В момента чета ... 73

• 42 616
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • на острова на мечтите
Прочетох една единствена книга на Дикер и ми стига завинаги. Нямам време за губене. Чета за удоволствие, а не за да си запълвам времето. Имах по- големи очаквания от него, имайки предвид обема на книгите му.( Май всички са XXXL).

# 616
За поредиците е точно така - ако не се продава добре, се прекратява, уви. Ставало е въпрос многократно - българският пазар е невероятно малък, наистина не е за вярване колко е свит. От повечето заглавия не могат да се продадат и 1000 бройки. Причините са много - пренасищане на пазара, а в същото време сравнително високи цени за стандарта на живот, но и българската тарикатщина да търсиш как хем да ползваш стоката, хем да не платиш (всички го правим, аз не съм изключение). А книгите в крайна сметка също са стоки.

# 617
Българският издател и той обича да е тарикат.
Поръчвам най-често книги “зад граница”, които нямам възможност да видя и които чакам по две седмици.

Нерядко ме изненадва лошата изработка (още помня Мракът в сърцето ми на каква вестникарска хартия беше отпечатана). Или такива, странирани като за преглед при офталмолог - с полета по 3 см и по 12 реда на страница, за да се раздуе обем до 350. Или пък издания с очевидни дефекти (така получих Пилат, въпреки че я поръчвах директно от сайта на издателството).
Разочароващи са подобни сметкаджийство и дребнавост.
Понякога се учудвам на ината си да чета заглавията в български превод.

Днес чакам да получа и почвам Симон

# 618
  • София
Аз специално книги никога не съм сваляла, всичко купувам и чета на хартия.

# 619
  • на острова на мечтите
Чета предимно електронни книги. Но си ги купувам. Като редовен читател ми правят отстъпки. Понякога има оферти за деня на 70%. Сваляла съм от читанка, но там са на безплатен достъп.
На хартиен носител вземам от библиотеката.
Ако книгата е добра, няма значение на каква хартия е отпечатана. Рециклираната хартия спасява планетата и горите. Защо трябва да ми е критерий.
България е малка страна. Как да й е голям книжният пазар!? И цените зависят от европейският пазар и стандарт. Тук няма книга под 10евро. А новите издания са обикновено над 20€. Та наистина, който иска да чете намира и не много легални пътечки.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 09:09 от danilu

# 620
  • София
Почти към края на "Скандалният живот на Евелин Хюго" съм и съм меко казано очарована. Ако някой ми беше разказал предварително за какво става дума в книгата, категорично щях да я отхвърля. Истината обаче е, че тази книга разби на пух предразсъдъците ми по една деликатна тема, показвайки ми, че любовта е достатъчно красива сама по себе си.  Авторката Тейлър Дженкинс Рийд се е справила брилянтно с изграждането на персонажите и действиет.о.  Изключително динамична и емоционална книга.

# 621
но и българската тарикатщина да търсиш как хем да ползваш стоката, хем да не платиш (всички го правим, аз не съм изключение). А книгите в крайна сметка също са стоки.
За съжаление не е само тарикатщина - ако не мога да си свалям книги безплатно, изобщо няма да чета Sad Нямам никаква възможност да отделям по 30-40 лв. на месец (ако кажем, че чета по 2 книги), особено ако се окаже и че някоя не ми допадне... Знам, че писателите с това си изкарват прехраната, знам че не е правилно и наистина се надявам да успеят да печелят достатъчно от хора, които имат повече възможности. Да си я сваля безплатно, след година-две за мен е като да я взема от приятел, който я е прочел вече.

# 622
А и не е българска - Рулит не е български сайт и повечето книги в него не са български.
Приключих с Към никъде - много ми харесва, въпреки че откривам заемки от други познати сюжети. Може и причината да е в мен - че чета доста фантастика и вече всичко ми изглежда познато отнякъде.
Започвам втори том на Науката от Света на диска. Книгите на Сиела си ги купувам на хартия - обикновено с 50% отстъпка. Сега ще чакам 3-ти март, за да си купя трети том (а ако до тогава издадат и четвърти, ще е идеално).

# 623
Ох, я стига ... само българска била тарикатщината, то затова чужди сайтове бол за сваляне на току излезли книги. Който чете и на друг език знае. Отделно, че дори хитови книги често се пускат на 0.99 в Амазон.

# 624
Така е - имаше един сайт (не помня как се казва, защото не съм го използвала скоро), от който може да се свалят на английски всякакви аудио книги - включително и чисто нови. И пак - не бяха торенти (доколкото знам, на Запад интернет доставчика някак засича свалянето на торенти, но не и на други типове файлове).

# 625
За поредиците е точно така - ако не се продава добре, се прекратява, уви. Ставало е въпрос многократно - българският пазар е невероятно малък, наистина не е за вярване колко е свит. От повечето заглавия не могат да се продадат и 1000 бройки. Причините са много - пренасищане на пазара, а в същото време сравнително високи цени за стандарта на живот, но и българската тарикатщина да търсиш как хем да ползваш стоката, хем да не платиш (всички го правим, аз не съм изключение). А книгите в крайна сметка също са стоки.
Причината е, че издателите ни са кухи лейки! Искат с трици маймуни да ловят - отпечатват тираж от 1000 бройки, мъчат се да ги продадат по 20 лева и се чудят що не им се получава номера. Вместо да пуснат книгата в електронен вариант, без никакви защити, на цената на билетче за градския транспорт, вкл. и с възможност за заплащане чрез SMS, и да продадат 20-30 000 бройки без никакви разходи. Тогава хората няма да пиратстват не за друго, а просто от срам. И човек дори да е свалил безплатно книгата, ще им прати въпросното левче, защото така си осигурява превод и издаване на следващата част. Този модел работи в Русия. Сега научавам от evencee, че и в Амазон го използват. Ама ние нали сме 50 години назад и 30 встрани...

# 626
Halliwell, потресаващо грозна корица има българското издание Grinning

Четох я като излезна и бях очарована как описва златните години на Холивуд (или поне моята представа за това време), много ми хареса, все си мислех за Е.Тейлър.

Прочетох ретро сборника "Полунощно слънце" с разкази от севера - харесаха ми, но нещо се натъжих и ми стана едно тегаво....

Не пиратствам книги - купувам, взимам от библиотеки, читалнята, приятели, разменям.....

# 627
  • София
Момичета, много ми се забавиха двете заявени книги от Столична библиотека. Реших да си вляза в профила и да видя там какво пише. Срещу едната стои отказана, може да се ползва само в Читалня, а срещу другата - пише "разпределена" и това още на 10.01.2022г. Останах с впечатление, че ще получа потвърждение на мейл, когато е във филиала, който съм заявила и имам три дни да отида да си я взема. Така ли е?
Благодаря!

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 15:39 от zazu1

# 628
Да, точно така е. Пращат подобен на този мейл..

Скрит текст:

# 629
  • София
Относо това, че поредиците не се издават ако не вървят в БГ, никога, никога няма да простя на издателите, че не издадоха на БГ третата част на Уейуърд Пайнс. Толкова ме заплениха първите две книги, особено как започна първата. Към 70% от нея знаех какво ще се случи, и кои са "добрите" и "лошите", и края на първата книга буквално ме втрещи. За любителите на антиутопиите е задължително четиво. До преди няколко години на всяко изложение се надявах да я видя издадена, но уви.

Ако някой знае дали има някъде преведена третата книга The Last Town ще съм на седмото небе и много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт