Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 959
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 005
Онлайн, т.е. по електронен път ги подава личния лекар, който оформя документите и ви издава направление, което се носи на място в картотеката. В картотеката /не знам дали важи за всички населени места/ може и друг да занесе документите, като за случая трябва да се попълни нещо като пълномощно /на място го дават/.

# 1 006
Здравейте,
Когато детето има ТЕЛК увеличават ли се часовете с ресурсен учител, логопед и психолог в градината или е все едно дали има?

Много писах, но ми се изтри.... Хайде пак...

С две думи не става автоматично и трябва да попитате Директора на градината или директно да звъннете в регионалния ви център (този е за София-град: https://rcsf.bg)

На моето детенце също като на Вас му е отпусната подкрепа за трите изброени специалиста още от 17.04.2024г, (х2ч/седмично всеки), но тя е в рамките на учебната година т.е. до края на май и после отново започва от септември. Това го издействах още в яслена група, веднага след като януари навърши 3г и го завъртях през психиатър и психолог. (ЛЛ и всички все ми казваха да изчакам 3-та годинка, че щяло от самосебе си да тръгнат нещата и така, според мен, загубих ценно време. )

Като вземем предвид колко много боледуват малките деца и колко зле са заплатени служителте в системата, реално моето от април до сега е работило 2-3 пъти с всеки от посочените специалисти по 15-20 Мин. (по вътрешна информация).
Принципно, ако нямате възможност да го водите на частно на още занимания, където ако не друго, поне спазват продължителността на заниманието, не пречи да поискате увеличаване часовете в градината.
Моят кратък опит показва, че частните занимания са водещи, а тези в градината са подкрепящи.

Сина ми сега е на 3г8м, в аутистистичния спектър, невербален, още на памперс, липса на страх и с кеф скача от високо (чупена ръка миналата година). ЕР на ТЕЛК ни го връчиха този понеделник - 85%, пожизнен с ЧП. Вече е електронен, но дават разпечатка на хартия да си имаме нещо. Не е нужна заверка в картотеката, както вече се писа.

Понеже темата е за всякаква подкрепа на децата ни с телк, искам да допринеса със следната информация:

1. За ерготерапия всяка година може да се кандидатства в регионалния Ви център. Нас ни приеха в групата и сега от октомври 24г до май 25г ще го водя два пъти седмично. Ето линк - https://rcsf.bg/programi/komplekna-programa-po-senzorna-terapiya-i-ergoterapiya/

2. Предстои да се организира събиране на пари от Българската Коледа. Чакам за да кандидатствам януари за финансиране на часове с музикотерапия по А. Томатис за сина ми. Едно от условията за отпускане е да има ТЕЛК. Пускам линк https://www.bgkoleda.bg/red-na-kandidatstvane

# 1 007
Какво се прави когато диагнозата е сгрешена ?
Бяхме на преглед и лекарката ни каза ,че диагнозата ни е сгрешена . Да отидем да ни поставят правилна диагноза.
Насочи ме към александровска болница , е да де , ама аз от там идвам ..
И сега как да постъпя не знам ?
Диагнозата е "дислексия" , и остава още 1 г. От телка и пак нов телк .

# 1 008
Коя лекарка ви е казала, че диагнозата е сгрешена и защо смята, че е така? Каква трябва да е диагнозата, щом не е дислексия? Щом се връщате от Александровска, не е ли по-логично те по-добре да знаят каква е диагнозата на детето?

# 1 009
Коя лекарка ви е казала, че диагнозата е сгрешена и защо смята, че е така? Каква трябва да е диагнозата, щом не е дислексия? Щом се връщате от Александровска, не е ли по-логично те по-добре да знаят каква е диагнозата на детето?
Ходихме до Русе до центъра за асоциация дислексия , за  1 час даде на детето задачи за да определи на какво ниво е . По тях прецени ,че не е дислексия . По интересното е ,че след това нито ми даде насока , нито каква диагноза мисли ,че може да е .. каза да идем до Александровска болница да ни дадат точна диагноза .
Казах и ,че идваме от там .
Отговора беше да си намерим начин и сами да си търсим лекар , за нея това не била правилна диагноза.
И толкова .

# 1 010
  • Пловдив
Дали знаете да има място (Бюрото по труда или друго), където да се намерят кандидати за лични асистенти? Баби и дядовци нямаме. Всъщност не ми трябва точно личен асистент, а човек, който следобяд да взема сина от помощното училище и да го води с градския транспорт вкъщи, където да го предава на баща му.
Ядосаха ме днес в училището с "Може ли да поговорим, не може ли да го вземате по-рано?" - не, не може - ами личнИЯТ асистент да го вземал, а, нямате ли, ама защо не се възползвате от тая възможност (ами намерете ми един, де). Неспокоен бил и явно прави бели. Но всъщност с удоволствие бих се отървала от привилегията всяка вечер да тичам от работа и да вися в трафика в двете посоки, стига да се намери подходящ човек. Къде да попитам - ДСП, бюро по труда, агенции?

# 1 011
На теб ти е нужен социален асистент. Обърни се към АСП. Преди имаше такива, които помагаха на хора в нужда, но не от постоянна грижа.

# 1 012
  • BG
Магдена, към АСП за направление за ползване на почасова социална услуга и оттам в Общината.

# 1 013
  • Пловдив
Благодаря и на двете!

Едит. От ДСП - Пловдив по телефона ми казаха да подам заявление за оценка в шеста стая, след което се издавало направление от тях и социален асистент се определял от общината. Пред шеста стая някакъв чичко ми заяви, че нямало такова нещо при тях и да съм отидела в общината. Не ми каза къде точно в общината, отдел, адрес, нищо. Сега вървя към администрацията на района ми по постоянен адрес, щото най-близо, очаквам и там да ме гледат като неориентирана лелка (каквато съм, но не трябва ли те да ни ориентират?), паднала от Марс, и да ме отпратят.

Къде се ходи за град Пловдив? Трябва ми човек, който всеки делник следобяд да взема дете с ТЕЛК, ходещо самостоятелно, неговорещо, умствено изостанало, от ЦСОП "Стефан Караджа" и да го води до дома му в другия край на града. Не знам това социален асистент ли е (четох описанието, на такъв ми прилича и на мен), асоциален ли е, просто ми трябва такъв човек срещу заплащане. :-O
Къде се ходи в крайна сметка за услугата социален асистент?

------------------

Ъпдейт, ако на някого случайно му трябва, с адресите на местата в Пловдив. От ДСП на "Руски" 13, както ми бяха казали да отида за оценка и направление, ме върна въпросният чичко, защото социалните асистенти ги определяла общината. От гишето за информация на районната администрация ме насочиха към "Социални дейности" на "Петко Д. Петков" 6А, където работят с личните асистенти, или на "Трети март", в сградата на магазин "Молдавия" - социалните асистенти, самото звено се казва нещо такова насочващо, но името го забравих. На "П.Д.П." бяха много любезни, но не можели да ми свършат работа - доколкото изобщо имат "външни" за нуждаещите се кандидати за лични асистенти, те търсели целодневна заетост. Дадоха ми обаче име на частна агенция за социални услуги (изрично посочи жената, че не им е агент и не може да гарантира за тях, но ги е чувала), и добре направиха, защото аз и преди това бях почнала да търся, но се оказах в някакъв сайт със странна форма за контакт и се отказах. На "Трети март" също бяха любезни, но не работели с деца, а с възрастни хора. Тук аз съвсем се ядосах, хукнах към училището (ЦСОП), което е в същия квартал, докато чаках с телефон в ръка да свършат часовете, наплюх всички с пространен пост във Фейсбук, а после навиках учителката им, като и обясних, че не се сърдя на нея, обаче аз сина повече няма да го водя на училище, писна ми, а тя отговори, че не може то така да не го водя и еди-кой си го водели всеки ден чак от някъде си (Първомайско се пада това село май).
След това звъннах на споменатата от служителката агенция и оттам ме свързаха с някаква жена, пенсионерка, с която предстои да се видим в събота, и дано станат нещата, че аман.
Цената в агенцията била 12 лева на час и по два лева във всяка посока за транспорт, ако някой се интересува. Не могат да гарантират отнапред услуга, а звънели на жените да ги питат ще поемат ли това и това.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 15:14 от Магдена

# 1 014
Когато детето навърши 16 г.  Какво следва

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 15:38 от Ravven_R

# 1 015
Аз поех ангажимент да питам и да споделя тук, но не ми е останало време да отида, за което се извинявам

# 1 016
Когато детето навърши 16 г.  Какво следва
Подавате документи за социална пенсия за инвалидност, ако има право на такава.
Цитат
Условия за придобиване на право на социална пенсия за инвлидност
Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто.

Социална пенсия за инвалидност

# 1 017
От ТЕЛК се изплаща помощ вече като за възрастен и допълнително , ако се отговаря на условията и пенсия ли?
На моето дете телка е със срок няколко месеца след навършване на 16-тте години. Да разбирам, че ще бива прекъснат при навършване и ще се явяваме наново ли?

# 1 018
На 16г. де получава сумата от социалните за дете както досега, а има право И на пенсия, която се изплаща от НОИ. Подават се документи за пенсия в НОИ и след време, когато пенсията е отпусната се получава по сметка на името на детето или лично от него в брой в съответния пощенски клон когато се раздават всички останали пенсии.

# 1 019
На 16г. де получава сумата от социалните за дете както досега, а има право И на пенсия, която се изплаща от НОИ. Подават се документи за пенсия в НОИ и след време, когато пенсията е отпусната се получава по сметка на името на детето или лично от него в брой в съответния пощенски клон когато се раздават всички останали пенсии.

А от колко процента нагоре се получава пенсия ?

Общи условия

Активация на акаунт