Барселона - Тема 11

• 50 098
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
  • До морето
Аз резервирам хотел веднага, с опция отмяна на резервацията. Почти винаги с наближаване на датите, цените се качват. По- добре да отмените резервацията 5 дни преди да тръгнете, ако нещо се случи, отколкото тогава да почнете да търсите.
Паркът Гюел е страшна лудница, не бих си го причинила втори път.

# 586
Плажовете в Тарагона или Салоу са по-добри за деца? Намерих супер апартамент на плажа в airbnb, но без кола под наем май няма как да се придвижим от летището до там, намира се на Platja de la Pineda. Идеята ми е да се настаним на 1 място (6 нощувки) и после да пътуваме само за през деня 2 дни - Порт Авентура (ако сме в Салоу избягваме пътуването до там), 1 ден Тарагона (освен ако не спим там) и 1 ден - Барселона. Сега с последния коментар за парк гюел се разколебах дали да го вмествам в програмата. Ако просто се разходим около Ла Саграда и посетим аквариума ок ли ще е?

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 08:55 от EvitaP

# 587
Ние сме били в Салоу за 7 дни. Бяхме взели 3 дневен билет за ПортАвентура и 4 дни на плаж в Салоу. Плажа им е много хубав, фин пясък като нашето черноморие. Или поне така беше преди 10 години. Но тогава ходихме и до парка Гуел и не беше такава лудница, така че вече не знам какви промени има.

# 588
  • на тавана в кошницата
Здравейте! Миналата година бяхме на Салоу (хотела беше там), но според мен на Ла Пинеда е по-добър плажа. Особено за малки деца.

# 589
И хотелите запазих. Някой ползвал ли е екскурзовод в Барселона?

# 590
Съвсем скоро се върнахме от Барселона, нямахме много време там, но каквото можахме - видяхме Simple Smile . Първият следобед започнахме  с музея на каталонското изкуство. Бяхме с Barcelona card, но без да искаме уцелихме безплатен следобед, тълпата беше гигантска, но поне се съобразиха с нашия Skip the line и се вредихме. За час и 45 минути успяхме да стигнем до Ренесанса и музеят затвори Sad . Подходът към музея си заслужава разходката, оформлението на хълма и гледките са величествени. Между другото, на половината от изкачването е фонтанът Монтжуик, който е красив, дори и неработещ. После отидохме в Poble espanyol(наблизо е), с идеята да гледаме испанска архитектура, струпана на едно място. Тя наистина беше там, но за жалост вътре попаднахме на гигантско празнуване на Хелоуин, освен непоносимата тълпа от маскирани деца и възрастни, селото беше по хелоуински преобразено(доста кичозно) и беше трудно да се концентрираш и да си представиш каквото и да било. Вечерта се опитахме да запазим билети за Саграда фамилия, но се оказа, че има чак за след два дена - в последния момент за нас, при това изкачването на кулите беше изчерпано и останахме с базовия билет. Следващия ден посветихме на готическия квартал. Започнахме с музея на Пикасо, беше гарниран с две сериозни опашки, една за билети и една за влизане. Оказа се, че въпреки картите, трябваше да се наредим и да изчакаме да ни отпечатат билети с цена 0 евро. Разпоредителките бяха доста неориентирани, едни ни сочеха бързо преминаване през втората опашка, други ни нареждаха отзад, но в крайна сметка минахме. Музеят е доста голям, аз лично се сдобих с доста пълно лично впечатление за еволюцията на стила на Пикасо. Видяхме основната катедралата на Барселона, както и Santa Maria del mar - огромни и красиви готически църкви в теснотията на квартала. И двете са с вход, ако искате екстри като изкачване на кули(в Santa Maria del mar) или музей(в катедралата на Барселона) цената е по-висока. Планът ни беше амбициозен, но изпуснахме другите музеи в квартала - дотук имаше много за гледане, а всеки музей някак странно варира в работното си време според деня. Хванахме морския музей, даже пак в безплатен период. Доста по-скромен е от венецианския, но пък има повече филмчета, възстановки, обяснения, както и кораб в естествени размери и човек добре си представя нещата. Накрая отидохме до статуята на Колумб и оттам на пристанището Port vell, а там изпуснахме аквариума за малко. Нищо, разходката пак си струваше. Следващия ден посветихме на Гауди(без Саграда фамилия). Първо отидохме до Casa Battlo, но там имаше най-чудовищната опашка, която съм виждала, въпреки скъпия билет - нямаше как да загубим два-три часа в чакане, затова огледахме отвън(тя е в карето, наречено illa de la discòrdia - разностилни сгради на различни архитекти един до друг), поснимахме и се прехвърлихме към другата му къща - la Pedrera. Там почти нямаше опашка, та успяхме да влезем и да разглеждаме - много се впечатлих. Гауди наистина е късмет за Барселона, много оригинален артист. После тръгнахме към парка Гуел, водехме се по карта, от спирката на метрото имаше сериозно изкачване, а накрая ни чакаше разочарование - билетите за деня бяха свършили(в 15 часа). Някак си в интернет не изглеждаше ангажиращо, все едно отиваш и без проблем си купуваш, но го имайте предвид - явно трябва предварително. С метрото отидохме до funicular montjuic - влакче, което се взема от подземието на спирката на метрото, а оттам - на teleferic de montjuic - като кабинков лифт, изкачва Монтжуик и предлага чудесни гледки. Замъкът Монтжуик изглежда монументално и от него има хубави гледки(към пристанището), но експозицията вътре не е "замъчна", а е от снимки и разкази за Барселона. Върнахме се обратно с телеферик-а, щеше ни се да се повозим и на другия, който минава над морето, но го изпуснахме за малко.
В последния ни ден отидохме до Саграда фамилия. Това според мен е едно от най-красивите неща на света, много съм щастлива, че успяхме да хванем билет за влизане вътре(отвън е красива, а отвътре - два пъти повече). Към билета ти дават да изтеглиш аудиогайд - помогна ми да разбера много неща за историята и символиката ѝ. Дивихме се, зяпахме, снимахме, откакто се върнах, научих цялата ѝ история - изключително се впечатлих.
В оставащото време решихме да догледаме експозицията в музея на каталонското изкуство(модернизмът ме интересуваше), но уви - заварихме го затворен по случай деня на Вси светии, а в интернет не беше ясно обявено. Прехвърлихме се на музея на Хуан Миро, а в него и временната изложба на Паул Клее(наблизо е) и трябваше да приключваме.
Бяхме в хубав за моя вкус хотел, на доста комуникативно и прилично място в квартал Монтжуик, твърде скъп за джоба ми, но в Барселона това е положението. Почти не сме се хранили в заведение(въобще не ни е приоритет), но каквото и откъдето и да вземехме, ни се струваше вкусно, явно барселонците ги бива доста с храната.
Изглежда сякаш навсякъде сме изпускали разни неща и сме много неорганизирани, но точно тогава имах отвратителни болки в кръста и единия крак и ходенето ми беше мъчение - трябваше често да спираме и да сядам, а това доста ни наруши плановете.
Самата Барселона като градска среда не ме възхити особено, видя ми се шумно, пренаселено и мръсно, но отдавам част от лошото си впечатление на болките, които ме тормозеха по време на пътешествието. Музеите и изложбите ми харесаха много, а най-много - Саграда фамилия и съм щастлива, че ги видях.

