Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 186
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
А някаква специална причина ли има да искаш кафето да го откажеш напълно? Едно на ден на много малко хора действително им създава проблеми (е, освен ако това едно не е цяла кофа). Но пък те и не драпат да го пият, защото то си се усеща по неприятен начин.

# 526
  • София
Основно искам, защото го пия на гладно и знам, че и това допринася за колебанието в нивата на КЗ и инсулин. И имам куп хранителни добавки за пиене във връзка с инвитрото и всички се пият в отстояние на 2-3 часа след храна и кафе

# 527
Въобще не влияе на кз и инсулин. Не знам колко кофи кафе трябва да изпиеш, че да ти се вдигне кортизола и оттам инсулина.

# 528
Н някои може и да се отразява, ако не са добре с нервите, но генерално не оказва влияние кафенцето. Няма ли флавоноиди в него? Simple Smile

# 529
Доколкото помня експеримента беше правен с доста кафе.
Доста смотан експеримент.
Ама е забавно. На някой кафето му влияе на нервите, треперука и си мисли - я хипогликемийка.
Ех, не мислят хората.

# 530
Кафе на гладно или ти пречи, или не. Щом досега си го пила все така, вероятно точно теб не те бърка, иначе да си спряла и без тия чуденки. Тия приказки че е вредно на гладно не ги разбирам. Край мен когото познавам да го твърди, е защото те не понасят кафе на празен стомах и считат че ще се повредят така. Това са същите хора дето считат и че ще се повредя защото не закусвам. Пращам ги у лево и по двете причини. Те си знаят за тях, аз за мен.
Вече ако ти бърка схемите на прием на добавки и прочие, мисли евентуално да го преместиш по друго време на деня или наистина да го махнеш ако се налага.
Поне за мен много малка част от хората наистина не понасят кафе. Те не бива да го пият, колкото и да им се услажда.
Останалите или прекаляват (спрямо тяхната си поносимост), или го комбинират кофти със захар и какво ли не, или и те ей тъй чували някакви неща.
Трети не пият кафе защото не им дреме за него, ама ние тук очевидно не сме в тая група Grinning
Скрит текст:
Експериментът дето се споменава беше смехотворен и никой учен не би го приел насериозно. Една шепа хора да пият по дози кафе като за бизон, пък после егати изненадата че не им понесло добре. И да се правят изводи нашироко как вреди кафето, въпреки малката група поначало.
На научни конференции при такъв доклад другите участници само крият прозявки, задават по някой въпрос от учтивост и чакат да стане време за социалната част вечерта. После повече не се сещат за това "изследване".
Това го има във всяка област, тези на които аз съм ходила изобщо не са в такава насока и е същото.

# 531
Цял живот пия кафе на гладно, проблеми със стомаха не съм имала, но аз по принцип имам здрав стомах. Ако някой има стомашни проблеми, може и да му дразни, знам ли.

# 532
  • София
Ще се пробвам де, но поне докато го пия ще е с кеф щом не пречи. Иначе за експеримента мерих с апаратчето преди кафе и след,същата история около 4.6-7……за Ивановден ще си правя нов подарък явно😂

# 533
  • Paris, France
🌞&🌜, едно кафе нищо няма да промени, а и чисто, помага за омазнен черен дроб. На твое място не бих го махала. Като имаш време преди и след инозитолите и фолата си го пийни! Аз спрях инозитол за да пия кафе 🥳. Свалих инсулин 190 на първи час до под 20 за 3 години с хранене и спорт и добавки като магнезий и Д3, но без инозитол, представи си. Почвай спорт и ще видиш подобрение!

Нормално е да ти е стабилна и ниска КЗ след като не ядеш брашно и захар и други ВХ. И моята беше подобна още в началото.

Пий си кафето! Знам, че кафе и цигари не се спират рязко преди и по време на IVF. Имаше нещо с TSH, но забравих какво точно. И аз се учудих, че пушат и намаляват по малко, ама на!

Миоки, след като не ядеш ВХ си силно ИР в момента и понеже няма да спортуваш веднага след сладкото е логично КЗ да ти скочи. Трай си и не прави глупости, че и след Коледа.

