Отговори
# 525
W, сметнах 9 максималния брой на лъжците. Не знам обаче дали не пропускам нещо.
За да е лъжец казалия даденото поне от едната страна трябва да има казващ истина (ако са му от двете казващи истина няма да постигнем максимален брой лъжци). "Подредих" ги около масата един честен-двама лъжещи-един честен до 14 и така стигнах до 9 лъжци. При двама лъжци, третия трябва да казва истина, защото втория автоматично ще стане казващ истина.

# 526
Благодаря. Да, аз приемах, че ако лъжец казва "и двамата лъжат" значи че и двамата казват истината, а то е достатъчно единия да казва истината, за да е вярно твърдението.

# 527

На тази задача е даден отговор 9. Както и да разсъждаваме, получаваме 7. Явно нещо бъркаме. Моля за помощ. От Кенгуру е. 6 клас.

Ще означаваме тези, които винаги казват истината с „И“, а тези, които винаги лъжат с „Л“.

Ако няма двама Л един до друг (Л Л), то може да има най-много 7 Л.

Ако разделим 14-е чуждоземци на седем групи по двама _ _ | _ _ | _ _ | _ _ | _ _ | _ _ | _ _ , то във всяка група може да има най-много по един Л и чуждоземците са подредени Л И Л И Л И Л И Л И Л И Л И.

Нека има двама Л един до друг.

Първо да отбележим, че не може да има трима Л един до друг (т.е., Л Л Л), защото тогава твърдението на средния Л ще бъде истина, а не лъжа.

Да разгледаме двамата Л, които са един до друг. От горното следва, че от двете им страни има И – И Л Л И.

Да разделим останалите десет чуждоземци на четири групи – три групи от трима и една група от един.

И Л Л И | _ _ _  | _ _ _ | _ _ _ | _

Във всяка от трите групи по трима (| _ _ _ |) може да има най-много по двама Л, а в групата от един може да има най-много един Л.

Тогава, Л може да бъдат най-много 3 . 2 + 1 + 2 (първите двама) = 9.

На практика това се реализира по следният начин:

И Л Л И Л Л И Л Л И Л Л И Л

# 528
Благодаря.

# 529
  • София
Моля за помощ за тези задачи:

# 530
# 531
  • София
русалка, златна си, златна, благодаря ти!

# 532
Какво състезание по математика има тази събота?

# 533
  • София
https://pmgbs.com/?p=12354
Но това е в Бургас..

# 534
Аз зная за Кенгуру, че ще се проведе на 17. За събота не съм чула нищо.

# 535
В неделя е вторият кръг на "Viva математика с компютър", ама едва ли става въпрос за това...

# 536
В неделя е вторият кръг на "Viva математика с компютър", ама едва ли става въпрос за това...
Синът се записал на състезание, ама не знае на кое Laughing

# 537
Сладур Grinning
Ако знае къде да отиде и е сигурен, че е по математика, другото няма значение.

# 538
Да не е МБГ? По математика има в неделя на ППМГ Бургас.

# 539
Сладур Grinning
Ако знае къде да отиде и е сигурен, че е по математика, другото няма значение.
Сигурен е,че е по математика, ама вече не е сигурен дали е тази събота.
Да не си помислите, че е 2-3 клас, в осми е Laughing

Общи условия

Активация на акаунт