За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 99

• 29 098
  • 762
  •   1
Отговори
# 270
Децата се хранят с навиците на възрастните около тях. Ако купувате и пиете сокове и те ще пият сок. С мъжа ми нямаме навик да пием сок, нито боклуците в кутия, нито да цедим. Той обаче яде много плодове (аз не) и в нас винаги има купа пълна с плодове. Голямото дете сок не пие обаче яде ябълки, банани, круши, сливи и всичко що има в купата. Тя е на 7г, бая рожденни дни сме отметнали, където соковете са задължителни в менюто, да не говорим по площадки, вечно се мъкнат сокчета със сламки. Не ги пие, пробва, оставя. Обаче пък нейни другарки карат предимно на сок. Та, купувате ли, ще се научат да пият. Иначе вероятно ще пробват от любопитство и до там. За мен лично соковете в кутийките са пълен боклук без никаква хранителна стойност. Освен превъзбуда и тръшкане да се купи сок, няма особена полза.

# 271
Искрено се възхищавам на възрастните, които не пият такива боклуци и много искам да се пренастроя, понеже абсолютно споделям мнението на Радева, че примерът в семейството е най-важен. Обаче аз пия и сокове, и газирано... Спирам за известно време и пак почвам, уж "за малко" и в хладилника редовно почва да има нещо. Като пушач, който знае, че цигарите са вредни, но няма воля да ги спре. Трябва себе си да превъзпитам очевидно.

# 272
То май ако всички майки са на това мнение трябва да лишаваме децата от всичко.

# 273
  • Пловдив
Аз мисля, че има хора, които обичат газирано/сокове/студен чай и такива, които не.
Почти не консумирам горните, включително и плодове рядко ям. Поръчвам към кафето, ако сме седнали на заведение или си правя фрешове чат-пат от морков и цвекло/ябълка. Мъжът ми е в другата крайност и вкъщи си консумира безалкохолните.

# 274
Танче, всяко семейство си има навици. Ние възрастните сокове не пием, газирано много рядко. Не се купува, вкъщи няма. Гризки, чипсове, хрупанки, вафли също. Не е лишаване, а инвестиция в здраве, не искам детето ми да е дебело, детската пълнота е голям проблем за цял живот.

# 275
Не го лишаваш, аз пък мразя сламки,хихи...като найл.торбички са ми

# 276
  • Пловдив
На мнението на Radeva съм изцяло, ние не пием подсладени напитки и малката няма къде да ги види и съответно да поиска да опита. Сокове и газирани са празни калории без някаква стойност.
Плодове аз обичам и винаги има и предлагам в нас. Малката също хапва много, често вместо следобедна закуска сега яде грозде и мандарини. Баща и изобщо не ги докосва,де ама това е друга тема Simple Smile)
Нормално е детето да израства с навиците на своето семейство и с техните разбирания.

# 277
Е, то лишаваш, ама от какво го лишаваш... от нещо без никаква добавена стойност и полезни свойства. Мен това ме тревожи - че за да не лишавам себе си, ще вредя на детето. :/

# 278
  • София
Вкъщи се пие сок, не постоянно, но често - или домашен фреш, или само от плодове купешки. Газирано чат пат има (сода и тоник). Шоколади, бисквити почти винаги. Обаче има и много плодове, които малкият предпочита засега. Чипсове, вафли солети не ядем отдавна.
Съвсем очаквано ми е малкият да има същите навици. Обаче и знам, че все някъде ще пробва тези неща и съм напълно ок. Дали ще е на рожден ден в градина, дали на училище все тая. И това, че сега не яде някакви боклуци, не значи че цял живот ще е така. Много го знам в училище какво ще си купува като има възможност. Затова и гледам да не го ограничавам. Щом иска да пробва, да пробва. Поне ще знае какво е и няма после тайно да ходи да се крие от нас с ММ и да яде от страх да не му се скараме.

Такива навици са за всичко, не само до хранене. Подреждане, хигиена, начин на мислене. Децата са попивателни гъбички и взимат всичко от примера на възрастните. Обаче взимат и от поведението и на странични хора и ще искат да опитат/направят като другите.

# 279
Мами днес сутринта към 07.30 часа малкия имаше температура 39 .2 дадох му панадолче.
Преди малко се прибрахме ходихме за кухнята и примерих 38.4 температура.
Понеже до сега не ми е вдигал температура имам само панадол във вкъщи.
Според вас може ли пак да му дам панадол.
Иначе има настроение и апетит .

# 280
Дъщеря ми е н 2.3г и сокове/сладки и т.н не са й забранени, но тя самата не ги консумира. Не обича. Иначе купуваме почти ежедневно едни малки сокчета с Маша и мечока. Не ги пие, но ги иска. Като седнем на кафе също иска сок, защото деугите деца пият. Само, че тя го близва и оставя.Шоколадови яйца също купуваме всеки ден по 2-3-4. Вади играчката и дори не близва яйцето. Ако реши да изяде малко шоколад или да пие сок, няма да й се скарам, защото нищо няма да й стане от 1 хапка или глътка, при положение, че това ще е някакво изключение.Плодове също не яде (освен диня), а винаги имаме разнообразие от тях в купа на кухненския плот. Нулев интерес има.У дома не косумираме газирано, сокове и сладко/шоколад и т.н., но не защото е вредно, а просто не обичаме. Преди няколко дни бяхме на Хепи и сервитьора ни предлага за десерт нещо с тиква,при което малката му каза “Аз не искам деселт. Аз не ям тиква. Сладко мого гадно” 🤣 Беше в шок 🤣

# 281
Аз идвам с малко тъп въпрос сигурно, ама купих една каша. Произведена 2020, срокът ѝ изтича на 30.01.22 и сега се чудя въобще дали да я отварям 🙄

# 282
Аз идвам с малко тъп въпрос сигурно, ама купих една каша. Произведена 2020, срокът ѝ изтича на 30.01.22 и сега се чудя въобще дали да я отварям 🙄
Щом кашата е във годност
Мисля че не пречи да даваш на детето от нея .
Важното е да нея даваш ако мине този срок

# 283
Мами днес сутринта към 07.30 часа малкия имаше температура 39 .2 дадох му панадолче.
Преди малко се прибрахме ходихме за кухнята и примерих 38.4 температура.
Понеже до сега не ми е вдигал температура имам само панадол във вкъщи.
Според вас може ли пак да му дам панадол.
Иначе има настроение и апетит .
.

По принцип се редуват Панадол и Нурофен. Тъй като и от едното и от другото, не повече от 3 приема за денонощие трябва да са т.е ако в само едното на 8 часа.

# 284
На 39.2 бих започнала с Нурофен,просто Панадол почти не й действа попринцип.
Иначе си купете да имате и Нурофен и свещички за т.,лепенки Куул пач.може и Вит ц ампулки.
Редувам Панадол и Нурофен на 4ч.

Общи условия

Активация на акаунт