# 534
Да дам отчет за моята зарах днес.
9 :00 - 4,7 сутринта на гладно
15:30 - 4.1 "на гладно", само кафе с масло /без сметана/ от сутринта
19:30 - 3.8 преди хранене /2 яйца с около 300гр свинска кайма 20% мазнини/ без добавени други мазнини
20:40 - 4.3  първи час
21:40 - 5.1 втори час
22:40 - 4.9 трети час

Общо взето, обичайното ми хранене почти не ми бутва захарта.

Миоки, благодаря , че споделяш менюто си. Аз ако ям толкова малко за деня няма да мога да заспя от глад. Ще си преразгледам храненето. Към това на обяд бих добавила салата и 250гр риба.

# 535
  • на последния етаж
А какво закусвате? Мъжът ми е с ИР от скоро, за обяд и вечеря напоследък набляга на риба, пуешко или телешко и зеленчуци, за закуска - омлет или бъркани яйца със салата, но какво друго бих могла да му приготвям?

# 536
Благодаря, Nevena Simple Smile
За бременното момиче, което преди забременяване е било със завишен инсулини за това с ИР при Ivf, споделям че  няма никакъв смисъл да се занимава с гликемичния индекс на храните. Важно е количеството въглехидрати, което изяждате - колкото са повече, толкова по-зле дори и да са от нещо, което е сложено да е с нисък гликемичен индекс. При себе си съм установила, че над 50 гр въглехидрат дневно водят до лоша КЗ и повишаване на инсулина.
Споделям го от личен опит. Аз се храним така над година и през това време нямах никакво подобрение, никакво. Не е случайно, че всички диабетици, които си слушат ендокринолозите не се подобряват, а просто прогресивно увеличават дозите лекарства.
Не мисля, че едно кафе пречи, нито киселото мляко (стига да е пълномаслено и да е чисто, т.е. Да не е нещо пълно с нишесте, че много производители правят мизерии). Ако не знаете какво е качеството на киселото мляко, то го пропуснете. Виж овесени ядки, оризи, всякакви други зърна и пълнозърнести храни, както и неща като тиква или сладки картофи изобщо не са ОК, независимо с какъв гликемичен индекс са. Пълнозърнести или не всяко зърно вдига КЗ и инсулин и вреди много. От въглехидратните храни, бобовите са може би най-добре, но наистина в ограничено количество и рядко като консумация. На мен ми вдигат КЗ, но общо взето много по-малко от каквото и да е зърно и бързо влизат показателите ми след това в норма. Тази година на Коледа основно съгреших с боб и след това бързо се оправих.
Забравете и за това “плодове и зеленчуци” Трябват зеленчуци много, особено всякакви листа (без спанак - него особено бременна бих го яла рядко и само сготвен), разнообразни, при всяко или почти всяко хранене. От зеленчуците трябва да се внимава с количествата кореноплодни, че имат много въглехидрат, но пак са по-добре от каквото и да е зърно. Плодовете са само за удоволствие, не за нахранване - основни берита, както е споменал jeremi; и не повече от 1 плод (малка шепичка берита) на ден, най-добре да не е всеки ден. Аз обичам банани, но ям много малко - не повече от 40 гр (това е буквално 1/3 банан или 1/2 от малък), не всеки ден и също не чисти, а с нещо други, за да не реагирам много рязко на глюкозата в тях, че е доста. Фруктозата в плодовете много вреди на черния дроб, а той доста страда при бременност (рискът от омазняване е много по-голям), както и при ivf (заради медикаментите).
След всяко ядене на въглехидрат, т.е. Реално след всяко хранене трябва движение - ходене, велоергометър или др. под.