# 591
  • на Мелмак
И хотелите запазих. Някой ползвал ли е екскурзовод в Барселона?
Ние ползвахме, българин, живеещ доста отдавна там. Това му е професията. Много доволни останахме. Даже ми стана интересен Ноу Камп, малкия беше в захлас през цялото време. Даде ни доста съвети за дните ни там.

# 592
  • sf
Би ли споделила какви са тарифите? На час ли, на ден ли?

# 593
И аз ще помоля за координати Simple Smile
Благодаря Flowers Hibiscus

# 594
# 595
  • на Мелмак
На час беше тарифата, за 2ч,за 4ч. Зависи от броя на хората.
0034600360044 Виктор.
Ние бяхме с кола и обиколихме доста, имаше и пешеходни обиколки.
На нас ни го препоръча познат. Има и фейсбук, но аз не ползвам и не мога да помогна Simple Smile

# 596
Благодаря ви, сега писах на посочения линк, а също и ще звънна на Виктор щом сте му ползвали услугите.
Иначе сутринта, докато търсех инфо, писах на случаен сайт и оттам ми дадоха цена 150 евро за 4 часа за 8 човека. Не знам, дали това е стандартната тарифа.
Примерно в Рим беше една цената при всички екскурзоводи -130 евро, не знам в Барселона как е.

# 597
bobi_ko, мисля, че става въпрос за един и същ Виктор Grinning аз не съм ги ползвала, но четох страхотни отзиви и за него и за съпругата му...това е сайта им...много ми беше полезен ...
https://www.zabarcelona.com/%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d1%8a … 0%be%d0%bd%d0%b0/

# 598
Един и същ е и аз забелязах. Писах му, да видим, какво ще предложи🤗.

# 599
Поканиха ни за 5 дни в Барселона точно по Коледа. С две деца ще сме. Някой знае ли как работят повечето музеи, атракции, паркове по празниците и затварят ли изобщо? Има ли нещо по специално за Коледа, което си заслужава да се види - украса, коледен базар...? За ПортАвентура ми се иска да отделим поне един ден /дано да работи/.

Общи условия

Активация на акаунт