Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 90 292
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Рори72, моята информация е от онзи ден.

# 151
Здравейте.
Няма да обжалвам решението. Какво следва сега? Какви документи трябва да подготвя и занеса в Дирекция Социално подпомагане? Телка е от 29.03.2022 г.
Картотеката в нашият град не приема граждани, документи се изпращат и получават по пощата.

# 152
Здравейте!
Бих искала да попитам дали някой от Вас се е сблъскал с подготовка за ТЕЛК при установено еквоноварусно ходило. Какви документи се изготвят, родителите трябва ли да “натискаме” за получаване на определени документи от лекарите, бързо ли излиза решението, обжалвали ли сте?
Интересувам се от казуси за град София от близките 12-18 месеца.
Наредбата е изчетена, но ще оценя споделянето на реален опит във връзка с този случай.

Благодаря!

# 153
Здравейте!
Бих искала да попитам дали някой от Вас се е сблъскал с подготовка за ТЕЛК при установено еквоноварусно ходило. Какви документи се изготвят, родителите трябва ли да “натискаме” за получаване на определени документи от лекарите, бързо ли излиза решението, обжалвали ли сте?
Интересувам се от казуси за град София от близките 12-18 месеца.
Наредбата е изчетена, но ще оценя споделянето на реален опит във връзка с този случай.

Благодаря!
Здравейте,
Моята дъщеря е родена септември, сега сме на етап - чакане на заповед от социалните.
Чели сте наредбата, значи знаете че имате право на 100% за първата година без начение на степента на еквиноварус. Търсете си ги!

Важно е за вас да е посочено заболяването в епикризата от родилното, за да могат да ви признаят дата на инвалидизация от датата на раждане на детето, на това обърнете внимание.

При нас ТЕЛК Пазарджик ни даде 60% без ЧП и с грешна дата на инвалидизация.
Обжалваме пред НЕЛК и сега е 100% с дата на инвалидизация датата на раждане на детето и също са и дали и чужда помощ.
В момента чакаме социалните да си изготвят заповедта,след като сме подали всички документи.
Иначе за ТЕЛК нищо не са искали повече от актуално становище от лекуващият ни ортопед, взеха и епикризата от родилното.

Ако имате повече въпроси  питайте, може и на лични, да не спамим темата. Има и фейсбук група за родители на деца с еквиноварус. Може да станете член ако желаете.

# 154
Темата е за деца , но все пак да попитам.
След промените в Наредбата за медицинска експертиза които са в сила от 16.07.2021 г по чл.69 ал.7 и 8  -нужно ли е лица придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 КСО пак да се явят за ТЕЛК за да получат документ на който да пише пожизнен. Или той се издава от регионална картотека на медицинската експертиза служебно.

# 155
Здравейте!
Днес получихме решението на ТЕЛК-а 100% с ЧП, след като обжалвахме миналата година, тази година са решили явно да ни го спестят...
Дъщеря ми е на 2г 1м.

И въпросът ми е в тази насока-
Как се кандидатства за ЛА, къде трябва да ходя,какви док. трябва да нося....

Началото на месеца родих втората ни принцеса и ми предстой да съм по майчинство, мога ли да съм по майчинство и ЛА(или трябва да е едно от двете)?,ако не аз майка ми(тя е с пожизнен ТЕЛК може ли да е ЛА)?,каква е сумата която се получава за ЛА(еднаква ли е за цялата страна или зависи от района)?

Питам тук понеже в нашият град не дават обяснения на какво има право като помощи дъщеря ми, колкото и пъти да съм ги питала ... Премълчават(дали са некомпетентни или просто крият не зная).
Извинете за дългия пост!
Благодаря Ви!
Бъдете Здрави!

# 156

И въпросът ми е в тази насока-
Как се кандидатства за ЛА, къде трябва да ходя,какви док. трябва да нося....

Началото на месеца родих втората ни принцеса и ми предстой да съм по майчинство, мога ли да съм по майчинство и ЛА(или трябва да е едно от двете)?,ако не аз майка ми(тя е с пожизнен ТЕЛК може ли да е ЛА)?,каква е сумата която се получава за ЛА(еднаква ли е за цялата страна или зависи от района)?

Отговорът на въпросите ви от подобен въпрос във Министерството на труда и социалната политика

Цитат
Съгласно законовите норми предоставянето на личната помощ се осъществява от доставчик на лична помощ, като тази роля е определена на кмета на общината по настоящия адрес на ползвателя. Предоставянето и ползването на лична помощ се осъществяват чрез споразумение между ползвателя, избрания асистент и доставчика на лична помощ. Споразумението урежда реда и срока за предоставянето и ползването на личната помощ, както и правата и задълженията на страните. То е и предпоставка за сключване на трудов договор, съответно за възникване на трудово правоотношение между доставчика на лична помощ (в качеството на работодател) и избрания асистент (в качеството на работник). Това означава, че при изпълнението на трудовите договори, съответно произтичащите от тях права и задължения, следва да се съблюдава нормативната уредба, в това число регламентите, залегнали в трудовото и осигурително законодателство.

На основание разпоредбата на чл. 13, ал. 1 от ЗЛП, която гласи, че човек с трайно увреждане, който иска да му бъде предоставена лична помощ, подава лично, чрез упълномощено от него лице или чрез лице по чл. 8, ал. 2 заявление – декларация по образец за предоставяне на лична помощ. В заявлението лицето декларира, че не получава друга подкрепа за задоволяване на същите потребности.

