В момента чета ... 73

• 42 595
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Всеки знае чие Рождество се празнува на 25.12.
За викингския фестивал Юл знаем, за Один и летящата дружина също, Сатурналия, Хогманей и Дядо Прас също. Stuck Out Tongue Winking Eye
Все пак сме в Четящия форум.
Хо-хо-хо. Grinning
Любима! Извдих я пак, но се занимавам с Отделение Q на Олсен сега.

Санта Клаус е импорт от холандците в Ню Амстердам, днешен Ню Йорк.
Father Christmas е в UK, импорт от вигингите, и норманите "на Роло".

Не съм отваряла линка. Не е трудно да се досети чие рождество празнуват мнозина днес.
Останалите се поздравяват с "Весели празници" от елементарна вежливост, често погрешно интепретирана от диваците зад Вала като лицемерие.
Без лоши чувства.

Гандалф? GrinningStuck Out Tongue

Кой си спомня the Yule Ball в Хари Потър?
Скрит текст:

Апропо, като виждам Макгонагал се сетих (заради името, не друго), че над 400 години Коледа е била забранена в Шотландия като папистки празник. И на други места по света протестанти от твърдата линия и днес не празнуват Коледа заради езическите и корени.
Шотландците празнуват Хогмъней на 31.12., като  "хог" не е в смисъл "прасе", но Пратчет е скица безподобна, и нА ни Дядо Прас. Heart
https://www.bbc.co.uk/newsround/38477036

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 22:23 от Dez

# 91
Аз по Коледа (24 и 25-ти) си изчетох Коледна песен, реших тази година да не чета Дядо Прас, понеже го четох миналата по празниците и си го спомням много добре.
Сега ще прочета Пещерният човек, който пътуваше във времето, от няколко дни е при мен Simple Smile Прозорец издават тези книжки все в празничния сезон, затова ги приемам за коледни ☺️

# 92
  • София
Светли празници на всички и от мен!
Празнично си чета накъде се отвя този път Спенса ("Към Никъде", Брандън Сандерсън) и смятам да завърша годината с Луиз Пени - "Царството на слепите" и съавторската ѝ с Хилари Клинтън "Територия на терора". Нямам настроение за сериозна литература в края на годината и ако тези трите ги глътна бързо, съм си приготвила и малко Абъркромби за фентъзи финал, но по-вероятно е все пак да започна с него Новата година.
Обичам го това време между Коледа и Нова година, обикновено тогава си чистя отпуската и се отдавам на пълен мързел с книжка, чаша червено вино и чиния сиренца. Само камина липсва, ама и без нея е прекрасно... Yum

# 93
  • Чукарландия
Честито Рождество и от мен!
И на мен много ми харесва поредицата на Рагнар Йонасон, нямах търпение да излязат на български в електронен формат, та ги мъчих на английски всичките пет, но си струва, а сега видях, че има и шеста. Simple Smile
Най-много ми хареса третата, която е излязла и на български - "Ледена тишина".

NumLock, има ли я вече поредицата на български език в електронен вариант?
Опитах се да ти пиша на лични, но не се получи, затова се извинявам, че пиша тук!

# 94
  • София
Поне аз не съм ги срещала в електронен вариант, а иначе са преведени и издадени три романа от поредицата: "Снежна слепота"  (2020г.), "Черен мрак" (2021г.) и "Ледена тишина"  (2021г.) . Надявам се да се появят догодина и в електронен вид.

# 95
  • Чукарландия
Благодаря, NumLock! 🤗

Имам първата, прочетох я през тази година и много ми хареса. Не знаех, че вече има издадени на български още две книги от поредицата.

# 96
Започнах Лятната кралица от Елизабет Чадуик. Допада ми доста.
Пише че е част първа от трилогия, но май другите части не са преведени.
Има ли някой информация защо е така?

# 97
  • София
Приключих "Къща край брега на светулките". Не е лоша книжката, бързо се чете, но твърде предсказуема и не говоря само за финала, ами за първите страници още. Чела съм и по-добри чиклити. Въпреки всичко бих прочела още нещо от авторката.
Не е спойлер, ама да не дразня. 🤣
Скрит текст:
Започвам "Огледални убийства от Хоровиц.

# 98
  • В един копнеж!
Много, много бързо приключих " В тъмното всички сме еднакви". Дали защото очаквах по-бързо да се развиват нещата, дали книгата си е мудна? Отхвърлих я на около стотната страница. След това поддех " Лебедова песен". Трети ден не мога да се откъсна от нея. Покрай празниците само ям и я чета. Харесва ми, със сигурност ще й оставя пълен набор звезди.

# 99
Чета "Изборът" на Саманта Кинг, след като отметнах няколко на коледна тематика и имах нужда да захраня батериите. Рядко излизат подобни психотрилъри и съм в книжния рай. Обаче ... как ме дразни тая жена героинята. Надявам се на туистове, защото иначе сюжета ми е ясен още от началото.

# 100
Не е подходяща за празници, но започнах “The Silent Patient”- “Останалото е мълчание”, Алекс Майкълидис, интригуваща история е, а отзивите за тази книга са, че финалът е изключително изненадващ.

# 101
До средата на "Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл" съм и се чувствам като в ескейп руум, все на крачка от намирането на ключа - мистерия, която трябва да се разплете от участниците, за да намерят изход от ситуацията, в която се оказват въвлечени. Въпреки че действието е накъсано и читателят трябва да навръзва събитията и героите са много, се следи лесно и се чете бързо. Аз обаче а чета бавно, защото напоследък не мога да чета по много и сигурно това ще е последната ми прочетена за 2021г.
А за 2022 ме чакат още много интересни, купени и от размени. От тази и темата за номинациите си набелязвам и още заглавия.

# 102
  • Mediterraneo
Чета Чужденците на Крис Павоун. Хем ми харесва, хем не ми върви гладко. Едни предълги изречения, едно тъпчене на едно място, две напред, една назад. Обещаващо започна, ще видим.
Слушам Среща под звездите на Джо Томас. Малко плоска, но пък научавам доста интересни факти относно живота  в Лапландия.

# 103
В момента съм на Елегантността на таралежа и таях надежди да е последното заглавие, което ще добавя към номинираните за тази година. Не съм сигурна, че ще я дочета. Въобще не успя са ме заинтригува и развълнува.  Мюриел Барбери не е автор, който ми е интересен, а и съм предубедена, тъй като започнах с И розата сама да е.

Лъжите, които изрече от Хариет Тайс не я довърших също. Такава тъпотия, че е трудно да се опише. Там (освен немощта на авторката) ме потресе некадърността на екипа, работил по книгата. Заради превод, заради редактиране (или липса на такова) се леят едни тромави изрази, неподходящи думи…
За около 90 страници нито веднъж героите не (се) погледнаха - те винаги “хвърляха взор”, “отправяха взор”, “склоняваха взор”, “отклоняваха взор”.
Веднъж за разнообразие не съществуваше думата “поглед”, но “взорът беше дълъг/умислен/изплашен” и какво ли още не!
Имаше и много “заприщване” на врати, обстоятелства и т.н.

# 104
След толкова коментари за “Дума Ки” нямаше как да продължавам да я подминавам (по неясна за мен причина). Определено ме увлече. Сега си я чета бавничко и не ми се иска да свършва.
Иначе завърших “Сигурно се шегувате, г-н Файнман”. Оказа се, че на учените нищо човешко не им е чуждо. 😀

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 09:42 от Toblerony123

Общи условия

Активация на акаунт