Отговори
# 645
Мерси много солничка, за бързото решение....!!!❤
Ще може ли да  уточним коя е теоремата от която следва, че Д е среда на ВС?

От теоремата за средна отсечка в триъгълник, която се учи в 8 клас. За кой клас е задачата, която сте дали? Ако е за 7 няма да може да използвате решението на Солничка.

# 646
Dincho, ако е за 7 клас, ще докажем, че AD освен ъглополовяща е и височина. Това става, като използваме, че MD е успоредна на АВ, от което следва, че ъгъл BAD= ъгъл ADM. AD е ъглополовяща и ъглите DAM и DAB са равни. => триъгълникът MAD е равнобедрен. Или MD=MA=MC и триъгълникът ADC е правоъгълен.

# 647
Солничка, това беше и моята идея, затова попитах за кой клас е задачата.

# 648
Между другото теоремата за средната отсечка се доказва и със знания за 7 клас:

MD е успоредна на АB. Значи ABMD е трапец. В него лицата на BMD и AMD са равни.
От това, че е M e среда => лицето на AMD= лицето на MDC.

=> S на BMD = S на MDC.
Значи D е среда на BC.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 12:26 от solnichka

# 649
  • София
Затова, скъпи питащи,  в първия пост на темата пише да се казва за кой клас е задачата.. Wink

# 650
Русалка, така пък става интересно.
Я виж колко решения показа Солничка.Hug

# 651

Това е задача за СМГ 4 клас, дават отговор Б, идея си нямам от къде идва това

# 652
Потърсете в темите назад. Коментирали сме задачата. От завъртане на картичката с единия плюс, така че да стане х, до наслагване на картите една върху друга. Мисля, че не стигнахме до консесус. Simple Smile

# 653
2+448х0

За мен е леко тъпа тази задача, особено за тест за кандидатстване, ама аз не съм фактор.....

# 654
Детето беше получило 0, например 2x448х0
Според мен обаче няма как да се въртят на чорчик Simple Smile глупава задача според мен, за това малко време само това им остава на децата да мислят. Благодаря ви, че ми отговорихте, въпреки че е било дискутирано!

# 655
Картички са, можем да си ги подреждаме, както намерим за добре. Но, да. И аз не харесвам задачи от типа УСБССС.
Скрит текст:
Умен съм бил, сетил съм се. Joy

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 21:15 от Анонимен

# 656
  • София
Ааа, зависи, един известен учител  в столично училище и школа  примерно използва лафа УСБССС в отговор на  питания от учениците за  това как се е сетил точно това нещо да построи допълнително. Такава "мъка"  със стигането до идеята за построението е сладка, но  разните задачи като горната  наистина са леко дразнещи..

# 657
Здравейте! Моля за помощ за следната задача за 10 клас.
Даден е прав кръгов конус с околна повърхнина S =180п  и V=432п . Намерете r и h. Опитах да направя система с S,V и питагорова теорема за h,r и l, но не ми се получи нещо. Ще съм благодарна на всякаква помощ.

# 658

Моля за мнение. Задачата уж е елементарна, но винаги стигаме до един и същ отговор, който не е верният. Кой е отговорът според вас?

# 659
Моля за помощ за зад .9 - 7 клас. Не получавам дадения отговор в учебника.

Общи условия

Активация на акаунт