БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 13

• 30 579
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Айде от хипер в хипо! FlushedНа 05.01 ТСХ ми беше потънало до 0,065. Сега е близо 9! Т4 е на косъм под долна граница на нормата, Т3 държи фронта.
Кой знае каква клиника нямам, затова съм изненадана. Януари ендокриноложката речче да пия метизол 10 дни 3х1, аз пих 7 дни 3х1 и после да го намаля до 2х1 и да карам така до следваща контрола. Е, изконтролирах я! От днес оставам на х1т/с. Махам вечерното хапче.
Което ме навежда на мисълта, че покрай вируса дето карах декември е имало наслагване на възпалителна компонента, при която рязко са се променили нещата в посока хипер, та да ми потъне така ТСХ при норма предходния месец. Просто си мисля, не че нещо съм прочела или говорила с някой.

# 121
Така е, да. Писаха че имало преходна тиреотоксикоза. Но и да не е това, не е изключено при нас, при вирус да се разбута жлезата. Не е задължително, но може. Нищо че сме на терапия.

# 122
Не съм го чела, благодаря. Изводът ми е, че в този случай не трябва да се завишава тиреостатика толкова много и толкова за дълго. Не ми се видя много ок и намалих времетраенето на 3х1, трябвало е да бъда по-последователна и да намаля и времетраенето на 2х1 доза.

# 123
Всъщност, май не е проблем. Периодът е твърде кратък и май е желан резултат. Последващо намаляваме дозата.  За кратко е и скоро ще спадне по-рязко и после ще се намести. Не че при всички е еднакво, но горе долу...

# 124
Дано се намести с х1т/дн. Досега толкова високо ТСХ никога не съм имала.

# 125
Ще се наместят. Аз при единия от рецидивите също започнах 3х1 и скочи на 9. После като минах на 1 таблетка и влезе в норма за месец. После падна, увеличавах на 1 и 1/2 и така.
Тсх ми е скачало за месец на 15 и на 29,65 макс. Като мина на 1 таблетка първо влиза в норма, после спада, после качвам половин или цяла таблетка и следя на 40 дни някъде. Като се закотви или почне да отива над 4-5, тогава свалям на 1 таблетка и си карам така. От години сега съм на 1 таблетка. Но при рецидивите си има колебания и трябва време да се намести. Само със старта на лечението ми отне 2 месеца да се стабилизирам. С рецидивите ми отне повече месеци да се кротне между 2-3. Все ходеше надолу-нагоре. Примерно на 1 таблетка ту 0,45, ту 3,5, а на 1 и 1/2 от 3 до 6. Пада на 0.45, увеличавам с половинка и отива на 5-6. Махам половинката и пада на 1,5. Ей така играеше няколко месеца и после се кротва между 2-3 на 1 хапче, което за нас е ок.
Т4 и Т3 при мен се държат. Само към края на първото лечение падна Т4. Според доктора не беше нищо кой знае какво, но и реши да ми спре терапията. Някои доктори предпочитат да включат и тироксин и да продължи по-дълго лечението. Зависи и от доктора и от състоянието на пациента.
Аз се чувствах супер, но всичко е било измамна работа, както се вижда от стажа ми в Базеда.
Като гледам чуждите групи във фейса, има с моя стаж болни, дори на повече години и неоперирани. Има много тежки случаи от самото начало.
Някои все едно не са болни, но на поддържащо хапче. Други Базедът направо ги мори с всякакви екстри.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 21:35 от Merelenda

# 126
И при двата предходни епизода ТСХ се качваше над горна граница на нормата на поддържащата доза от 1т/дн. /не до такива числа, все пак/ и ми прибавяха еутирокс в малка доза с нагласяне. Първият път пих 1г, вторият 2 комбинация от 1т метизол и еутирокс, малка доза, с минимални титрирания при нужда. Проверявала съм хормони когато се сетя, на около 6 мес и съм била ОК. Сега ще видим как ще я карам, че другият зор е голям.
Иска си нагласяне и освен че всеки реагира на лечението индивидуално, май и от епизод до епизод има разлики.

