Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 90 274
  • 1 216
  •   2
Отговори
# 135
Здравейте.
Днес взех експертното решение на детето. 50% пожизнен. Тези проценти са дадени за генетично заболяване, за проблемите с експресивната реч, с емоционалното развитие и поведение са дали 40%. Колебая се и не знма дали да обжалвам?
Предният телк беше 75% за срок от 3 г.
Процентите са ниски ,но са го направили пожизнен.
Аз лично бих обжалвала за деца дават повече в НЕЛК по мои наблюдения.

# 136
Здравейте,
Предстои да представя документи за ТЕЛК на детето ми и изискват етапна епикриза от невролог. До този момент не са изисквали. Моля,  за координати на детски невролог, за който консултациите не са след месец /два и има възможности за по бърза консултация в София.
Благодаря.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 11:27 от Macao

# 137
Кое населено място?

# 138
# 139
  • Sofia

Влезте в Супердок и потърсете детскиневролог в София. Там има голям избор.

# 140
Здравейте,
Предстои да представя документи за ТЕЛК на детето ми и изискват етапна епикриза от невролог. До този момент не са изисквали. Моля,  за координати на детски невролог, за който консултациите не са след месец /два и има възможности за по бърза консултация в София.
Благодаря.
Нямате ли наблюдаващ невролог, или заболяването не е неврологично? Аз винаги взимам от наблюдаващия невролог, този път дори я подадох с документите за преосведетелстване. Пробвайте при Станчева на Найден Геров 2, ако все още работи. По-известните са все заети, за съжаление.

Между другото втори месец няма писмо, за ТЕЛК Стара Загора става дума. Звънях в картотеката - греда, не давали информация по телефона. Дори не знам към кой състав на ТЕЛК са изпратени, за да звъня там да питам. Ако не дойде и другата седмица ще ходя вече на място.

# 141

Влезте в Супердок и потърсете детскиневролог в София. Там има голям избор.
Вижте в Супердок, поне трима имат свободни часове за следващата седмица. Но би трябвало детето да има наблюдаващ го детски невролог. Все си мисля, че лекарят, издаващ етапната епикриза трябва да е запознат със състоянието на пациента от преди.

# 142
Здравейте,
Благодаря.
Опитайте с д-р Делиганева

# 143
  • София
Здравейте, къде в Бургас има клинични психолози, които да обследват дете за ТЕЛК?

# 144
  • Бургас
В Психото в Морската градина.

# 145
Там няма детски специалисти

# 146
  • Бургас
Има детски психиатър. Има и психолог, и се правят обследвания на деца.

# 147
През 2018г ми казаха, че нямат. Говорих лично и с д-р Стоянов, който е някакъв шеф там, обсъдихме това за което търсих специалист, каза си мнението, но подчерта че е неофициално, защото няма право да работи с деца и ми даде насоки за детски специалист в София.

# 148
Здравейте, къде в Бургас има клинични психолози, които да обследват дете за ТЕЛК?
Попитайте в психодоспансера. Не съм от Бургас, но преди 2 години минахме на "обследване" в психодоспансера в Стара Загора. Обследването беше по-скоро направено спрямо нашите отговори на въпросите на психолога, детето тогава беше на 4 години.

# 149
Здравейте имам нужда от помощ и насока! Детето ми е с вродена глаукома на ляво око и за период от 3г получаваше ТЕЛК 50%. до 03.05.22г. е ТЕЛКА.Миналия месец подадохме отново документи (общо около 18 епикризи и амбулаторни и частни прегледи за периода от 3г)Приблизително на всеки 2 месеца  е бил на преглед,като през 2021 има още една операция.Към докумнетите съм приложила и генетично изследване доказващо 100% вродена мутация в гена.Днес от пощата получих Телк с 15% и в мотивите са вкл само епикризата от 09.21г и последния амбулаторен преглед от 12.21г,описани са само 2 операци (не е включена последната от февруари 2021),не са опоменати  резултатите от 3 скенера на очите ,описано е само че не дават процент за периметрия поради неточност в резултата от възрастта *на 6г е детето.
Първия ТЕЛК му беше издаден на 3г след 2 операции и преглед от лекар в комисията.Освен глаукома имаше и зрение с окото около 10% (мързеливо око).За тези 3 г зрението се е вдигнало на близо 40%,като според лекарите ,това е максимума тк има значителна атрофия на очния нерв.
Обаждах се в картотеката и ми казаха ,че мога да обжалвам в НЕЛК до 14 дни,пишело се молба в свободен текст.
На новия телк пише че е 15% за 3 г до 01.03.25г (това означава ли че няма да получим парите до май месец 2022г,от предходния телк?)

Ще съм изкл благодарна на всеки отзовал се с мнение!

Общи условия

Активация на акаунт