Не знам каква е тази безглутенова паста или пица - има значение колко въглехидрат има в нея. Преди режима съм пробвала такава от някаква леща - не бих докоснала такова нещо сега, то това е просто лишено от всякакви нутриенти нишесте.
Нишесте/ зърно = чиста захар. Защо да яде човек нещо, което има 60 гр чист въглехидрат на 100 гр, това си е 60 гр захар, а порцията едва ли е 100 гр. Ако са от някакви ядкови брашна - ОК, тогава няма тези огромни количества въглехидрат, за глезене става.
Ivf не влошават сериозно ИР, да- хормоните, които се приемат оказват някакво влияние, но най-важен е режимът на хранене и движението. Вече при някои дават преди ембриотрансфер и след това кортикостероиди и те доста повече бъркат инсулина и КЗ, както и ударните дози прогестерон, затова е още по-важно да се внимава с храната (не да се гладува, а да е ниско въглехидратна, почти кето и дори чисто кето) и да има движение. Между другото нисковъглехидратното хранене помага да се намали неистовия глад, който кортикостероидите причиняват.
Обременяване се прави задължително след поне 12 ч без храна, сутрин, без движение, в покой, без стоене на студено, без да се консумират никакви храни и напитки (освен малко вода). Всичко друго е безсмислено натоварване на организма и пари за вятъра.
Честото обременяване е лишено от смисъл. В едното изследване има много висок инсулин на 1 и 2 час - с такъв инсулин, при включване на медикамент и намаляване на въглехидратите е нормално КЗ да поддържа по-ниско ниво, но това изобщо не значи, че човек се е оправил. Няма нужда от често обременяване - дори и да има подобрение, дори и това подобрение да е голямо - режимът трябва да продължи да се следва, защото в момента, в който мине човек към “стандартно” хранене с “любимите” пълнозърнести, пак ще се върне с пълна сила ИР, а ИР е диабет, просто не толкова влошен все още. Пътят от ИР е или режим до живот, или диабет, или сърдечносъдови заболявания - това е тъжната истина

# 537
Обременяване се прави задължително след поне 12 ч без храна, сутрин, без движение, в покой, без стоене на студено, без да се консумират никакви храни и напитки (освен малко вода). Всичко друго е безсмислено натоварване на организма и пари за вятъра.
В тази връзка имам питане: възможно ли е изследването да се счете за некоректно, тъй като го правих декември, когато имаше сняг и си отвисях два часа в колата почти на студено? А и нямаше 12 часа без храна (не знаех, че трябва), бяха да речем 9-10 часа. Т.е. трябва ли да направя ново като тогава изпълня посочените условия?

# 538
При себе си съм установила, че над 50 гр въглехидрат дневно водят до лоша КЗ и повишаване на инсулина.
Споделям го от личен опит. Аз се храним така над година и през това време нямах никакво подобрение, никакво. Не е случайно, че всички диабетици, които си слушат ендокринолозите не се подобряват, а просто прогресивно увеличават дозите лекарства.

Няма нужда от често обременяване - дори и да има подобрение, дори и това подобрение да е голямо - режимът трябва да продължи да се следва, защото в момента, в който мине човек към “стандартно” хранене с “любимите” пълнозърнести, пак ще се върне с пълна сила ИР, а ИР е диабет, просто не толкова влошен все още. Пътят от ИР е или режим до живот, или диабет, или сърдечносъдови заболявания - това е тъжната истина
Имам въпрос по първата част на цитата - как си се хранила 1 година - с 50 грама въглехидрати на ден ли? Аз не мога да преценя колко приемам - понякога, когато реша да изчислявам с калкулатора, разбирам, но отнема адски много време това смятане и не мога да го правя постоянно. Днес ми дава 25 гр. въглехидрати от зелена салата, гъби и карфиол. Минала съм си квотата за деня, т.е. повече зеленчуци не ми се полагат.  И белтъчините съм си ги стигнала, т.е. остават ми само мазнини ако тр. да спазвам стриктно.

С втората част съм абсолютно съгласна. Аз съм го приела като хранене доживот така, с изключение на празници да речем.

За обременяването, само като си помисля колко тонове захар съм приела с него и ми става зле.

Моята докторка каза следващите изследвания да са след 6 м.

Днес си измислих ядене и съм доволна. Утре /довечера/ пак сначала.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 11:18 от Минерва

# 539
Така е Деси.
Сто пъти съм писала за обременяване.
Максимум два пъти в живота трябва да се прави.
Веднъж за установяване на ИР или диабет.
Втория път се прави само след достатъчно свалени кила + намаляне стойностите на гладно за да се види има ли прогрес в усвояването на глюкоза на 2 и 3 час.
На 6,12 че и през 5 години е глупаво.
Какъв е  смисъла да бориш с режим ир или диабет и после да си набухаш тая глюкоза.
Би трябвало да се знае, че имаш ли ир и диабет е нужен доживотен контрол над храната.

Невена, и аз като спирах ТСХ ми се качи до небесата. Не знам. Запека и това тсх ме накараха пак да почна. Иначе нямаше, бях свикнала, чувствах се свободна от тия цигари.

Общи условия

Активация на акаунт