Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 830
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Sofia
Над 71%. Ако е с по-малък процент, трябва да има някакъв трудов стаж - не помня 1 година ли беше или повече.

# 1 021
А ако детето е с пожизнен ТЕЛК 85% какво се прави като стане на 16г.? Подават ли се документи за пенсия или трябва ново ТЕЛК решение за възрастни? И всъщност ако трябва пак да мине комисия на 16 ли минава или чак на 18?

# 1 022
Над 71%. Ако е с по-малък процент, трябва да има някакъв трудов стаж - не помня 1 година ли беше или повече.

Благодаря

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 18:15 от Ravven_R

# 1 023
  • Пловдив
Боже, боже, каква държава! Хората с 50-70% намалена работоспособност могат да работят все пак. Това са хора с - примерно - диабет първи тип, очни проблеми (не слепи), сърдечни заболявания..., все примери, които лично съм срещала. Работят си. Имат деца, осъждат ги за издръжка даже децата им, обаче държавата крива, че не им дава пенсия на 16, ами ги кара първо да придобият непосилната една година стаж.
Колко да са умствени умствените проблеми при под 70% ТНР? 70 процента означава човек с частично запазена работоспособност. Евентуално само при леко умствено изоставане с IQ 60-70 може да се определи ТНР под 71%.
Скрит текст:
3. Ограничени умствени възможности:
3.1. ограничения в умствените възможности, позволяващи обучение само в специални училища, професионално вграждане само в елементарни, т. нар. незаучаеми дейности, леки смущения в развитието на говора, изоставане в интелигентността, отговарящо на интелектуален квотиент (ИК) на около 10 - 12-годишна възраст, отговаряща на лека - средна дебилност (ИК 60 - 70 при възрастни), намален контрол на влеченията и подтиците: 30 - 70 %
3.2. по-тежка ограниченост на интелигентността, със силно стеснени до липсващи възможности за обучение, значително ограничени езикови умения и нарушен говор, с намалена до загубена възможност за вграждане в елементарни трудови дейности, поведенчески отклонения при ИК под 60:
3.2.1. при относително благоприятно развитие на личността и възможности за социално вграждане (частичен успех в специално училище, възможности за елементарни дейности) - 70 - 90 %
3.2.2. при по-силно изразени ограничения на възможностите за вграждане в обществото, с тежка липса на самостоятелност, със затруднен до липсващ говор, възможност за занимание само в заведения за лица с психични заболявания - 91 - 100 %.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 16:34 от Магдена

# 1 024
А ако детето е с пожизнен ТЕЛК 85% какво се прави като стане на 16г.? Подават ли се документи за пенсия или трябва ново ТЕЛК решение за възрастни? И всъщност ако трябва пак да мине комисия на 16 ли минава или чак на 18?

Моето момченце също е с 85% пожизнен. Доколкото разбрах, на 16г. се прави преосвидетелстване, за да може да подадем искане в НОИ за допълнителна инвалидна пенсия 360лв по сметка на детето. Това се прави защото до 16 години в ТЕЛК пише вид и степен на увреждане, защото е дете и няма право на работа. След 16 годишна възраст вече се измерва трайно намалена работоспособност.

За горното трябва да му открия негова банкова сметка и след преосвидетелстването да подам молба в НОИ за пенсия, която ще му изплащат директно.
А помощите от ТЕЛК-а (570лв) си продължават без промяна паралелно до 18г, когато се прави преосвидетелстване като възрастен. Ако нещо бъркам, моля някой по-запознат да каже.

Може да се отложи преосвидетелстването и да не се прави на 16г, а чак на 18г, когато така или иначе е задължително, но така ще се загубят 2 години с допълнителни месечни помощи от 360лв/мес. Сами трябва да прецените доколко искате да си причинявате стреса. Моето голямо желание е да тогава детето да няма нужда от терапиите и тази финансова помощ да не ни трябва. Пожелавам го и на Вас!

# 1 025
Не се прави никакво преосвидетелстване ако имате валиден ТЕЛК. С него подавате документи в НОИ.

# 1 026
  • Sofia
Боже, боже, каква държава! Хората с 50-70% намалена работоспособност могат да работят все пак. Това са хора с - примерно - диабет първи тип, очни проблеми (не слепи), сърдечни заболявания..., все примери, които лично съм срещала. Работят си. Имат деца, осъждат ги за издръжка даже децата им, обаче държавата крива, че не им дава пенсия на 16, ами ги кара първо да придобият непосилната една година стаж.
Колко да са умствени умствените проблеми при под 70% ТНР? 70 процента означава човек с частично запазена работоспособност. Евентуално само при леко умствено изоставане с IQ 60-70 може да се определи ТНР под 71%.
Скрит текст:
3. Ограничени умствени възможности:
3.1. ограничения в умствените възможности, позволяващи обучение само в специални училища, професионално вграждане само в елементарни, т. нар. незаучаеми дейности, леки смущения в развитието на говора, изоставане в интелигентността, отговарящо на интелектуален квотиент (ИК) на около 10 - 12-годишна възраст, отговаряща на лека - средна дебилност (ИК 60 - 70 при възрастни), намален контрол на влеченията и подтиците: 30 - 70 %
3.2. по-тежка ограниченост на интелигентността, със силно стеснени до липсващи възможности за обучение, значително ограничени езикови умения и нарушен говор, с намалена до загубена възможност за вграждане в елементарни трудови дейности, поведенчески отклонения при ИК под 60:
3.2.1. при относително благоприятно развитие на личността и възможности за социално вграждане (частичен успех в специално училище, възможности за елементарни дейности) - 70 - 90 %
3.2.2. при по-силно изразени ограничения на възможностите за вграждане в обществото, с тежка липса на самостоятелност, със затруднен до липсващ говор, възможност за занимание само в заведения за лица с психични заболявания - 91 - 100 %.

