В момента чета ... 73

• 43 683
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Никакъв шанс!
Още в първа глава е и това изречение: Зевна прие това за добър знак, като че птицата разчисти пътя пред нея, затова продължи с оживени стъпки.
Просто са се изложили още на първа страница и ти ги хвана Simple Smile)
Аз съм на 5 глава. Ще те чакам.

# 211
  • Sofia
Точно дочетох "Били Съмърс" и за себе си преценявам, че Кинг направо е избухнал, в добрия смисъл на думата. Книгата ужасно много ми хареса, не ми доскуча дори за минута. Образа на Били ми допадна още в първите няколко страници, всички останали герои също добре описани и точно на мястото си. Много съм доволна с това начало на книжната си година Simple Smile Тази вечер мисля да си я осмисля, да си пийна едно уиски, и утре вече да избера втората книга за годината.

# 212
  • София
Тъкмо и аз влизах да се похваля с "Били Съмърс". Още съм по средата, но много ме радва. Обичам го тоз чичо Стиви!

# 213
  • София
Фен съм на чичо Стиви, така ми се чете Били Съмърс. Имам един подарък ваучер от Ориндж, който още не съм изхарчила. За Били ще е ❤.

Глина сама по себе си е интересна книга. Но сравненията, и по скоро начина по който ни се показва че авторът знае много думи от миналото, слагайки ги навсякъде ме отегчи. Започнах да ги забелязвам на всяка страница и се разсейвах. Някои от сравненията са безумни 😒. Ако авторът беше сдържал една идея егото си, и спестил част от богатството което носи, и го беше вложил във втора книга, за моя вкус щеше да е перфектно. Получила е 4 звезди от мен, реално обаче съм 3.5. 5 за историята, беше ми интересна, 2 за описателните сравнения не на място и използването на стари думи без да има нужда.

# 214
Има такава тенденция у някои български автори да "архаизират" повествованието, често само външно.
Нямам никакъв интерес да чета подобни книги.

# 215
Бях решила да започна Глина, но от прочетеното тук се отказах. Навремето едва прочетох Калуна Каля именно заради прекомерната употреба на архаични и местни думи. Дразни ме.

# 216
  • София
Аз харесах Калуня Каля. Глина е много далеч от нея. В Глина често има като-като. Някак се замисляш, че автотът иска да те впечатли с думичките които знае. Без да е необходимо да са там сега. Например: Стамбул бълбукаше като гъста чорба, жужеше като пълна с цвъркачи гора и пъплеше по черупката на света като бробиняло от лениви мравки, упоени от жегата и праха на късното лято.
Кому е нужно 🙃?!

# 217
  • София
Много полезна тема - бързо решавам коя книга няма да чета, защото предварително ми е ясно, че по-далече от първите страници няма да стигна.

# 218
  • София
"Мазето" пък е на другата крайност, едни
модерни сложни думи, изрази, изказвания. Остана ми усещането, че авторът е искал да покаже колко е начетен, независимо, че според мен на много места не бяха на място. 🙄

# 219
За мен пък остарелите или диалектни думи не бяха нещо съществено и не им обръщах особено внимание, защото повечето ги знаех, историята много ме увличаше. Много рядко ми се налагаше да проверявам значението на някоя дума.
Мисля да започвам "Глад" - една от номинираните за книга на 2021, която не съм чела. После по препоръки в темата ще прочета "Един аристократ в Москва", "Почти нормално семейство", "Двамата господа от Брюксел", "Станция 11" и "Вечерята".

# 220
  • София
И аз някак четох отвъд архаичните думи. Не са ми правили особено впечатление и не пречеха на увлекателността на книгата.

# 221
  • на острова на мечтите
Ами не се поддавайте на чуждо мнение! Аз се набутах с две книги по прехвалени мнения оттук. Едната я избрах, заради авторката Ирса  , на която не помня фамилното име, и категорично не е моята авторка, а другата, все още се питам защо я закупих. Глина е добра книга.
Моите книги за войната ги прочетох отдавна и стриктно избягвам каквато и да е литература по темата. Особено Хамериканските писания.

# 222
  • София
Започнах 2022 година с "Другата жена"  - приятен трилър на Мери Кубика.
Историята е до голяма степен клише, написана обаче що годе сносно и ми беше приятно да я прочета.
Действието е ситуирано на малък изолиран остров в Мейн, където се местят Уил и Сейди с двамата си синове. Надеждите за ново начало бързо се изпаряват на фона на извършено в съседна къща зловещо убийство и необяснимите ужасяващи неща, които следват... Отново имаме дисфункционално семейство. Тук вече всички са дисфункционални Simple Smile
Това, което не ми допадна в книгата е, че до средата, че и малко след нея, почти нищо съществено не се случваше в книгата. Явно поради празничните дни и настроение обаче бях склонна да изтърпя и изчета нищо-не-случващите-се страници. В противен случай едва ли щях да бъда толкова великодушна Simple Smile
Крайна оценка 2,5*, закръглени на 3*

# 223
  • Варна
Прочетох първата книга за детектив Гърни "Намислѝ си число". Хареса ми, по мой вкус е написана. Обяснението на на пръв поглед нерешими загадки се оказа много интересно. Обаче се сетих кой е убиецът доста преди Гърни Laughing
Сега започвам втората книга - "Затвори очи".

# 224
  • София
Приключих старат година и зпочнах новата доста добре. В последните дни от старата година:
"Сърце в лед" - доста добро скандинавско крими, Емас наистина добре ги подбират. Напомня малко на трилогията на Ирса Simple Smile на нейното ниво е. На мен ми хареса.
"Леден гамбит" - пак доста добър трилър, на моменти ми доскучаваше. Очаквах малко повече съспенс. Simple Smile
В първите дни на новата година започнах "Невероятното странстване на Харолд Фрай". Много отдавна исках да япрочета, но на български е изчерпана. Накрая я свалих на ангийски. Отначало започва привидно лековато, малко тип Бакман и неговия Уве. Но към средата става доста тегава и тежка. Като цяло знаех какво ще стане накрая, не бях изненадана. Но книгата е доста хубава.

Общи условия

Активация на акаунт