В момента чета ... 73

• 42 602
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте и честита Коледа!
Мир и светлина в домовете ви и в душите.

Прочетох Двама братя.
Не е лоша книгата, но със сигурност ще бъде интересна на  по-младите читатели, които се интересуват от темата за фашизма. Има много исторически факти, които пропусках и продължавах по същество.

Вчера приключих Най-дългата нощ на Ахмет Алтан.
Направих грешката, че не прочетох анонса на последната страница преди да започна да я чета.
Ахмет Алтан е турски журналист и писател. Става много известен с активната си гражданска позиция, което води и до репресии спрямо него. Всеки един от романите му засяга теми, които не се толерират от турската държава-положението на кюрдите, в исторически план пише за жертвите на арменския геноцид, за борбата на българите от Македония и Одринска Тракия и ролята им за събарянето на Османската империя. Умело насочва вниманието към убийствата на жени в Югоизточна Турция.

Очаквах динамика и в началото ми беше потискаща и досадна.
Не се отказах. Авторът през цялото време  леко повдига завесата и разкрива емоциите на своите герои. Безпристрастно описва душевните борби на двама човека-мъж и жена. Мотивите, които подтикват към изневяра и на двата пола. Без да осъжда и да прави заключения. Това го оставя на читателя.
Йелда и Селим са с турски произход, но учили в Европа. Тя се присъединява към екип от Европа, който разследва  "убийствата в името на честта" в Югоизточната част на Турция, населена с кюрди и под военно управление. Селим е изследовател историк. Връзката им е  обречена , изпълнена с прошки и компромиси.
Ето един цитат от книгата:
- Колко станна връзка, не свършва, убива ни, но  и ни съживява-каза си Йелда.
"Дали би ме убила отново? " , си помисли притеснено.
- Не, вече ме уби, сега е наред да ме съживи.

Имаше много печатни грешки и повторения, но започнах да не ги забелязвам.
"Вечер след вечеря"....това се повтаряше няколко пъти, но предполагам, че е дословен превод.

# 106
Прочетох "Алиса и петък вечер" и така ме увлече, че четох до нощите вчера, за да разбера какво ще се случи. Докато четях се потопих изцяло в света на Алиса.
Хубаво щеше да бъде да я бях прочела в лудите ми млади години, а сега мисля да я подарявам на млади госпожици от 13-14 години нагоре

# 107
  • Русе
Завърших ,, Момичетата на тавана " и адски много ми хареса. Разликата й с останалите книги за ВСВ е, че действието се развива в края на войната, много обстоятелствено е описанието на атаките от съюзниците и въздушните такива. Все едно бях там. Няма лагери,но имаме и две различни гледни точки на еврейка и германец. Трансформацията на двамата главни персонажи беше много силна и реална. Любовта тук присъства, но без да се натрапва,все пак във време, когато светът се разпада. Препоръчвам горещо. Първа среща ми е с писателя Мариус Габриел и няма да е последна.
Прочетох и за 2-3 часа , поради малкия обем толкова вдъхновяващ и положителна е историята на Един, въпреки всичко през , което е преминал,а то не е никак малко. Имаше моменти още в началото, когато ми беше малко като във фантастика оцеляването му и бягствата,нооо пък като цяло прекрасна,сбита, книга мемоар.
Мисля да продължа със,, Сърце в лед" от издателство Емас. Криминален трилър, който ще засегне теми от историята на Дания, деца,дом, осиновяване.

# 108
"Слепия градинар или Душата си тръгва в 10:34" на Валери Стефанов. Книгата проследява последния ден от живота на Димчо Дебелянов. Започнах я , защото ме заинтригува постановката "Дебелянов и ангелите" върху която е базирана. Това е любимият ми български поет.  В началото ми беше трудно, но сега наистина започна да ми харесва. Много интересно и сурово е описана войната. Така ще завърша литературната 2021 година.

# 109
Да се отчета и тук, че напоследък съм доста разсеяна😁
Четвърта книга на "Аз, вещицата" е приключена на един дъх, с края оставам с впечатлението, че ще има още една книга. Умишлено не гледам сериала, не искам да ми развали представата за героите.

Никола Бьогле също е приключен,остави ме без дъх. Интересна е, става въпрос за психични изследвания по времето на Студената война, но имащи връзка със сегашно време.

Със старта на новата година, ще довършвам поредицата за фентъзи въздушни пирати"Кети Джей" и "Метро 2033".
Трилогията на Питър Мей за остров Луис, е отметната също, като "Шахматните фигури" беше по интересна от предните две.
Фърлила съм око на една скандинавска трилър поредица, напоследък ме изненадват приятно с трилърите си.
Отчетох се😁весели празници момичета.

# 110
Скандинавската поредица да не е на Стиг Ларшон, че и аз съм си я набелязала? Както и “Пациент 488”, който е следван от още две книги на Бьогле.

# 111
На Самюел Бьорк е

# 112
Изглежда и интересно също, благодаря !

# 113
Чета в момента "Крадецът на книги" , четох доста положителни коментари, включително и тук. До 100 стр съм, обаче ми върви много тегаво, много хаотично е написана и не се е случило до тук нищо значимо, което да ми даде някяква емоция, надявам се с напредването да стане по-интересна, поне за моят вкус.

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 18:17 от vermilion21

# 114
  • София
Vermilion21, до края е все така книгата. Дочетох я, но само заради положителтите отзиви тук.
Аз май няма да успея да довърша тая година нито една от книгите, които съм започнала. "Сянката на вятъра" и тя нещо много мудно върви.

# 115
Иве, отчайваш ме. 😁 Но все пак, вкусовете на всички ни са различни, за себе си поне открих, че препоръчана книга не ми е интересна. Най-добре е като си избирам сама. Но съм я купила и ще я дочета.

# 116
Преполових "Момчетата от "Никел" на Колсън Уайтхед. Много шум за нищо.
Разочарована съм доста силно.
Не може да се мери с  "Холандската къща". Ще  дочета на инат по диагонал, и минавам на "Аве Мария".

Едит: редактирах се, все пак е форум, а не личен дневник. По-злостното го махнах.

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 19:24 от Dez

# 117
  • Пловдив
Колко сме различни всички. "Крадецът на книги" е една от най-любимите ми книги за последните 10 години сигурно. Докато я четях през цялото време асоциацията ми беше черно-бяла и когато пуснах да гледам филма (който е цветен Simple Smile ) останах леко стъписана.

# 118
  • Mediterraneo
И аз много я харесах! Докато потръгне, е тегава, но после здраво те хваща за гърлото.

# 119
А на мен пък "Момчетата от Никел" ми харесаха много Simple Smile
И краят ме изненада..

Общи условия

Активация на акаунт