, защото няма да успеем…

# 996
На моето дете процента е 95 и получава пенсия 429.90 лв

Навърши 17г. тази година, а предстои да подновяваме ТЕЛКа. Не разбирам как така не детски лекари отказват преглед и консултация на деца под 18г., а в същото време дете под 18г. но над 16г. ще трябва да мине комисия за възрастни.

# 997
  • Пловдив
На 16 години се считаш за работоспособен, основната насоченост на ТЕЛК е свързана с работоспособността, пенсиите по болест, дългосрочните болнични и т.н. - оттам идва. Не е свързано пряко с педиатрията и лекарите за възрастни. Макар че като че ли и на педиатрията не са чак толкова предмет младежите над 15-16.

# 998
Здравейте!
На дете с генетично заболяване пожизнен телк ли дават? Дали се счита датата за инвалидизация датата на раждане на детето и дали съответно от тогава се изплаща месечната помощ?

# 999
  • София
Аз получих решението на НЕЛК след онова обжалване по неизвестни причини в съда. Така и не разбрах защо е направено, пише, че имало фактически грешки в предната експертиза, затова се издава нова. Всичко е същото в нея обаче. И процена, и диагнозата. Само дето се стресирах, явно нелк се е самосезирал за някаква грешка. Сега трябва ли да отида при социалните и да кажа, че има ново решение?

# 1 000
Пред социалните съм с новоте решение. Четох , че не се изисква вече заверка. Ама то на него няма дори печат. Така ли са вече?

# 1 001
Така са вече. Нали отстрани на листа е написано със ситни букви, имената на лекарите на латиница написани ли са отстрани със ситни букви?

# 1 002
Да, вече са без подписи и печат - оригиналите се подписват електронно. Вертикално на всяка една страница от решението Ви /от дясно/ го пише това, както и имената на латиница на членовете на комисията.

# 1 003
Благодаря Ви. Минах
Вертикално не бях видяла, че има писано.

# 1 004
Здравейте, моля за съдействие. Телка на детенцето ми изтича декември месец тази година. Този месец трябва да подам документи за преосвидетелстване. Има ли това как да се случи онлайн?

Общи условия

Активация на акаунт