За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 99

• 29 064
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос, но - ако ви се налага да влизате с бебето на претъпкани публични места като хранителни магазини или болница, дали би помогнал дъждобран за количка като предпазна мярка срещу вируси...

# 346
Да. Simple Smile
Здравейте, извинявам се за глупавия въпрос, но - ако ви се налага да влизате с бебето на претъпкани публични места като хранителни магазини или болница, дали би помогнал дъждобран за количка като предпазна мярка срещу вируси...

# 347
  • Пловдив
Аз тъкмо се чудех защо има колички с дъждобрани, като не вали, а то каква била работата.

# 348
Аз вярвам в скоковете, защото съдя по моето дете, но също така забелязвам че ако режимът за сън на детето е добър , то скокът не се отразява толкова силно и минава почти незабелязано. НО от друга страна тези зъби ми разказват играта. Спи много малко през деня, вечер е кошмар. Спи и реве, надига се и сяда в кошарата пак да реве. Ако не съм наблизо просто да шшшшшш или да я погаля гайдата е заработила. Отделно през ден вдига 37 и 2 до 5. Най- страшното са сополите и влажната кашлица. Бяхме при личната, а днес при УНГ. Всички казват зъби, но все пак ще я наблюдаваме за вида на сопола. Две нощи я взимам при мен на спалнята, поне да не тероризираме комшиите.

# 349
Не съм забелязала при моето бебе да има кризи на растежа, сега е на 7 месеца. Нямаше и регрес на съня в четвъртия месец. Сега от няколко седмици недоволства. Няма температура. Ръфа всичко. Днес изби четвърти зъб, надявам се от това да е било. Нощем си спи, но доста се върти. Тъжно ми е и ме е страх дали не пропускам нещо. Как да знам, дали на бебето му има нещо и е за лекар? Повече оплакване ми е постът...

# 350
Не съм забелязала при моето бебе да има кризи на растежа, сега е на 7 месеца. Нямаше и регрес на съня в четвъртия месец. Сега от няколко седмици недоволства. Няма температура. Ръфа всичко. Днес изби четвърти зъб, надявам се от това да е било. Нощем си спи, но доста се върти. Тъжно ми е и ме е страх дали не пропускам нещо. Как да знам, дали на бебето му има нещо и е за лекар? Повече оплакване ми е постът...
Ако му има нещо и е за лекар, ще разбереш. Температура, промяна в поведението, силна отпадналост, сънливост, постоянен рев (при силна болка), повръщане, въобще има си маркери.
Иначе на мен ми е второ дете и сега чувам за регресии и скокове. С първото не съм чувала, не съм усещала. Сега пак (6м), честно казано умишлено и не чета за такива неща, за да не се настройвам и да очаквам нещо. Бебешките драми като колики, зъби, не спане минават и заминават. Има къде по-големи драми като пораснат, затова съм доста над нещата в момента. Днес рева и чеса венеца цял следобед, виждам, че се задава трети зъб. Като избие ще се успокои и така до следващия 🤷‍♀️ Бъдете здрави, другото ще се нареди.

# 351
  • София
Съгласна съм

# 352
Нещата са много прости:

* следите си бебето с месечни прегледи,
* месечните му прегледи се базират на обективен преглед и оценка- например, ако не попълвате растежни криви, не може да оцените, дали детето се развива нормално на ръст, тегло, и обиколка на главичката. И останалото са болезнени фантазии на фамозният рехабилитатор... ,
* избирате си Педиатър не по това, кой какво казва, а по Ваш личен избор. Този, пишещ повече от две лекарства на рецепта? ... е нещо съмнително. Пишещият хомеопатии, колийф, пре/пробиотици, и/или подобни илачи? ..е също нещо съмнително.
* проявявате органична непоносимост към "тесни специалисти"- тоест, такива "по нокътя", "по кърменето", "по съня", "гастро-специалисти", "по памперса" и подобно, и подобно. От тях ще Ви боли силно и дълго главата,

* особено омерзителни са медицински персони, нагли, нахални, безпардонни, говорещи ви на "ти", и с "тон, нетърпящ никакви възражения". Персони, "вземащи се на сериозно", персони, преглеждащи небрежно, или изобщо не преглеждащи. В този "списък" на омерзителните професионално спадат и крайно нервните, психопатите, хора явно неуравновесени и изпадащи постоянно в крайности. Обикновено, тези персони рано или късно ще сгафят с Вашето дете- неизбежно е. Комуникацията с майките е 90% от специалността- който внимателно слуша майките, много рядко ще сгреши. Майчиният инстинкт е непогрешим.
* връзката с майките са базира на доверие. Доверие се гради само и единствено с резултати. Или поне- "напредък" ако имате хроничен проблем. Оценявайте специалиста по прогресът му в лечението, по резултатността му като лекар. Не подписвайте "бели чекове"- доверието се завоюва, не е даденост.
* бъдете особено подозрителни към фамозни фирми в Медицината... най-добрият винаги е  третият, четвъртият, петият. ИЛИ- скромният, тихият, мразещ реклама и самореклама... "невидимият", чиято слава се носи от резултатността му да излиза от всякакви ситуации бързо, и с минимални лекарства. Този, наблюдаващ търпеливо. А не този "праскащ" лекарства, защото не му е ясно, от какво страда детето/ какво му има на детето.

