В момента чета ... 73

• 42 606
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Приключих "Малки жестокости" на Лиз Нюджънт. Дадох ѝ 5* Simple Smile

Ето ревюто ми:

Прелюбопитно четиво, което не ми доскуча в нито един момент. А и как да ти доскучае едно литературно фрийк шоу, в което буквално няма поне един що годе нормален персонаж?
Бедният читател става свидетел на  отношенията в едно дисфункционалмо семейство като фокусът е върху динамиката на извратените отношения между трима породени братя. Отношения на ревност, лъжи, съперничество, непрекъснато дебнене, използвачество, изнудване, завист ... И докато в детството проблемите се свеждат до това на кого са дали по-голямата пържола или защо на единия са се паднали 19 грахчета, а на другия 16, то с годините тези отношения ескалират до чудовищни размери.
Всички в тази книга са с психични проблеми. Може би с едно-две изключения. По това романът ми напомня книгите на Херман Кох.
Хареса ми много стила на авторката с непрекъснатите смени на времевите линии и гледните точки на тримата братя, даващ възможност едно и също събитие да се види през призмата на различните герои.
Доста мрачна , но запомняща се книга.

# 646
  • София
Аз най-после довърших "Стъкленият хотел". Е няма такава скука! Три месеца влача 300 страници. Друга книга на Емили Сейнт Джон Мандел и последният да затвори вратата няма да прочета и пари да ми дават.
Почвам "Погубени", за нея вече имам големи очаквания.

# 647
Робърт Грийн -“Законитe на човешката природа”

# 648
Георги Белев-Злопатници-не бях срещала български автор, който да пише по подобен начин и ужасно ми напомня на нещо като Малкия принц от българското село. Стивън Кинг-Били Съмърс, то е ясно, че е уааууууу. Стойчо Керев. Тези трите чета в момента.

# 649
  • Бургас
Започнах ,,Под игото,,

# 650
И аз завърших "Стъкленият хотел" - интересна, любопитна история, но не и вълнуваща и запомняща се. През цялото време ми напомняше на "Червеното пиано" заради атмосферата на разтегленост на събитията във времето и размиването на границите между реалност и измислица. Особена книга без нито един симпатичен герой, всички са измамници и неудачници, нагаждачи, фукльовци или наркомани, изгубени за реалността.
Продължавам със "Станция 11" от същата авторката, може би тя е по-добрата й творба.

# 651
  • София
Приключих Сянката на чинара на Гришам по препоръка от тук, много ми допадна, получи петичка в ГР Blue Heart. Стори ми се доста обемна обаче, че едвам се мърдаха % на четеца. Дам, сега погледнах, почти 600 стр.
Днес захващам Били Съмърс Simple Smile.

# 652
  • тук и там
Здравейте, извинете ме че нахлувам в темата ви, но не знам къде мога по попитам за това което ме интересува.
Бихте ли ми препоръчали книга от български автор за подарък за чужденец, изучаващ български език.
Мислих за български класици, но ме спира това ,че най-вероятно ще има  доста архаизми и диалектни думи.
Съвременните автори не са ми много познати.

Моля, препоръчайте ми хубави български книги, ако ми препоръчате и сайт на книжарница, която доставя в чужбина, ще сте златни ! Благодаря предварително на всички! Flowers Hibiscus

# 653
Валери Петров, “Бяла приказка” - историята не е само за деца, според мен и е сравнително кратка. Има красиво издание на Колибри.
Скрит текст:
Има я качена в Читанка като текст - за да прецените дали ще е подходяща за езиковото ниво и интересите

# 654
  • Варна
Били Самърс... На страница 100 съм и нещо не ми е интересно. Много описателно. Дали ще има някакъв екЧън по натам?

# 655
Завърших "Изкупление" на Ирса, много е добра, отново 5* без никакъв коментар. Чакам с нетърпение да излезе четвъртата, пета и шеста явно ще чета на английски, че сигурно 2023 и 2024 ще ги пуснат на български, надали ще ги изчакам Wink
На трилърска вълна съм, минах на Юси Адлер Улсен най-сетне, започнах от първата, "Жената в капан", много е добра. Свалила съм 4, после ще реша дали от пета нататък ще купувам или ще взимам от библиотеката. Този месец съм добре със скоростта, цели 4 трилъра изчетох, но умишлено си ги избирам по-увлекателни и точно такива, каквито харесвам, защото 2 месеца бях в застой.

# 656
  • София
Аз явно съм много стисната по отношение на оценяването на книгите. Ако много ми е харесала някоя книга, давам 4 т. За петица мноооого трудно, все пак трябва да е някоя, която да ми попадне в топ 10. Стивън Кинг и Град отчаяние го наградих с 3 звездички, за поощрение. Joy

# 657
  • Варна
Приключих " Ледена тишина" на Рагнар Йонасон. Първа среща с автора.
Все още не съм оценила книгата, вероятно ще и пиша 4. По шестобалната система си оценявам книгите. В началото на всяка година си отделям няколко листа, там си записвам всяка прочетена книга през годината както и кратки бележки, след това слагам оценка от 2 до 6. Края на годината изхвърлям листите и започвам отначало.Blush

На конкретната книга ми хареса атмосферата- студено, сиво, снежно, дъждовно. Обичам такова време и в същото време възможността човек като се настудува да се прибере вкъщи на топло и с чаша чай да наблюдава през прозореца дъжда, снежната вихрушка или настъпването на нощта.
Липсваше ми повече динамика в сюжета, героите също не ми бяха достатъчно интересни. Simple Smile

# 658
И аз прочетох "Ледена тишина" покрай отзивите за нея. Банален сюжет, претупан край и слаби образи. Единствено подходящо се оказа времето в момента Simple Smile
И аз като fioren обичам книги, чието действие се развива в такава атмосфера.

# 659
Ох,не знам по отношение на атмосферата на скандинавските и исладските трилъри...
От една страна ме привличат  студа, мрака, тъмнината, изолацията...
 От друга обаче не, едва ли ще е "моето", ако се окажат там. Загледах преди десетина дни Trapped , исландския сериал. Ами...като ги гледах, направо се чудя как живеят тези хора. Седят във всекидневни без да гледат телевизия , без музика без нищо, водят някакви скучни разговори с равни и приглушени гласове ...бля... В нас все някой вика, тича, скача, изтървава нещо.. А на тези там дори децата им се държат стерилно...No Mouth

Общи условия

Активация на акаунт