За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 99

• 29 072
  • 762
  •   1
Отговори
# 330
Каква е целта на инхалациите-да потиска кашлицата или да отхрачва? Защото вече 5 дни сме на пулмикорт и кашлицата се промени. Вече почти я няма, но пък има като храчки, които не може да изкашля. И аз не мога да му обясня или покажа понеже е малък и не разбира и не знам как да го накарам да отхрачва

# 331
Каква е целта на инхалациите-да потиска кашлицата или да отхрачва? Защото вече 5 дни сме на пулмикорт и кашлицата се промени. Вече почти я няма, но пък има като храчки, които не може да изкашля. И аз не мога да му обясня или покажа понеже е малък и не разбира и не знам как да го накарам да отхрачва

Помага за отхрачване, при нас беше така . Кашлицата спря и след инхалация винаги кашляше повече. Ще мине иска време. Мисля че 3/4 дена след лекарствата продължихме с инхалациите. Само с чист разтвор ли правите инхалацията

# 332
Здравейте мами.
Преди малко се прибрахме от педиатъра.
Било ангина .
Изписа му каквото е необходимо за да се оправи.И се надяваме за ден,два да се оправи.
Само антибиотик е нужен, ако е ангина.
Не пръскаме детски гърла с Тантум верде- първобитно е. А и- вредно.

Цитат
Здравейте, дъщеря ми на годинка и половина отказва да яде всякакви манджи, супи, готвено... Моля ви, ако някоя се е сблъсквала с такова нещо и имате идеи, да ми споделите. 🙂Не и даваме бисквитки, солетки и т. н., много рядко се случва. Всеки ден и се предлагат по няколко различни неща, с месо, без месо.Иска да яде само хляб, кисело мляко, няколко плода и евентуално понякога хапва месце. Не иска зеленчуци. Педиатърката каза да и предлагам и в един момент ще почне, но това са вече месеци наред. Продължавам да предлагам,ядем пред нея супи и т. н.
Спрете и киселото мляко. И апетитът и ще се възстанови.
Изследвайте за липса на желязо- ако има- дайте железен препарат.

# 333

Помага за отхрачване, при нас беше така . Кашлицата спря и след инхалация винаги кашляше повече. Ще мине иска време. Мисля че 3/4 дена след лекарствата продължихме с инхалациите. Само с чист разтвор ли правите инхалацията

С пулмикорт 2 пъти, останалите пъти с физ. разтвор. Ама нещо не може да орхрачи, точно това ми е странно. Хрипа, хрипа и след 1 час се изкашля и диша нормално..

# 334
За щастие изследванията са и в норма, желязото също. Ще пробвам да спра киселото мляко, само това май не сме пробвали. 😄 Благодаря много!

# 335
Чух се с педиатърката ни, защото малката, която е на 6+++ започна да се буди през час всяка нощ и през деня не иска да спи.. Тя заключи, че са зъби и каза да я мажа с калгел, а вечер да й давам панадол. Това с панадола ме шокира честно казано. Окей ли е да давам панадол, ако няма температура? Педиатъра каза, че щяло да я обезболи Thinking С калгел мазал ли е някой? Има ли ефект?

# 336
  • София
За Панадола - хиляда мнения. Някои майки сме давали, други ни заклеймиха, че сме малоумни и си тровим децата с лекарства. Аз панадол съм давала 1-2 пъти еднократно при жестоки кризи, помагало е.

Иначе съм мазала с Дентокинд и давала Камилия. Единствено като избие зъбчето имаше облекчение.

# 337
Ползвам Калгел само вечер ако започнат да се будят. Понякога има ефект, понякога не, или просто проблема не е бил в зъбите. Панадол също съм давала при най-тежките случаи, опитвала съм и само да намажа венеца.
Като цяло ми прави впечатление, че лекарите масово казват " Ами давайте Панадол", което и на мен ми е странно. Наскоро ходихме на УНГ, тъй като мислех, че едната ми дъщеря я болят уши. Ушите бяха наред, казах му, че мисля, че нещо е боли, защото плачеше истерично по 1 час на ден. Отговора му беше " Ми давайте Панадол, щом се притеснявате"..Е да, ама тоя Панадол не лекува проблема..

# 338
Детето може да е в скок на растежа, моя не искаше нито денем нито нощем да спи като беше в този период. Има един сайт нанинанибебе май беше в който се изчисляват периодите. Педиатрите повечето не са и чували за тези скокове

# 339
Аз се чудя тези скокове съществуват ли, моето бебе във вечен скок горкото... Sob

# 340
Аз се чудя тези скокове съществуват ли, моето бебе във вечен скок горкото... Sob
Ха ха ха ха ха... доброооо

Много хора още не могат да разберат, че ако не спрат киселите млека, децата им може още мнооого дълго да не спят спокойно вечер.

Цитат
Това с панадола ме шокира честно казано. Окей ли е да давам панадол, ако няма температура? Педиатъра каза, че щяло да я обезболи Thinking С калгел мазал ли е някой? Има ли ефект?
Нито едното, нито другото са ок.
Панадол ползваме само като лакмус-тест, еднократно, за да разберем дали зъбки са причина. Много рядко те са, и то- при големи деца. Но дори и тогава, обезболяващи много не помагат.
НЕ се мажат зъбки с нищо- води до увреждания. Същите увреждания причиняват и студени неща, давани на бебчо да си "ги слага в устата".