В тази връзка, по описаният от Вас казус лицето (майката) видно е наето лице на трудов договор по трудово правоотношение, за което получава обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 годишна възраст. Поради тази причина детето с трайно увреждане не следва да бъде включено като ползвател на механизма лична помощ, тъй като към момента му е осигурена подкрепа за задоволяване на потребностите, предвид на това че майка получава обезщетение за отглеждане на дете до навършването на 2 годишна възраст, с оглед избягване на двойно финансиране.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 14:01 от kikair

# 157
Здравейте!
Има ли някоя майка, чието дете е с решение на ТЕЛК от м.г.?
Първото ми дете е с ДИ -дата на раждане, а второто-ДИ -дата на подаване на документите пред картотеката за явяване на ТЕЛК.
Диагнозата е детски аутизъм и на двете.Разликата им е 10 г. и за мен са направили техническа грешка в ТЕЛК-а на второто дете.

# 158
  • Пловдив
Моят е с детски аутизъм, датата на инвалидизирането беше някаква на пръв поглед произволна - преди най-първото заявление, но малко преди. Доста след раждането. Не помня точно каква беше. За първи път заявление подадох, когато той беше на около 5 години май. Не съм се задълбочавала в датата. Може обаче в наредбата да има правило кога коя дата на инвалидизиране се пише.

А, и като сме на тая тема - твоите с колко процента са?
Скрит текст:
Питам, защото мисля, че твоите момичета бяха с нормален интелект. А аз тъкмо тези дни нагло Nerd ще пиша жалба срещу последното решение, връчено ми вчера, отново очакваните 85% при дете с тежко изоставане и напоследък постоянни оплаквания от "училището" от немотивирано агресивно поведение, чак настояват за спешно медикаментозно лечение и родителска среща искали да правят майките заради него (отбелязано е в становището на психиатъра нещо, макар и бегло, и за агресията - скубе, драска с нокти или блъска), та за моя информация питам.

Допълвам. Това е правилото от наредбата:
Цитат
Чл. 70. ...
(4) Когато лицето не е ползвало отпуск по болест или не работи, датата на инвалидизиране се определя въз основа на медицинските документи и здравословното му състояние при освидетелстването. Когато липсва медицинска документация и здравословното състояние на лицето не дава достатъчно основание, за дата на инвалидизиране се определя датата на издаване протокола на ЛКК.

За аутизма би следвало да е ясно, че е по рождение, но как правят преценката, не знам. "Нашата" дата може да е била датата на някой преглед или на нещо записано като анамнеза. Със сигурност не беше датата на раждането му.

Сетих се, че имам тук копие от предходното му решение, от 2019 г. Датата на инвалидизиране е 21.04.2017, той е роден февруари 2013, първото заявление го подадох 2018 и септември 2018 беше първото освидетелстване. С нищо не я свързвам тази дата 21.04.17, но може би някъде в медицинските документи е спомената като дата на някой преглед.

Последна редакция: чт, 21 апр 2022, 12:17 от Магдена

# 159
Обадих се до картотеката.Казаха ми, че е трябвало да обжалвам в 14 дневен срок.Той отдавна мина.
И понеже не желая от първият ТЕЛК на детето да попадам в конфронтации.Казаха, че няма проблем в следващият ТЕЛК да се коригира.

ПРАВИЛНИК за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на
регионалните картотеки на медицинските експертизи

Чл. 53. (Изм. – ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Технически грешки и непълноти в решенията на ТЕЛК и НЕЛК се поправят с ново решение.

https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135677394

# 160
  • софия
Дъщеря ми е 12 клас. Казаха ми, че ще ми изплатят 350 лв последно за юни. Остават 1.5 години до края на телка. Някой знае ли какво се прави в такъв случай,има ли право на нещо?

# 161
С детето и лична карта и Телк се отива в НОИ, отдел пенсии.Подава се заявление или молба, не помня вече за инвалидна пенсия.Трябва да има и документ за текуща банкова сметка на детето.Според процентите на Телк се отпуска инвалидна пенсия.В социалните питайте дали не се подават наново документи за добавките за лекарства и транспорт.

# 162
  • София
Право на пенсия ще има, ако процентът на инвалидност е 71 или повече. В случая май не е така, щом е получавала 350 лв до сега.
Парите за инвалидност по чл. 8д, както и детските добавки, се получават до завършване на средното образование, но не повече от 20 годишна възраст. Зсвиси кое събитие настъпва първо. В случая първо завършва образованието. Може би ще се полагат някакви интеграционни добавки. Трябва да се пита при социалните.

# 163
При социалните се подава заявление за социална оценка, което за срока на ТЕЛК, ако е безсрочен, за максимум пет години. Това са реално т.нар. интеграционни добавки. Размерът им зависи от % инвалидност в решението.

# 164
Здравейте!
Имам дъщеря със синдром Уилямс Бойрън. Днес минахме на ТЕЛК като й дадоха 50% Като ми обясниха да извадя оценка от психиатър и да подадем отново за по-висок процент. Истината е, че бяха изключително учтиви с нас. За съжаление няколко часа след като излязохме една маминка ни каза, че е трябвало да помолим да бъде "с чужда помощ", тъй като дъщеричката ми е абсолютно зависима от мен във всякакво естество. Споделено ми беше за личен асистент, който аз мога да стана като неин родител и в зависимост от някакво изчисление на часове да получавам заплата. Може ли някой да ми даде повече информация това възможно ли е? И предвид, че след 11 май ще подавам нови документи, но вече с налична оценка от психиатър дали е удачно да помоля да бъде с асистент(ако всъщност горенаписаното е истина)

Ще съм благодарна за каквато й да било информация!

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 22:12 от Stoyanova74

Общи условия

Активация на акаунт