# 127
И според мен има разлики от епизод до епизод. Вторият беше по-труден за мен. Имах чувство, че хапчетата не действат, а и хормонално не помръдваше нищо близо половин година. Даже след месеци смених аптеката, с някакви си лични съмнения, макар основно лекарствата да идват от едно и също място в цялата държава. Явно съм влизала в някакви филми Satisfied При следващия рецидив, за месец мръднаха хормоните.

# 128
Направо ме изненадахте колко високо ТСХ сте имали. Моето никога не е мърдало над 1.5 иначе след първия епизод подържах много дълго с 2 таблетки, а след втория ми беше достатъчна 1.
Ra2, а как беше жлезата при теб преди вируса в ремисия без лечение или с някакво подържащо?
Да питам и някоя от вас дали си е следила сутрешна температура и дали наистина е показателна за работата на жлезата. Меря я от 1 седмица почти не е над 36 и сега си мисля дали има шанс тоя вирус да е "уморил" жлезата окончателно или много ми се иска😊😜. Скоро ще правя пак контрола та ще водим какво ще покаже. Кръвното се нормализира и сега ще разчитам на изследванията, че по клиника още не мога да се ориентирам

# 129
При мен методът с температурата е показвал безпогрешно. Аз май съм писала, но назад в темите.
Под 36,6 ли е, ТСХ все над 2. Тоест, не съм в хипер. Умишлено съм мерила преди изследвания 2-3 дни. Тестът е потвърждавал.
Обикновено около 36,2 се движи, но е имало периоди и по-ниска да е била.
Но сигурно има и други фактори, които да влияят. Един от тях е менструалният цикъл. И това да се има предвид.

# 130
  • Бургас
С температурата работи методът.
Преди беше все 36.8
36.9
Сега е под 36.3 най-често.

# 131
От юли усещах, че се почва, ТСХ беше леко спаднало под долна граница. Тогава обаче беше голям зор с други здравословни проблеми на други около мен и тичах като кон напред-назад да движа спешни неща и въобще не си обърнах внимание. Карала съм така с месеци, помня от преди, без голямо и рязко влошаване. Не бях на никаква терапия, от 1г. Септември по време на ковида ситуацията излезе от контрол, с пулс 140, карантинирана. И нататък вече съм писала текущо- бързо се подтисна с метизола, после декември изкарах един вирус и ТСХ падна със съответна клиника, увеличи се терапията, на фона на която сега пък отскочих нагоре с ТСХ. Лашкане нагоре-надолу, с бързо кратковременно минаване през нормата.
Температурата не съм я опитвала, но може би фебрилитетът покрай ковида не беше само от ковида, защото се влачих 20 дни с Т 36,8-37,2 и ми писна и спрях да я меря.

# 132
Момичета, на мен ми откриха базеда след Ковид, заради сърцебиене.От април 2021 съм на метизол, ти по 2т, ти по 3 т дневно,в зависимост от показателите. ТСХ ми беше 0,0005 през цялото време.Сега отново преминах през Ковид и на контролните изследвания ТСХ е вече в норма. Знам ли вече какво става. Но качих много килограми към 15 за една година.Сега съм от две седмици на безвъглехидратен режим и грам не свалям.

# 133
Помръдването на кантара става бавно. Още повече, че са качени 15 кг. Хората, които имат много кг за сваляне, при тях по-рязко мръдват след първия месец килцата, което е главно изхвърляне на вода.
Нека мине месец и предполагам ако спазваш стриктно ще видиш - 2,3 кг на кантара.
По обиколките ще разбереш най-точно, дали има се движиш в правилна посока.

# 134
Здравейте момичета, отдавна не съм писала. Вече една година съм с тиреотоксикоза. Миналата година Тсх го нямаше, Тат и Мат бяха 4 цифрени,а трак 21. От ноември месец съм на 1,5 таблета Тирозол и онзи ден изследвания Тсх 0.79, Фт4-12.79, Фт3-5.42, трак 1,4, при над 1,22 положително. Януари ходих до Бургас при Сечанов на преглед. Палпация на жлезата, поглед върху папката с изследвания и след два месеца да се обадя евентуално за операция:sweat:. Лекува ме доктор Магардичян и съм доволна. Много чета за последствията от операция и много ме е страх. При последната ехография е размери в границите, Истмус 5,4 км над нормата, нехомогенна структура с множество възли. И се чудя какво да правя......

Общи условия

Активация на акаунт