Не мога да разбера, това заяждане ли трябва да е. Потребител зададе въпрос и аз отговорих на него. Не съм се възмутила въобще от това, че се иска трудов стаж. Аз специално дори не смятам, че трябва да подновява ТЕЛК синът ми, който освен че е пълнолетен от една година, е и студент по медицина. Аутистичните проблеми отдавна отшумяха и мисля, че за неговото развитие ТЕЛК дори би му пречил.
Защо все има някой, който се заяжда без причина по форумите, не разбирам, особено пък на такова място, където трябва само да си помагаме.

# 1 027
  • BG
Семелина, жената не се заяжда по форумите, а сподели защото и е дошло до гуша . Засичали сме се с нея и в други теми, та знам за какво става въпрос. На чужд гръб и сто тояги са малко. Когато не можеш да отидеш спокойно на работа , или ти се налага да излезеш, защото всички неща и институции около теб са в ущърб на работещите майки на деца и лица с увреждания, така става.
  Аз за себе си съм решила въпроса - Дневен център от лятото на 1995 г. , само че в големите градове нещата не стоят така. И ако бях написала, че лятото на 2020 в разгара на пандемията плащах по 50 лева на ден на нает персонал, за да стои у дома със сина ми, за да мога да отида на работа, пак ли щеше да се сметне за заяждане?! " Удоволствието " ми излезе 1350. Всеки случай е различен, така че Магдена си е в правото да се оплаче от системата.

# 1 028
Не се прави никакво преосвидетелстване ако имате валиден ТЕЛК. С него подавате документи в НОИ.
При нас проблем възникна със социалните. Претенциите бяха от тяхна страна, спряха т.нар. тогава интеграционните добавки, точно защото след навършване на 16 години, трябва в решението да е констатирано "трайно намалена работоспособност".
В случая има пожизнено ТЕЛК-ово решение, това не знам дали не оказва някакво друго тълкуване.

# 1 029
  • Пловдив
Семелина, кое да е заяждане - неразбирането на дежурното възмущение от държавата заради изискване за цяла една година стаж за частично работоспособен, макар и не напълно здрав човек, преди да получи пенсия?
С всички разлики между заболяванията им, в тежестта на състоянието им и в различната трудност да си намерят работа, с ТНР 50-70.99% не са хора, неспособни да вършат нищо. Да не говорим за разпространената практика у нас да се наемат фиктивно хора, за да им върви стаж за пред НОИ, така че определено варианти има.
Това са основно хора с физически заболявания, а ако са ментални, са по дефиниция с КИ поне 60 и без сериозно нарушаване на функционирането.
В тази група не би трябвало да има хора с тежки физически или умствени увреждания.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 10:29 от Магдена

# 1 030
Този месец подадох документи за социална пенсия за инвалидност и добавка за ЧП, която автоматично ще се прехвърля от НОИ към АСП, защото има осигурен ЛА.
Документите са подадени с копие на ЕР на ТЕЛК, когато е била до 16 г. , пожизнено,  с 85% с ЧП.
Има ли нещо, което съм пропуснала?

# 1 031
  • Sofia
Аз пък пак не разбрах, кога съм се възмутила от държавата за този стаж. Ако коментарът не е бил адресиран към мен, извинявам се. Аз не съм изразявала възмущение, просто беше попитано и аз отговорих, какви са изискванията.

# 1 032
  • Пловдив
Не е било твое, така е, да. Съжалявам, ако така си помислила. Постът, на който отговарях, явно е изтрит. Беше в този смисъл - как така искат от деца инвалиди една година стаж за пенсия, боже, каква държава. Flushed  Но идеята е, че хората с под 71% ТНР могат да намерят някаква работа.

# 1 033
  • Sofia
То това зависи от проблема /заболяването/. За съжаление има деца с аутизъм, хиперактивност, умствена изостаналост, които са с малък процент, но според мен не могат да се справят сами и трудно биха си намерили работа. Една приятелка водеше сина си с аутизъм като нейн служител в собствения и магазин, за да може да събере необходимия му трудов стаж. Хората с диабед обаче и други здравословни проблеми, които също имат ТЕЛК, могат спокойно да работят. Тя темата е доста обширна.  Да не говорим пък и за хората с фалшиви ТЕЛК-ове. Като цяло на децата с ментални проблеми или сериозни вродени физически недъзи им е по-трудно.

# 1 034
  • Пловдив
Процентът трябва да отразява най-вече възможността да работят. Ако не може да се справя сам и няма реален шанс да намери работа, би трябвало да е над 71. Разбира се, възможно е на практика човек с по-нисък процент да не може да се справя с никаква работа и никакво работно място поради поведенчески отклонения, да речем, които не му пречат иначе толкова в бита, но на теория не следва да е така.

Общи условия

Активация на акаунт