* поддържате си връзка с Педиатъра, и му съобщавате всичко, което е отклонение от дневната обичайна рутина. Той ще ви каже останалото.

Кратки изводи:
* Бг дж.п система не работи. Тя е подигравка със самите Вас и с вашите деца
* Бг дж.п система е оправдание, за да не получите /получавате никаква грижа.
* Бг дж.п система е нефункционираща, порочна и, в много случаи- опасна за бебетата и децата.
* Не може да преглежда деца този, нямащ специалност "Педиатрия". И точка.

Как да плувате в тази джунгла? Бог знае! Предполагам, по инстинкт.
Ако сами не се борите за правата си- нищо нито ще Ви дадат, нито ще получите.
Те нямат нужда от нищо-те своят "рай" са си го вече изградили. Вие имате нужда от всичко.
Не чакайте от тях нови, скъпи лечения, нови супер-дупер ваксини, прогрес, напредък.
Нито искат, нито могат. Нито имат желание да "харчат" за здраве. Всъщност, Вие не ги интересувате. Изобщо.
На "самотек" е, и така ще си остане, ако не се борите за децата си.

Цитат
Birdie, аз съм в Чехия и тези неща се правят както ги пишете. Следи се кривата на растежа на всеки контролен преглед - тегли се, мери се дължина и глава. Досега единственото предписано от педиатърката нещо е витамин Д.
Сърчице, тогава, защо тези "тревоги"? В сигурни ръце сте.
Не виждам корен, причина, за безпокойството... може би, едно питие и филмче, ще разхлабят примката на нервите? окончателно.
Те са добри, способни педиатри. Имат и много хубави болници... няма повод за тревоги.

Цитат
Тотално различно.
Не е "тотално различно"- тотално шизофренично е.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 23:03 от Birdie

# 353
Birdie, аз съм в Чехия и тези неща се правят както ги пишете. Следи се кривата на растежа на всеки контролен преглед - тегли се, мери се дължина и глава. Досега единственото предписано от педиатърката нещо е витамин Д. Никакви други капки, пробиотици, хомеопатии... Тесни специалисти - само ортопед за трите прегледа на бедрените стави, покриват се от здравната каса поради широко разпространение на проблеми с тях в Чехия. Ваксинации сложени задължителни и допълнителни. Бебето засега не е боледувало. В тази тема с интерес чета какви неща се изписват и правят в България... Тотално различно.

# 354
  • София
Че в България децата през първата година също се теглят, мерят + главата (после се разреждат прегледите на 3-6м и т.н). Ходи се на ортопед, ехография на коремни органи (покрити от здравната каса). Не всички педиатри изписват хомеопатия или антибиотици (някои родители много държат особено на първото и специално търсят лекари, привърженици на хомеопатия). Малкият досега е боледуват 3 пъти, единствено му е давано нурофен, вит.Ц и промивки на носа с физиологичен разтвор. Нищо по различно от описаното за Чехия.
Сега това, че има и изключения, за които се пише тук е вярно, но ги има навсякъде такива лекари.

# 355
Как са оцелели клетите български деца ...

Айде, моля вА! В тая чужбина САМО качествен  и лекари щото ...
И ниЙ сме живели в странство, и ниЙ сме виждали две и двеста!

# 356
Извинявам се, нямах намерение да дразня никого. Отговарях на Бърди, тъй като ме е цитирал и ми е дал препоръки. Нямам никакво желание да се правя на голямата работа.

Благодаря ви, Бърди и Radeva-87. Flowers Hibiscus

# 357
  • Пловдив
Нелепо е как хора неживеещи тук квалифицират една цяла гилдия учили същото хора.
Тук също се мерят бебетата, пращат се на ортопед, нефролог и на всякакъв друг срециалист. Да не мислите, че живеем още в пещери? И си забъркваме илачите?  Антибиотик, хомеопатия - родителят има избор, има избор и за второ/трето мнение.
Медицинският университет е пълен с чужденци, не защото е по-лесно да завършиш тук, а защото е по-евтино.

# 358
  • София
Момичета, кога поставихте ваксините на 2 месеца? В смисъл точно като ги навършихте, по средата или към края на месеца?

# 359
  • София
В деня на навършването

Общи условия

Активация на акаунт