Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари - 42

• 72 947
  • 723
  •   1
Отговори
# 705
Закуската - топли сандвичи с яйце и сирене на фурна, на фона на цъфтящия ми като луд розмарин и айрянче:

Скрит текст:

Пепчо Hug, благодаря. Мики Hug, добре си ми дошла.
Рецептата за сладкиша е следната:
Скрит текст:
Някои го знаят като негърче, други като лондонски сладкиш, трети казват, че им напомня брауни или фъдж, а на мен ми наподобява на добрите стари скалички.
Това са основните необходими продукти:
4-5 с. л. хубаво тъмно пълномаслено какао
1 кофичка гъсто кисело мляко с висок процент масленост
1/2 пакетче бакпулвер или 1 ч. л. хлебна сода/угасена в киселото мляко/
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
ванилия
Начин на приготвяне:
В купа се слагат прахообразните съставки - какаото, което смесваме с брашното и ванилията. Слагаме захарта. Объркваме с олиото. Към сместа прибавяме киселото мляко с угасената в него хлебна сода или бакпулвер. Разбиваме всичко до хомогенност.
Готовата смес се пече в намаслена тавичка(добре е да е върху хартия за печене) на 180 градуса на горно и долно печене и след като изстине се сиропира.
Сироп: 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. вода, може да добавите и малко ром/коняк, ликьор/ и ванилия или съответната есенция. Варите до сгъстяване на сиропа.
След като сте сиропирали сладкиша и сте го поставили в подходяща чиния по желание може да го залеете с шоколадов ганаш. Украсата е по желание.
Ганаша се прави по следния начин:
200мл. течна готварска сметана, аз ползвах тази от Лидл животинската с 30% масленост и 150гр. черен шоколад най добре с 70% какао, но става и с 50%, предварително натрошен на парченца. Загрявате сметаната в касеролка на котлон и като клокне я дърпате от огъня(не трябва да завира/да ври, просто в момента в който тръгне да клоква/да завира/ трябва да я махнете от котлона). Добавяте шоколада и бъркате до хомогенност, оставяте да се охлади на стайна температура и заливате с нея вече изстиналия сладкиш.
За сладкиша от снимката ползвах основните продукти, но повода за него беше един домашен тофи карамел, който свеки беше правила и ми го даде, а аз трябваше да го вложа някъде и така реших да направя сладкиша. Та в сместа за него намалих количеството захар наполовина и добавих чаша тофи карамел. Сместа стана доста гъста. В откопчаваща се форма за печене сложих хартия за печене, намаслих я и равномерно разпределих сместа. Изпекох сладкиша на 180 градуса. Сравнително бързо се изпече. Готов е когато по клечката за зъби с която пробвате дали е изпечен сладкиша няма полепнала влажна смес. Оставих да се охлади и преместих (обърнах го) в чиния. Не го сиропирах, защото самия сладкиш си е достатъчно влажен и сочен и направо го залях с шоколадовия ганаш. Охладих, украсих и това е резултата - плътен, влажен, много сладък и много шоколадов десерт. Този сладкиш е от действително отровно сладките и наситени като вкус, имайте го предвид, ако предпочитате по леки, ефирни и не много сладки десерти, този не е от тях.

# 706
  • Sofia
Мария, Хъшпъпи, благодаря ви, много мило! Simple Smile

Почерпката за РД то ми

Шоколадов сладкиш с цвекло и кафе и портокалов сос.

# 707
  • Once there was a Hushpuppy...
Момичета, Джасте, Моренка, аз съм по много шоколадовите сладкиши. Вашите са чудесни!

# 708
Крем супа от тиква

# 709

Бъдете здрави! Спокойни почивни дни!

# 710
  • Шотландия/Абърдийн
Пилешка супа 🥣и кекс

# 711
  • София
Кюфтета по чирпански, ирландска содена(с бакпулвер) питка, яйца на очи, сетих се да снимам,чак като изтопих жълтъка.

# 712
Пица ( с лютеница , пилешко филе,моцарела,кашкавал и маслини ..МММ)

# 713
  • Bарна, морето, сините вълни
Здравейте, мили неуморни кулинарки! ❤️
Все още ли никой няма новини от Лабрекс? Sad

Рогчета със сирене

Скумрия на грил тиган, зелена салата с чери доматчета, сладко картофи и броколи на фурна от ММ

Зеленчукови мъфини

Нисковъглехидратни кокосово соленки със свинска мас слепени чедър

Содена лимецова питка

Крем супа от червена леща, тиква, лук, чесън и моркови

Безглутенова плодова пита с ябълки, банани, сушени червени боровинки и мандарини

Пица с блат от червена леща, шунка, моцарела, кашкавал, домати, царевица и кисели краставички

Прясна паста - талиатели. С малката ми помощница много се забавлявахме с уреда за паста, а и е много по-вкусна от готовата.

Бърза кашкавалена питка
Скрит текст:
Оказа се, че съм я направила с мухлясъл кашкавал. 😄 Беше разтеглен предния ден. Остана едно малко парче, по което видях мухъл. ММ го занесе в магазина и ни дадоха 400гр. кашкавал безплатно.

Кокосово брауни с шоколадови капки, ягоди и орехи

Овесена каша с гръцки йогурт, чиа, ленено семе, ягоди, къпини и заливка от мед, масло и какао

Сутляш

Скрит текст:
И малка доза Мони и Боги

Напоследък хрупаме много морковчета.

# 714
Morena , честита да си! Здрава бъди и се радвай на много обич, радости и успехи! Heart
Вкусна разядка с печени чушки бе част от обяда ни днес. 😋🌶

# 715
Morena, Честито,Бъди жива и здрава!
От мен съботно -Лимонов кекс със зехтин(по рецепта на Звездев)

Chocolate Bread (козунак с шоколад по никое време) Grinning
Приятни почивни дни и бъдете здрави!

# 716
Морена, бъди честита! Бъди здрава и щастлива! Много радост и сбъднати мечти!
Днес изпекох от тези Мока кантучини с лешници

И Сарми с кисело зеле, праз, нахут, ориз и мащерка

# 717
  • София
Morena, честит празник!
🎂🎁🎈🎊🎉🍾🥂🍀

Обяд по идея на Бени. Вкусно!
 Лавашът е със спанак и спирулина (пропуснах доматената паста и чушките)  

Благодаря, Бени! 🤗
Справихте се с вируса вече, нали? 😘

# 718
  • Русе
Морена, честит рожден ден! Бъди здрава и щастлива!
sve, може ли рецептата за баничката?
miglenaj, давам я! Съжалявам, че видях толкова късно! По идея на Пеп4о е, но аз съм сложила повече кори и плънка, яйца 2-3 и сирене.
https://pep-4o.blogspot.com/2020/02/blog-post_25.html
От мен само една картофена салата с червен лук, кисели краставички, каперси и магданоз

с кюфтета и калмари полуфабрикати

# 719
  • София
Масленки с любимите герои на моето дете!
https://www.instagram.com/mamascookingexperiments/

Общи условия

Активация на акаунт