БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 13

• 30 587
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Имаш избор да се лекуваш до 2 години и последващо при спиране на терапията, ако последва рецидив, да се насочиш към операция. Една година е малко за лечение, а и видимо се поддава жлезата на терапията. Вече ако много потъне Т4 може да реши да включи тироксин докторът. Трак бавно спада. За година значително е спаднал. Аз накрая го следях често (не помня на месец или два) и спадаше с по около 0.300 на всяко изследване.
Но можеш и сега да се спреш на операция. Изборът е твой.
Човек не знае кое ще е по-добре. Може пък ако клъцнат малко жлезата и да се кротне и да нямаш нужда от поддържаша терапия после.

# 136
Това, което видя Нешкински на ехото показва, че реално цялата жлеза е на възли. А реално миналата година по това време съм имала само два малки възела. Иначе сега се чувствам добре, реално бетаблокер не съм пила. Проблеми имам с очите, декември бях с иридоциклит в очна, едвам овладяха налягането. И очите ми са различни по размер сега.. Иначе очната ми мери с един уред екзофталм нямам. Но иридоциклит имах и през 2017 и не знам дали е възможно от тогава да имам проблем с щитовидната жлеза. Тогава си изрових едни изследвания, в които Тсх ми е 7.09... Майка ми е с Хашимото. Не знам и аз какво да мисля, но определено мисля да почакам още една година и тогава да мисля за хирург.

# 137
Абе,  за очите виждам и след операции имат проблеми. Мисълта ми е, че уж Базедът е винове, ама дори в норма, или в хипо... след операция, след радиойод, пак гледам се лекуват.
За възлите - как са описани на хартия? С размери, вид? Ако е поствъзлеста структура е друга работа.
Това с възлите, да ти го потвърдят двама, трима. Ама да са описани по вид и размери. Не разчитай на едно мнение.
Скрит текст:
За справка - мога да ти покажа мои неща, какво пише.

# 138
Множество разнокалибрени хипо и аехогенни възли до 10-12 мм , изразена васкуларизация..

# 139
  • Бургас
За възлите-винаги ще казват,че е за операция жлезата.
Очите след операцията не се оправят,не знам защо изобщо го казват на хората.
Моите са си изпъкнали(като на жаба).
Хората с Базедова болест си изглеждат, явно докато са живи, по един много характерен начин с тези изпъкнали очи.Познавам още две жени с операции по повод Базед-ами...какво да кажа,общо взето само са качили доста килограми след операциите.
От Базедовата болест страда сърцето,натоварва се,нали така ме навиха да се оперирам.Добавиха ми се екстри след операцията-екстрасистули.
Не знам заради хипофункцията ли е,имам вече и с вените на краката проблем,през лятото бях получила възпаление на вена на крака,малко да постоя права и пак ме боли.Ангеолог каза,че не са ок вените,пия разни Флебодия/Детралекс...и се ядосвам,но това е положението.
Редакция: И безсънието не изчезва.
Скапана съм,поспивам 3-4 часа заради преумората и после броя звездите.Май нищо не се промени,само се добавиха нови проблеми(ИР, холестерол висок,високи триглицериди и пикочна киселина...).Това е в моя случай разбира се.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 04:19 от mariqivanova799

# 140
Момичета, оказах се с едно направление за хоспитализация /само за изследвания, амбулаторна процедура/. Едва го взех от личната, висях 2 ч. на студа. Сега, обаче, от ендокринологията ми дават дата за прием чак края на март, съответно направлението ще ми е изтекло. Някакви идеи, къде евентуално мога да го ползвам?

# 141
Говори с ЛЛ какво може да се направи в случая.

# 142
Говори с ЛЛ какво може да се направи в случая.

Не си вдига телефона, нямам сила да отида и да вися пак 2 ч. на студа Sad  Отказвам се вече, то и без това приема в ендото е кошмар - по 3-4 часа чакам. Като гледам и там няма да ме излекуват. Ще си карам с по 1 таблетка и това е положението.
Merelenda, ти при кой доктор ходеше? С направление или платено беше?

# 143
  • Бургас
ЕваНиколова,говори със здравната каса,ако няма вариант,просто пак почакай при личната лекарка.
Потърси я в работно време по телефона,трябва да имаш телефон на кабинета

# 144
Еве, във Варна съм аз. При д-р Райков. Може платено, може с направление. Еднакво се чака и с двете. Но ако е нещо спешно - на личния телефон.

# 145
Мацки, ще си правя тези дни една камара изследвания. Липиден профил, чернодробни, захар, хемоглобин, витамини разни.... Пращат ме заради един проблем. Но понеже все по-рядко ходя, искам наведнъж, та реших сама и ЩЗ да си проверя. А съм без направление. От тиреоидните мога ли да пусна само tsh? Да спестя някой лев. Достатъчно показателно ли ще е без т3 и т4. В смисъл тук много пъти сте писали кой първи тръгва да излиза от релси. TSH ли беше?

# 146
Сали, да, ТСХ е достатъчно(ти имаше проблем с ЩЖ, нали?). Защо ще пускаш една камара изследвания? Рядко лекар ги иска... в такъв подробен вид

# 147
ТСХ-то първо реагира. Аз пускам често с Т4 и Т3, просто защото са пакет за 22 лв. Иначе си знам положението и диагнозата. Но иначе ако е с диагностична цел, хубаво е всичко. За нас, които се следим, достатъчно ни е ТСХ и вече ако нещо налага да пуснем друго (било Т4 и Т3, или ТРАК).
Сали, ако не си пускала много дълго време хормони, може да си пуснеш освен ТСХ, то и Т4 и Т3. То пак зависи, дали човек е в ремисия, дали е на поддържаща или интензивна терапия и т.н.
Ако си в ремисия, само ТСХ за проверка. Ако има нещо, после ще пускаш друго.

# 148
  • Бургас
Ако имаш наблизо Лина,мисля че ТСХ+ФТ4 е 12лв или 14лв
Почти няма месец без промоции.
Обаче толкова ми е неприятно да чакам,заради тестовете лабораториите са пренатоварени,извиват се опашки,ужас е.

# 149
Сали, да, ТСХ е достатъчно(ти имаше проблем с ЩЖ, нали?). Защо ще пускаш една камара изследвания? Рядко лекар ги иска... в такъв подробен вид
На ренгенова снимка се виждало аортно копче.🙄 Имала съм аортосклероза, белодробна. Аз мисля че писах тук че имам завишени липидни показатели. Та затова. И ще ми попълват ASCVD astimator. Не знам дали го написах правилно. Попълва се и се прави оценка на сърдечно-съдов риск. Не съм на ясно, но някой тук беше писал че при хипофункция се завишават лошия холестерол и триглицеридите, та сама реших да изследвам и ЩЗ, за по-сигурно. То тия неща ми ги иска ендокринолога. Сигурно ще каже че и те са нужни. Да не ходя два пъти в лабораторията.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 20:51 от Salii

Общи условия

Активация на акаунт