Коледата на вратата чука, а ОКТОМВРИйче до елхата гука!- Тема 2

• 28 086
  • 803
  •   1
Отговори
# 285
Моят господин още от началото си откри пръстчетата и така му се услаждат, че не ще и да види биберон. Освен казаното до момента, смученето на пръстите може да доведе до това да набират и да се възпалят. Ужасно е, от опит споделям.
Благодаря за споделените приложения! То било много лесно, а аз се чудя как да запомня кога какво е свършил. Thinking

# 286
Имах съквартирантка, която n-ни брой пъти съм заварвала сутрин с пръст в устата.
Като видя малкия с палец в устата и си представям тази гледка.
Той бута бибата, аз пак я слагам и така си играем цял ден.

# 287
Аз имам друг поглед върху нещата с палеца явно. Когато голямото ми дете започна да си смуче палеца, оправи и съня и настоението и всичко. Беше на към 3 месеца. До преди това се будеше да суче на всеки два часа, защото не можеше да свързва циклите на сън. Палецът много й помогна за сън, успокоение, саморегулагия, самочувствие. Според детската психология е напълно нормално и изключително здравословно за бебетата да си смучат палците. Като стана на 1.5 години реших, че е време да я отуча, че тогава вече физиологично им е отшумял сукалелния рефлекс и е останал само навик. Та порърсих тук там помощ как да стане. Зъболекарят казва логопед, той казва не е за нас, питайте си педиатъра... абе никой нищо. Аз пак седнах сама, проучих, прочетох как и за 2 дни я отучих. Буквално само първата нощ без палец изплакваше и ходих няколко пъти за по няколко минути. Аз вече бях забравила и палец и всички като други майки на по-големи деца още кършеха пръсти, какво да излъжат децата, че да махнат биберона. То на кучета ли не го даваха, на малки бебета ли...

Не искам да се заяждам, нека всеки си остане с мнението си или да потърси и прочете, кое е здравословно и кое не е, и сам да реши.

И последно да кажа, за големи дечица, че чак възрастни хора сме на едно мнение, че е  вредно. За мен правилна възраст за отучване от палец / биберон е към 1.5 - 2, макс години.

Ох айде и още едно последно нещо да кажа, хаха, женска му работа... до 6м не се препоръчва бебето да се оставя да спи с каквото и да е в кошарата. Само бебето върху идеално опънат чаршаф. Намаля рискът от Синдрома на внезапна бебешка смърт. И аз затова не ползвам нито одеалце за гушкане, нито обиколници.

# 288
Тони, ще споделиш ли какъв метод си използвала за отучването от палеца?
При нас също има драма със съня в момента, покрай празниците много се натовари и разбърка режима и още не може да влезе в релси, отделно регресията на съня атакува с пълна сила и през деня съм като майка орлица на всеки 20 мин при първи признаци на разбуждане да приспивам, за да докараме приличен сън час, час и нещо. И аз по цял ден махам ръката и бутам бибата. Опитвам да давам някакви гризалки да си играе, но още е слаб интереса. Иначе и аз от седмица ползвам приложение и ми е много удобно. Още като се роди го бях изтеглила, но тогава бебето само ядеше и спеше и това приложение ми се струваше супер затормозяващо, но сега започнах да въвеждам стриктно всичко и е доста зарибяващо дори.
Скрит текст:

# 289
  • au bout du monde
Голям късмет сте имали с махането на палеца.

# 290
И при нас е същото особено като заспива вечер- 1 час стоя до кошарата той плюе бибата и търси пръстче, аз я връщам.
Има ли някое бебче с къса юздичка? Аз още в родилното имах съмнение, че е има и се оказах права. Личният казва да изчакам и че може да го израсте, но аз знам, че няма да стане, не е чак толкова малка. Четох в блога на Хедра, че неотстраняването й може да доведе до доста сериозни поражения върху захапка, зъби, небце, говор и пр. За момента само губи често вакуума и гълта въздух при кърмене, което пък му надува коремчето, но личният каза, че за момента има доста болни от Ковид и обикаляне по лекари за тази процедура засега е излишна. Аз още съм в чуденка дали да изчакам или директно да търся читав хирург в Пловдив.

# 291
  • Варна
Смукането на палеца може да доведе до доста сериозни последици, най-малкото е деформирането на самия пръст, забиране и т.н. може да се промени и формата на небцето, тъй като пръстчето е твърдо, за разлика от бибата. И двете по действителен случай.

# 292
Съгласна съм, че не трябва да има нищо в кошарата. За баткото бях накупила какви ли не обиколници като се роди.. Е сложих ги в началото, след 2 седмици започна да събаря всичко, съответно махнах всичко😀 малкия е на гол чаршаф, спи с чувалче, последните дни му мятам едно одеало,, че вечер му е студено явно. Иначе одеалото за гушкане му давам през деня само, когато съм около него.
За биберона, пак с баткото правя асоциация.. Той от самото начало беше с биберон. Мислех, че ще е много трудно махането, но стана без драми на около 1г и 4 месеца. Малкия пък до 2рия месец въобще не искаше биберон. Сега уж го иска, но често го плюе, за да може да си лапне палеца. Ще видим него от кое и кога ще го отучваме😀

# 293
Момичета, моля дайте ми отговор 😁

Малкия от скоро разбра, че има ръце. Гледа ги, говори им. Това е супер. Само че едно ме притеснява... Постоянно иска да ги изяде. (Което знам, че е с цел опознаване и т.н. и не това ме притеснява) Не е гладен, защото като видя, че ги лапа веднага предлагам гърда, но не иска. Не знам, обаче, дали просто си яде ръцете и се кефи, или са зъби. Не е ли много рано за зъби? На 2 месеца и три седмици е.

Моля по-опитните да споделят как да разбера зъби ли са...

# 294
Да, и аз смятам, че имах късмет с отучването от палец. Бях се подготвила за две седмици адаптация, т.к. по принцип пише, че за да счупиш упорит навик са необходими 2 седмици.

За отучването използвах ортопедични напръстници за палците. Разбира се, в бг никой нито е чувал за тях, нито се продават, та си ги поръчах от Англия. С тях детето може да смуче, но не прави вакум и съотвено се отказва. Нещо като да отрвжеш върха на биберон, предполагам.

Слагах й ги преди сън. За през деня й напомнях да не лапа палеца, казвах й, че ако й е трудно да се въздържи, ще сложим ръкавичките (напръстника) и така...
Това, което най-много й помогна е, че аз никога не съм й казвала нищо подигравателно и никога не съм й правила забележка или нещо да се скарам за палеца. Казвах й, че е навик, от който сама ще се отучи, а мама и татко ще й помогнат.

Фокси, нормално е да лапа ръцете. Не е 100% изключено да е зъби, но най-вероятно просто от интерес си ги лапа, не от зъби.

# 295
foxxy, нашата госпожица и тя си ги ближе постоянно. Като котенце е. Не се насочва конкретно към палец или друг пръст, а просто ги лапа. Според мен така ги опознават и това ще отмине.
За биберон и тн. Аз изобщо не се тормозя, че няма да се отучи. И другите ми две деца имаха, към годината вече се бяха отучили. Бибата е спасение понякога и според моят опит е по-добре от палец. Одеалцето тя си гушка това, с което я завива просто. Няма излишни неща. Вечер си заспива на гърдата и само си я слагам в кошарата. Не се измъчвайте с разни теории кое трябва и кое не. Правете това, което на вас ви е лесно и това което успокоява бебетата. Това време минава за няколко месеца, няма смисъл да се притеснявайте.

# 296
И моята бебка си лапа пръстите. Понякога толкова на дълбоко, че повръща. Биберон не иска. Много рядка го суче, най-вече в колата, на за кратко. Чества да си кажа ми се иска да ползва биберон, а не гърдите ми за залъгалка. Но каквото такова.
А за отрязания биберон, при баткото не помогна. Той сам го беше нагризал доста, но си го търсеше. Махна го от раз, когато му порастнаха всички зъби (без последните 4 кътника) на 1.8 г. Не сме имали драми и не сме го крили. Вероятно е късмет.
Спането с това бебе е по-различно. Баткото се будеше 2 пъти за хранене през вощта от родилките дом до отбиването. Сега момиченцето суче когато и скимне. Има нощта с по едно кърмене, има и с по 4. И понеже съм мързеливи мама съм я взела в нашето легло и кърмя легнала. Често заспивам без да усетя кога е пуснала гърдата. През деня спи 4 пъти, с различна дължина и час. Когато сме навън само двете спи повече, понеже обикалям парка. Но ако съм с баткото спирам често. Сега пак е болен и сме разредили разходките.

# 297
Фокси, нашия батко по същото време започна да ближе пръстите, да лапа ръце, играчки, да точи лиги. От 5тия месец уж чакахме зъб, той взе, че извади чак на 9 😂Малкия го прави същото, като с лигите започна преди няколко дни. Сменяме по няколко лигавника, блузи и тн, но честно казано не очаквам зъби и при него скоро:)

# 298
Братовчед ми си смучеше плеца до доста късна възраст, докато спеше. Захапката му се беше изкривила, но специалист го забеляза като беше на 20 някъде и последва продължително и скъпо лечение с апаратчета, шини, скоби. Освен естетически проблем, погрешната захапка влошава и цялото храносмилане. Големият не искаше биберон, в един момент беше започнал да си лапа палеца, но веднага му го махах от устата и не се превърна в навик. Малкият сега много си лапа целите ръце, но това е в рамките на нормалното и не го закачам. Ако започне да лапа конкретен пръст, ще се намеся.

По-нагоре се питаше за точен термометър. Препоръчвам MyKi care. Той е кръгъл и се лепи на подмишницата. Слага се и си седи там. Праща непрекъснат сигнал към приложение на телефона с измерванията. За еднократно измерване не е ефективен, защото му трябват 15 мин някъде, за да се калибрира. Но при болно дете е незаменим. Сравнявала съм го с живачен, точен е и за мен е страшен помощник за деца до 2-2.5 години. Една от най-добрите ми покупки, свързани с децата, защото освен, че е трудно да попаднеш на точен термометър, понякога е мисията невъзможна да измериш температурата на малко дете. А и съм много по-спокойна като я виждам непрекъснато как се движи.

# 299
Е, ама вие все давате примери с изрървани случаи на неотучени деца. То и от биберон, ако не го отучиш, ще има последствия. Но смученето на пръст донкъм година, година и половина не нанася никакви трайно ортопедични щети.

Общи условия

Активация на акаунт