Отговори
# 435
Здравейте, мили математички!
Моля за помощ с подточка Г. от следната задача за седми клас.

Щом ъгъл CHB e 80 градуса по условие, значи съседният му ъгъл СHH2 би трябвало да е 100 градуса, но това е невъзможно, защото триъгълникът СНН2 е правоъгълен. Не знам какво ми се губи. Търси се ъгъл АНВ.

Благодаря!
Задачата е за седми клас. Не са учили симетрала още. Само еднакви триъгълници на този етап. За рефлексен ъгъл май и аз не съм чувала... Някой би ли я решил, за да си го представя и да мога да обясня на детето? Благодаря!
триъгълник AHC и BHC са еднакви по 3 страни (AC=BC по условие, AH=BH доказано в предишна подточка и HC обща).
Дотук лесно, но: Ако Н е вътрешна в триъгълника, то търсения ъгъл е =3600-2*BHC и BHC<900 и не се получава.

Ако Н е външна за триъгълника (Н е пресечна точка на продъклженията на АН1 и ВН2 и СН се получава породължение на височината СН3 над връх С), то търсения ъгъл е =2*BHC и при дадените условия =1600

НО на колко става равен ъгъла при C в този случай Thinking (моля да ме проверите, че може някъде да бъркам)
Нека алфа е ъгъла на връх А и на връх В, то
ACB=180-2a
ACH1=2a
H1CH=90-80=10
HCH2=90-80=10
BCH2=2a

Събирайки тези всички получаваме 3600=1800-2а+2а+100+100+2а=2000+2а
а=800 и ълъла при C не е тъп Thinking

# 436
ganis  Сърдечно благодаря! Опитвахме да решим с формулата за медиана от 10 клас , но се получава отрицателно число

И все пак се оказва, че условието, което сте цитирали е грешно.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 16:32 от W

# 437
Здравейте, мили математички!
Моля за помощ с подточка Г. от следната задача за седми клас.

Щом ъгъл CHB e 80 градуса по условие, значи съседният му ъгъл СHH2 би трябвало да е 100 градуса, но това е невъзможно, защото триъгълникът СНН2 е правоъгълен. Не знам какво ми се губи. Търси се ъгъл АНВ.

Благодаря!
Задачата е за седми клас. Не са учили симетрала още. Само еднакви триъгълници на този етап. За рефлексен ъгъл май и аз не съм чувала... Някой би ли я решил, за да си го представя и да мога да обясня на детето? Благодаря!
триъгълник AHC и BHC са еднакви по 3 страни (AC=BC по условие, AH=BH доказано в предишна подточка и HC обща).
Дотук лесно, но: Ако Н е вътрешна в триъгълника, то търсения ъгъл е =3600-2*BHC и BHC<900 и не се получава.

Ако Н е външна за триъгълника (Н е пресечна точка на продъклженията на АН1 и ВН2 и СН се получава породължение на височината СН3 над връх С), то търсения ъгъл е =2*BHC и при дадените условия =1600

НО на колко става равен ъгъла при C в този случай Thinking (моля да ме проверите, че може някъде да бъркам)
Нека алфа е ъгъла на връх А и на връх В, то
ACB=180-2a
ACH1=2a
H1CH=90-80=10
HCH2=90-80=10
BCH2=2a

Събирайки тези всички получаваме 3600=1800-2а+2а+100+100+2а=2000+2а
а=800 и ълъла при C не е тъп Thinking

Ъгъл С става 170 градуса и за ъгъл А и ъгъл В остават по 5 градуса...

# 438
  • София
Извинете, от къде е тази "извънземна" задача за 7 клас, над която 10 човека си блъскат главата (образно казано)? Не съм вникнала в условието, но написаните решения и разсъждения по  точка "г" ме хвърлят в страх, колко не знам и дали  въобще детето ми ще включи как да подходи и реши.

# 439
Задачата е за домашно от една школа. Може детето да не се затрудни, че не е стигнало до нея още, но на мен ми се опъна нещо.

# 440
Може ли помощ за тези две задачи от учебник регалия 8 клас ъгли . Поне за 9 зад' може би 10 е подобна.
Благодаря предварително

# 441
  • София
Задачата е за домашно от една школа. Може детето да не се затрудни, че не е стигнало до нея още, но на мен ми се опъна нещо.
Благодаря!
Ако детето Ви я реши, моля изпратете ми решението, че ми стана любопитно как се решава.
Темата ми е много полезна и регулярно си я чета. Благодаря на мамите (може би и татковци) любители на математиката, които винаги се отзовават и помагат с решения!

# 442
  • Варна
Инвизибъл, за 9та задача - MP=y => MC=2y. NQ=x => NC=2x (от катет срещу 30градуса в съответните триъгълници).
QC^2 = 4x^2 - x^2 = 3x^2 => QC = x√3
PC^2 = 4y^2 - y^2 = 3y^2 => PC = y√3
PQ = PC - QC = √3 . (y-x)
MC = r + r + 2x = 2y => y-x = r => PQ = r√3
DC^2 = (2r)^2 - r^2 = 3r^2 => DC = r√3.

Предполагам, че това ще ви насочи достатъчно и се извинявам за лошия запис, но пиша през малко таблетче и нямам възможност за повече подробности.

За 10та, мисля че нямат много общо. Там имате равни ъгли от равните хорди. Ъглите CBA = CDA (CA - хорда). После от това, че търсените ъгли попадат заедно с тези равни в правоъгълни триъгълници (BHA и DCA) ги прави също равни помежду си.

# 443
Дайвче' много благодаря

# 444
Invinsible, и друга идейка за 9 зад. NQ, ако пресича окръжността в т. L (N е извън триъгълника, М си е в ABC), получаваме еднакви триъгълници MNL и CBD.
От там ML= CD. (ML лесно се вижда, че е равно на PQ).

# 445
Солничка благодаря' ще разгледаме и това решение

# 446
Загледах се и в 10 зад. Ето моята идея.

# 447
Дайв' солничка благодаря за решенията'  по 10 нямам въпроси' но по 9
Дайвче' това не разбрах от къде идва  DC^2 = (2r)^2 - r^2 = 3r^2 => DC = r√3.

Солничка ' и това не разбрах -получаваме еднакви триъгълници MNL и CBD.

# 448
Моля за помощ за следната задача за 10 клас.
В триъгълник АВС ъгъл ВАС е 120 градуса. Ъглополовящата на ъгъл ВАС се разделя от центъра на вписаната окръжност в отношение 8 към 7 считано от точка А. Намерете косинусите на другите два ъгъла на триъгълника.

# 449
  • Варна
Инвизибъл, пак се извинявам за телеграфния стил и некадърния чертеж, но нямам друга опция в момента Sad
DC е катет в правоъгълния триъгълник CDB. T. к. BC = AB = 2r (по условие ABC е равностранен, а АВ - диаметър). И понеже DB = r от Питагор имаме: DB^2 + DC ^2 = BC^2 => DC^2 = (2r)^2 - r^2 = 3r^2 => DC = r√3

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт