Всякакви въпроси за кафемашините. Тема N3

• 63 745
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, имам Дедика отскоро и още не мога да се ориентирам точно как да меля кафе за нея. Вчера явно го смелих доста ситно, защото почти не потече нищо. Имам мелница, която мели по време. До 30 сек., през 5 сек. Бихте ли ми казали, колко време е подходящо да се мели кафето, за да е оптимален размер за машината?

Извинявам се, ако сте обсъждали този въпрос преди. Не съм изчела абсолютно всичко назад, признавам.

# 226
maybe_someday, няколко години бяхме с DeLonghi EC 220. Преди това още 10-тина с DeLonghi EC 156. И двете правят хубаво кафе, но не е като с професионалните или полупрофесионалните.
От няколко месеца сме с Lelit Anna PL41TEM, ами няма база за сравнение с Делонги.

Предполагам, но едната е 200лв, другата - 1200лв.
Аз търся нещо , което да прави крем, а не пяна.

# 227
maybe_someday, няколко години бяхме с DeLonghi EC 220. Преди това още 10-тина с DeLonghi EC 156. И двете правят хубаво кафе, но не е като с професионалните или полупрофесионалните.
От няколко месеца сме с Lelit Anna PL41TEM, ами няма база за сравнение с Делонги.

Lelit не прави нито крем, нито пяна, а истински еспресо-каймак. Всички машини с крема-диск правят пяна (едни повече, други по-малко).

# 228

Lelit не прави нито крем, нито пяна, а истински еспресо-каймак. Всички машини с крема-диск правят пяна (едни повече, други по-малко).

Интересно, в България е 1200лв, в чужбина - 400 евро !

# 229
Е то винаги е така Simple Smile
Аз, например, напоследък съм залюбила някои кафета на Julius Meinl, но в България, естествено, здравата са им надули цените, а и не внасят всичко.

# 230
  • In transit
maybe_someday, тук цените на Лелит са доста високи. Нашата я взехме от немския амазон за около 600лв. Сега вече е към 800-900 лв мисля. Не съм проверявала скоро, но може да следиш за намаления. Но ще ти трябва и професионална мелачка, още 300-350лв поне. Нашата я пробвахме с наличната ни мелачка Делонги, но дори на най-ситното, кафето излизаше като водичка. Освен това за кафе с хубав и траен еспресо-каймак трябва повече кафе, не става с традиционните 7г на кафе.
Иначе Петя ти е обяснила за каймака.
С тези Julius Meinl не можахме да се разберем. Не ми се получава хубаво еспресо. За момента топ 3 са ми: Pellini N9 Cremoso, Vergnano Espresso и Granaroma. Добре, че успявам да ги намирам на добри цени все още.

# 231
Pellini No3 100% арабика също много ми допада на мен. От него се позапасих от Италия.
На Julius Meinl buon aroma ми харесва също, но в Бг го няма.

# 232
Аз ползвам вече 1 година машина за ESE дозети, La Piccola Sara, но мисля да я пратя на вилата, а у нас все пак да се пробвам с класическа. Мързеше ме да меля, но желанието за хубаво еспресо надделява.
Понеже последните няколко мнения са за Lelit - аз съм загледала точно тях, но с интегрирана мелачка - да не ми се пречат 2 уреда.
Според вас добра ли ще е мелачката на ето тази:
https://www.amazon.de/-/en/PL042EMI-Professional-Integrated-Capp … 2C300&sr=8-12

# 233
  • In transit
Мелачката е добра, но на тези комбинираните машини, като се загрее машината може да се промени влажноста на кафето и смилането, тъй като са в един корпус. Виж и мненията за нея все пак.

# 234
Ех, въртя, суча - лесно няма Simple Smile

# 235
С два уреда е много по добре, вградената мелачка е на минимума.

Еспресо каймак:
https://www.instagram.com/reel/Cjkch56oTKs/

Крема диск каймак:

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 13:34 от CFBG

# 236
Здравейте! Имам желание да се поглезя с качествена ръчна експреса кафемашина. Т.е. иска ми се да се правя на бариста. С машина с ръкохватка, различни цедки, тампер за натъпкване на кафето,  с два бойлера, манометри, термометри, с PID контролер, по възможност с професионално излъчване, плюс отделна качествена мелачка.
Наясно съм, че такова нещо никак не е евтино. Но тъй като досега не съм се докосвал до такава машина, се колебая между няколко възможности.
Най-много ми харесват два-три модела на Lelit - Bianca, Mara и Elizabeth. Донякъде и един модел на Breville - Barista Max Plus VCF, 152, донякъде и Gaggia Clasic.
Някой има ли практически опит с някой от изброените модели? Интересуват ме предимства и недостатъци. Благодаря предварително!

# 237
А, защо не погледнеш и това?
https://www.baristatools.bg/bg/domashni-espreso-mashini/3284-gag … era-espresso.html
Като гледам има и хубава прИмоцийка Wink
Но като за начало би трябвало да заложиш на хубава мелачка, а след това и кафе машинка.

Последна редакция: чт, 13 окт 2022, 19:58 от toscanita

# 238
  • In transit
От линка се отваря дръжка за входна врата.

# 239
Здравейте, имам Дедика отскоро и още не мога да се ориентирам точно как да меля кафе за нея. Вчера явно го смелих доста ситно, защото почти не потече нищо. Имам мелница, която мели по време. До 30 сек., през 5 сек. Бихте ли ми казали, колко време е подходящо да се мели кафето, за да е оптимален размер за машината?

Извинявам се, ако сте обсъждали този въпрос преди. Не съм изчела абсолютно всичко назад, признавам.

Кафенцето трябва да излиза за около 25 секунди. Можеш да регулираш с времето на смилане и с количеството кафе. Например ако излиза твърде бързо или мелиш по-дълго време, или слагаш малко повече кафе.
Оптималният размер варира за различни кафета.

Истинско еспресо (с каймак, а не с пяна) може да се получи с обикновено Делонги с цедка без крема диск и хубава кафемелачка. Резултатът и удобството не са като с истинска машина с регулирано налягане и температура, но все пак

Lelit Fred е най-евтината кафемелачка за еспресо - 350-400 лева, Eureka Mignon (700-900 лева) са най-добрият вариант за вкъщи.

Най-евтино може да се купят в европейски Амазон или в румънския магазин: barshaker.ro с отстъпката за кафеджийския форум: coffeeforums.bg. В немския Амазон в момента има Lelit Grace за 400 евро.

Ако не ви се дават пари за нови машини има сравнително често Gaggia Classic в ebay за 200-300 лева. В OLX от време на време също има хубави оферти. Кафемелачки за заведение (в OLX редовно има хубави за около 200 лева) може да се ползват вкъщи като се махне контейнера за дозиране и се мели точен грамаж или се сложи таймер (15-20 лева).

За почистване 20 грама лимонтузу се разтварят хубаво в 1 литър вода. Това се прекарва през машината, след което се изплаква с още 1 литър вода.

Общи условия

Активация на акаунт