Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

• 94 182
  • 618
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! Починалият ми баща и брат му притежават земеделска земя, по 1/2 идеални части за всеки. Можем ли да станем собственици на идеалната му част, като се има предвид, че площта на земята е около 4 декара/ до 3 декара е неделима/. Трябва ли се споразумеем с наследниците на брат му кой да притежава цялата земя?

# 616
Здравейте! Пълен сирак съм под 26 год. и уча във ВУЗ. Записан съм на 29.09, а на заявлението за НОИ, което получих, пише че семестъра започва от 01.09. Докога мога да подам заявление до НОИ съобразно чл.94 от КСО - до 2 месеца след 01.09 или след 29.09 ?

# 617
Здравейте, адв. Кръстева! Имам нужда от съвет как да постъпя. Ще съм Ви много благодарна ако отделите от времето си! Притежавам земя- 2.600 дка. Искам да продам половината на партньора си, да станем съсобственици. Той има дъщеря, и аз имам дъщеря. Искаме някой ден, когато починем, имота да остане на децата ни, по равно, да бъдат съсобственици, както нас. Искаме обаче също така, ако единия от нас почине, другият да има право да ползва и собствената си част, и частта на починалия, без да може детето на починалия да продава или да прави каквото и да е с имота, докато преживелия от двама ни е жив. Т.е. искаме всеки един от нас , докато е жив , да може да ползва ЦЕЛИЯ имот. След като и втория почине, вече имота да си остане на дъщерите ни и те да разполагат с него както си решат. Смятаме, когато аз му продам половината земя, и той , и аз ,да дарим половините си на децата си и да си учредим право на доживотно ползване всеки за своята си половина. Възможно ли е аз да му учредя на него право на ползване на моята половина, и той да ми учреди на мен право на ползване на неговата половина и така да сме сигурни, че ще бъде изпълнено, това което желаем ? А именно , пак да уточня- имота да остане само и единствено на децата ни ( да няма намесени други наследници, в случай на смърт, напр. : бившите ни съпрузи, в качеството си на родители на децата, ако смъртта настъпи преди 18 годишнината на детето), и също така , ако един от двама ни почине, да бъдем спокойни, че докато и другия почине, ще има право да си ползва целия имот. Благодаря Ви!

# 618
Здравейте, адвокат Кръстева! Мои приятели имат къща за гости. Един от гостите им си стои вече месец, без да плаща и без да напуска. Те казват,че по закон нямат право да изхвърлят багажа му и да сменят ключалката на стаята или да не го пускат да влиза, както аз им предлагам. Как могат да изгонят този навлек? Дължи им и пари за нощувки, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт