МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 17

• 57 960
  • 839
  •   1
Отговори
# 540
Това означава ли,че може да се квалифицира като нормозооспермия?
Гледам изследванията на други резултати и в заключението пише винаги към какво се квалифицира, а тук не е много ясно към коя категория се отнася!?
Леки отклонения в морфологията, ама 11% все пак си е добре.

Здравейте момичета,
Според вас как ви се струва спермограмата?

# 541
Вероятно ако беше друго щяха да го напишат.

# 542
Aз също съм от тези, които са забременяли с 1% по Крюгер и брой сперматозоиди на полвина от реф. стойност, и съответно диагноза олиготератозооспермия. За капак съм и със супер нередовен цикъл и следователно нередовна овулация. Всичко се случва, според мен не са един или два такива случая, просто ако всичко стане бързо от самосебе си мъжа дори не отива да си направи спермограма за да разбере за отклоненията, нали? Аз бих изчакала и не бих се филмирала излишно, АКО съм под 30год възраст - от там нататък времето е по-ценно. Също така - остана ни неотворена и незапочната една опаковка профертил, който ни бяха изписали заедо с диагнозата "мъжки стерилитет". Ако някой е решил да си купува, ще го изпратя за 200лв (в аптеките е по 300), мислехме да го пазим за следващи опити, но годността е до 5.2023, а не е евтин и не върви да го изхвърля. Много добре действа, приятелят ми само си го купи и забременях Grinning Grinning

# 543
Здравейте,дами.Отново съм аз ,но този път с друг въпрос ...Днес с ММ бяхме на консултация при проф. Търаш и доста се озадъчих.Разглеждайки нашия случай(тук нашите доктори споменават мъжки фактор) професорът каза ,че нещата изглеждат добре и нямаме мъжки нито женски фактор и трябва да си стане,но то вече не става една година и три месеца.Понеже имаме варикоцеле на единия тестис мислихме ,че ниската морфология е от него и решихме ,че операцията ще е добър вариант ,но професора каза категорично НЕ.Спомена ,че има двойки които са с неизяснен стерилитет 😱Попитах в такъв случай трябва ли да направим генетични или имунологични изследвания -Не.Обясни ми ,че в България не разчитали Крюгер правилно и 6% било добре.Ще приложа последната ни спермограма и ви моля за коментар ,защото вече тотално се обърках 😔Ако някой може да ме насочи дали има нещо което изпускаме ,някакво изследване.Ако някой друг е ходил ,моля споделете какво ви а казал професора.Благодаря 🌞.

# 544
И аз бях днес при него. Същото каза и за нашата СГ, която е 5%. Само че в нашия случай явно аз съм фактора, защото съм на 44 и каза, че препоръчва плазмотерапия за подмладяване на яйцеклеткетките.
Здравейте,дами.Отново съм аз ,но този път с друг въпрос ...Днес с ММ бяхме на консултация при проф. Търаш и доста се озадъчих.Разглеждайки нашия случай(тук нашите доктори споменават мъжки фактор) професорът каза ,че нещата изглеждат добре и нямаме мъжки нито женски фактор и трябва да си стане,но то вече не става една година и три месеца.Понеже имаме варикоцеле на единия тестис мислихме ,че ниската морфология е от него и решихме ,че операцията ще е добър вариант ,но професора каза категорично НЕ.Спомена ,че има двойки които са с неизяснен стерилитет 😱Попитах в такъв случай трябва ли да направим генетични или имунологични изследвания -Не.Обясни ми ,че в България не разчитали Крюгер правилно и 6% било добре.Ще приложа последната ни спермограма и ви моля за коментар ,защото вече тотално се обърках 😔Ако някой може да ме насочи дали има нещо което изпускаме ,някакво изследване.Ако някой друг е ходил ,моля споделете какво ви а казал професора.Благодаря 🌞.

# 545
В такъв случай излиза ,че единствената адекватна спермограма е тази правена в Надежда ,където референтните стойности са 4% морфология -нормозооспермия.Аз съм на 27 г. ММ е на 33 г. Всичко точно,апък бебето не става....според мен трябва да има някаква причина някъде  🤯

# 546
А Вие какви изследвания имате направени? Често пъти това, че са в референтните стойности не означава, че са оптимални.

# 547
Аз имам полови хормони ,цветна снимка ,генетичен за полово предавани болести,щитовидна жлеза.Ходили сме за консултация при репродуктивен във Вита  и Щерев и ми казват с мъжки фактор сте(ако имаше нещо при мен предполагам щяха да го видят) .Кацаров казва не е толкова зле при положение че има варикоцеле и сега сме на добавки.1 спермограма от надежда 4% морф. пише нормозооспермия ;2 спермограма от София 6% морф  пише тератозооспермия. Турския проф. гледа изследванията и казва добре е положението трябва да стане по естествен път.Разбирате ли объркването ми 😁Чудя се дали да не направим тест за антиспермални тела ?

# 548
Може и ДНК фрагментация,ако не сте правили. Simple Smile

Аз имам полови хормони ,цветна снимка ,генетичен за полово предавани болести,щитовидна жлеза.Ходили сме за консултация при репродуктивен във Вита  и Щерев и ми казват с мъжки фактор сте(ако имаше нещо при мен предполагам щяха да го видят) .Кацаров казва не е толкова зле при положение че има варикоцеле и сега сме на добавки.1 спермограма от надежда 4% морф. пише нормозооспермия ;2 спермограма от София 6% морф  пише тератозооспермия. Турския проф. гледа изследванията и казва добре е положението трябва да стане по естествен път.Разбирате ли объркването ми 😁Чудя се дали да не направим тест за антиспермални тела ?

# 549
  • На изток от Ада
На Мм излезе 2 сг пак същата Астенозооспермия 1% морфология, главични дефекти... Но този път и малко количество 1,2мл

# 550
Ние имаме ДНК фрагментация която е 29.85% при референтни 25%(това много ме притесняваше),но днес доктора ми каза ,че не е толкова висок процента.Изобщо повлиява ли се по някакъв начин ДНК фрагментацията?   
Може и ДНК фрагментация,ако не сте правили. Simple Smile

# 551
Ние имаме ДНК фрагментация която е 29.85% при референтни 25%(това много ме притесняваше),но днес доктора ми каза ,че не е толкова висок процента.Изобщо повлиява ли се по някакъв начин ДНК фрагментацията?   

Ами да, не е толкова зле, защото в Турция се справят с мъжкия фактор, за разлика от тук, където също всеки ти казва о,днк фрагментация, не е толкова зле и накрая от всички оплодени остава един или нито един...ДНК фрагментацията ви е гранична и не е перфектна, тоест вървите на риск. Някой друг беше прикачил извадка от обяснението на една лаборатория защо не е добре. На нас лично ни бяха казали, че да правим икси с днк фрагментация над 25% и да стане е като да спечелим от лотарията. Истината е, че турците не ги притеснява, защото имат техники. Тук има обещания и после...изненади Simple Smile

# 552
И ИКСИто не помага при ДНК фрагментация, защото реално просто оплождат яйцеклетката със селектиран по визуални показатели сперматозоид.. но то изобщо не позволява селекция на не ДНК фрагментирани такива.. Ние сме с 49% и успяхме да добутаме до 5 дневни бластоцисти едва след TESA + HOST селекция в Турция, и тук вече трябва ИКСИ задължително, защото тестикулярните сперматозоиди не могат сами да оплодят яйцеклетката.

В България ни казаха, че нищо ни няма 🤣 изобщо понятието ДНК фрагментация не ни го бяха споменавали..

ММ има също варикоцеле, но вече крайната степен и проф. Башар каза, че го съветва да се подложила на операция. Ако беше 1,2 нямаше да  ни го предложи, но при него вече беше супер напреднало… След самата операция се видя, че е и правилното решение, доста материал е имало за лекаря (така да се каже).

# 553
И ИКСИто не помага при ДНК фрагментация, защото реално просто оплождат яйцеклетката със селектиран по визуални показатели сперматозоид.. но то изобщо не позволява селекция на не ДНК фрагментирани такива.. Ние сме с 49% и успяхме да добутаме до 5 дневни бластоцисти едва след TESA + HOST селекция в Турция, и тук вече трябва ИКСИ задължително, защото тестикулярните сперматозоиди не могат сами да оплодят яйцеклетката.

В България ни казаха, че нищо ни няма 🤣 изобщо понятието ДНК фрагментация не ни го бяха споменавали..

ММ има също варикоцеле, но вече крайната степен и проф. Башар каза, че го съветва да се подложила на операция. Ако беше 1,2 нямаше да  ни го предложи, но при него вече беше супер напреднало… След самата операция се видя, че е и правилното решение, доста материал е имало за лекаря (така да се каже).

Здравейте, може ли да ви питам: как сте знаели колко ви е % днк фрагментация от изкарания материал за оплождане? Питам ви, защото в България са ми обяснявали в две различни клиники, че това няма как да се тества, защото самото изследване уврежда материала. Наистина ли е така?

При нас с 30% в последна спермограма, в деня оплоди 4 от 5, като две дори бяха на класическо ин витро, те станаха и най-хубавите ембриони, всичко избрано на икси или погина или стигна само морула.

Така че за оплождане, оплождат с такова днк, ама качеството...кой ти знае.

# 554
А имахте ли нарушения в други показатели от спермограмата ,защото на мен ми е малко странно заключение нормозооспермия ,апък ДНК фрагментация.Препоръчаха ли ви вариант с който може да се коригира или директно за инвитро.Май излиза ,че ДНК фр е по-важно показател от морфологията.   

Общи условия

Активация на акаунт