Основни, вероятни, причини за лош сън- бебета:

* ГЛАВОБОЛИЕ- често при бебета- причини? разнообразни- мерете кръвно налягане на бебетата си, и правете профилактични трансфонтанелни ехографии на 1-2 до 3м възраст. Рядко, но е възможност, това главоболие да е резултат на съдови малформации/аневризми (например, в т.нар. "Вилизиев кръг"). Лекуват се успешно, трайно, но преди да са се спукали.
* ГИМНАСТИКИ НА МАЛКИ бебета- масаж може- гимнастики? ... забранени. До около 6-7 месеца, бебетата нормално си държат крайниците в сгънато / полусгънато положение ("флексия") - лакът, колена, например. Всякакво насилствено разгъване, освен че причинява силни болки (затова и ред бебета плачат, когато ги обличате) причинява и невероятно нервно възбуждение при бебетата = плач= поглъщане на въздух= газове = колики  >>> от тук, пътят до Колийф илача, пре/пробиотици, Лефакс и "тесните, по колики, специалисти" е път към ада.

* силно стегнат памперс
* малък памперс (размер)
* дрешки, малки по размер- детето не може да рита свободно, и всеки път, щом го прави, дрешките му се "изповат" като тиранти
* ненужни гимнастики на бебета- препоръки на онзи рехабилитатор, и/или на разни тесни, "по детските нокти" бебешки, уж, специалисти,
* късни бани- някои деца се превъзбуждат много от късни бани- изместете банята в друг час,
* луди дози Вит Д- всичко над 600Е дневно, смятана заедно с Вит Д, в АМ...-това прави всичко над 1/2 капка вигантол дневно- шизофренични дози... хайде, 400Е дневно максимум+ това, в АМ,
* даване на луди дози вит Д заедно- ако са ни нужни две капки вит Д- даваме 2 пъти по една капка, а не две заедно,
* липса на желязо- анемия
* преяждане, газове, колики, рефлукс
* много топли одеяла вечер, дебели дрешки,
* много сън през деня- лош сън вечер- особено важи сън от 16-19 и подобно...

Големи деца:
* ГЛАВОБОЛИЕ- често при деца- причини? разнообразни- мерете кръвно налягане на децата си редовно! Два пъти на година, да речем... .

* кисело мляко и нощен рефлукс от него
* възрастови особености, които се израстват,
* прехранване, газове, рефлукс
*всякакви по вид лактазен, "фруктазен" недоимък- дава газове от плодове, мляко. Освен това, лактазният дефицит води освен до газове, и до гадене + безапетитие.
* глисти- рядко
* рахит? много рядко

Внимание, прясно мляко и макарони дават при деца над годинка страшен запек.
По отношение на прясното мляко- се дължи както на много изпивано, така и на конкретната марка.
За макароните- е универсално- 70-80% от децата страдат от много тежък запек от даване на макарони/фиде/ подобно.
Запек = наличие на ВЪТРЕШНИ, НЕВИДИМИ рагади= хронифициране на запека ОТ РАГАДАТА. Лекувате нея, оправяте храненето- и запека изчезва.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 17:58 от Birdie

# 341
Съществуват, моя много му личи и без да гледам в календара кога е навлязъл.. Ама си има и кисели бебета по принцип де. От зъбите също киселеят и не спят, но поне моя опит е, че сънят се влошава най - много при нас като е в скок.

# 342
Birdie, може ли да обясните защо, точно днес четох статии за киселото мляко при децата.

# 343
Birdie, може ли да обясните защо, точно днес четох статии за киселото мляко при децата.
Силно забавя изпразването на стомаха, води до застой на стомашно съдържимо и рефлукс. Плюс- гниене на храна в стомаха и лош дъх...

При бебета, даването на кисели млека води до:

* много тежък рефлукс в почти 80-90% от бебетата
* безапетитие, оригвания, странни оригвания,  "по никое време",
* раздалечаване на интервалите на хранене с тотално безапетитие- майките подлудавят, буквално... и "логично". И се почва една....  по Български... САГА... не подлежи на описание. Тук се намесват и фамозният рехабилитатор, и онези "тесните специалисти" по "гънките в детския памперс", "грижи за детският нокът", "гимнастики безкрайни, обилни"... и става една... .
* лош сън, плач нощем, извивания на дъга (или пред, или по време, или след хранене),
* смес на свежо АМ с престояла в стомаха храна = зелени изпражнения, слуз, газове >> тук пък се намесват фамозни "гастро-специалисти" (явно, Бг педиатър не е "достатъчен" специалист, а лукова глава) и се почва една... смени на млека, соеви млека, специални млека..... бебето става на "нощен страж" вечно плачещо,.. е, не че и през деня е по различно де... .

# 344
  • София
Аз съм с две ръце за скокове и регресии. Който не вярва, ок. Но при малкият са толкова отчетливи тези неща, че и календар не ми трябва (съвпадат отвсякъде като съм правила проверки).
Изключени са нещата, които Birdie споменава, някои дори не важат при нас. Въпреки това е на периоди. Ето сега имаше спокойни вечери и не е имало проблеми, вчера пък се будеше доста.

Кисело мляко въобще не ми минава през ума да го изключа от храните му. Едно от най-любимите му е и не виждам да му влияе по някакъв начин, може и да е някакъв еднорог щом е толкова лоша храна и се стига до такива последици, знам ли (споменавала съм колко мразя крайности).

П.С. за каквото се зачетете в Интернет все нещо негативно ще се намери (а след 5г ще излезе проучване, че не е вредно, ми даже е супер полезно). Накрая може да излезе, че човек трябва да фотосинтезира (ама и тогава пак нещо няма да е ок). Еми, не мерси. Живеем си щастливо и наядено без да задълбаваме чак толкова.

Общи условия

Активация на акаунт