С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 185
  • 779
  •   1
Отговори
# 660
K.A.G., така правят тези, които нямат нищо. При тези, които имат си е като при нас, все някой е недоволен.

# 661
Аз имам 4 деца. Да речем, че след години едно от тях е в нужда, налага се да си промени генерално живота, минава през труден период и т.н. Бих помогнала с радост, но как ще успея на направя съвсем същото за другите към дадения момент? Нормално е да се помага там, където има нужда - не казвам безотговорност или мързел. Просто давам имагинерна ситуация.

# 662
Bianka, в голяма грешка си. Няма да помагаш, да пукне там, ако няма за всички по равно.

# 663
Аз съм далеч от българската действителност, свекърите отдавна, отдавна не са живи, но помня една случка отпреди много години - отива ММ да коли прасе на село. Цялото за брат му, на него само вътрешностите бяха дали, ни месо, ни нищо.
Замълчахме си, тогава нямахме деца...ама не е хубаво.
Винаги бих помогнала на детето в нужда. Ако другото се нацупи - аз съм виновна, не съм си свършила работата като родител.

# 664
Нормално е при нужда и възможност да се помага. Днес на едното, утре на другото.
Когато обаче все само едното е непрекъснато в нужда (независимо дали реална или не) и само на него се помага, няма как да не възникнат ревност, съперничество и обиди между децата.
Мисля, че за това говорят част от момичетата.

# 665
Птичката е права. Някои "деца" удобно лентяйстват и все нямат, докато другите все могат и имат. Просто на някои им харесва удобно цял живот да бъдат жертви, така е най-лесно. Точно като в примера с леля ми и баща ми. Да, родителите сами избират на кой да помогнат и колко, но после да не се чудят защо има сърдити. Вече няколко пъти се повтарям тук не става въпрос за пари, а за отношение. И точно по този начин родителите разединяват децата си като ги делят.

# 666
Само да уточня за чужбината...
Не, че нямат хората. Имат. Ама за да наследиш нещо, данъците са майка си и баща си. А пенсионерите си продават къщоте, за да отидат в старчески дом, защото е ужасно скъпо - 3-4к евро на месец. Освен това старческите домове не са като българските. Те са си цяло общество каъо малък град и всеки може да си упражнява професията сред останалите.
Старчески дом не е равно на зарязване от децата, защото не им е оставено наследство.

# 667
Само да уточня за чужбината...
Не, че нямат хората. Имат. Ама за да наследиш нещо, данъците са майка си и баща си.
Зависи от чужбината. Например в САЩ до 5 милиона USD не се плаща данък наследство. Който имат повече, парите са в тръст и там данък наследство не се плаща. А си имат хората и завещания, който си работят.

Влизала съм в т.нар старчески домове - таксите са доста високи и не може всеки да си ги позволи.

Свекърва нямам за съжаление, но майка ми успява да ми качи кръвното за секунди. Докато беше жив свекъра ми и сестрата на свекърва ми ( за която ние се грижехме), проблеми сме нямали. Смятам, че сме били достатъчно интелигентни, за да пропуснем край ушите си нещо, което ни дразни.

# 668
  • при късмета
Аз имам 4 деца. Да речем, че след години едно от тях е в нужда, налага се да си промени генерално живота, минава през труден период и т.н. Бих помогнала с радост, но как ще успея на направя съвсем същото за другите към дадения момент? Нормално е да се помага там, където има нужда - не казвам безотговорност или мързел. Просто давам имагинерна ситуация.

Не обсъждаме ситуация. Всеки при ситуация ще помогне с каквото може, не само на децата си, а на много по-широк кръг. Айде, да не е всеки, повечето. Говорим за нормалното протичане на порастването на децата в едно семейство и отношенията им с родителите и когато вече са пораснали и имат свой живот. Не за ситуация сега, на момента, а за развитие с години. Никой няма да се разсърди, че са дали на брат му 5 буркана повече еднократно, в някаква ситуация. Но, ако това е всеки месец примерно, откак се помнят двамата братя, не е ситуация, а ежедневие и начин на живот. Деления до кога трябва да е съгласен, да влиза в положението на другия и да прави компромиси, от него да мине, не е станало кой знае какво?

# 669
  • Наблизо
Динчо,не е от нямане,а просто манталитетът рядко е такъв,че да се броят имотите за вече свои,а човекът жив.
Докато си жив,си е твое и правиш каквото искаш с него и не то се търси сметка.Дали ще продадеш къщата,за да си платиш старческия дом или за да си изживееш старините на Малдивите ,си е твой проблем.В България,особено съдейки по тази тема,не го виждам как ще стане.Имат ли родителите,особено снахи пък защо не и зетьове,вече се виждат наследници и как е “тяхно”.Не е.

# 670
  • Пловдив
Ама много за много елементарни ни мислите всичките, обяснявам ви, че не е за имоти и сметки, аз си имам.

# 671
  • Наблизо
Това не може да се замени,Янтра,така е.Свекърва ми е направо отровен човек и мъжът ми изключително е страдал заради това и продължава.Нищо не може да замени майчината грижа,която тя не е дала.Ни пари,ни имоти.Затова и мъжът ми не иска нищо от нея ,въпреки че общуват.Мисля,че това имаше предвид Бианка.За мъжът ми са големи разправии просто и знае,че ако вземе нещо,то ще е с цена.Един ден,ако наследи нещо,ще видим..но сега си е нейно и нищо не искаме.

# 672
Ок, Сий, обаче - този, който не може да си плати тока не работи, защото за него работа няма, а другия се скъсва от работа и отива на Малдивите. Защо да е нормално бабата да подкрепи мързела?

Ами, не е длъжна бабата да подкрепя мързела, но парите са си нейни – на когото реши, на него ще ги даде. Ако ще и на просяка на улицата.
Както не е нормално и да подкрепя този, който има. Защо да му дава, за да изпие един коктейл в повече на Малдивите? Вместо да си гледа живота, е длъжна да дава, докато е жива? Защо?
Нали това е смисълът да отгледаш успешни деца, да им дадеш добро образование, за да не се налага да им даваш цял живот?

# 673
  • Пловдив
Сий, аз това казвам - не е длъжна.  Времето и парите са си нейни.

# 674
Ама явно е виновна, ако всичко не разпредели на децата си поравно. На нея за какво й е, нали е стара вече. Да се научи да затваря буркани, че за друго не става. Ей това е отношението у нас към възрастните хора.

Общи условия

Активация на акаунт