ДЕКЕМВРИйчето сладко вече е в прегръдките на мама и татко! (Тема 1)

• 26 121
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
Не й е малко млякото, защото рядко си го изпива. Рядко иска още, правим, даваме, но тогава като че ли е от лакомия, не от глад. Относно часовете, тя пак горе-долу на 3 часа яде, но целият ден е хаос, ако издърпа или избута някое хранене. Мисля, че това се отразява и на съня. Днес 3 пъти я слагаме в кошарата. Заспива си, но  пръхти. Резултатът е или оригване, или връща малко мляко видимо или до устичката само и си го преглъща, видимо с неприятен вкус в устата, примлясква и прави физиономии. Сега спи полуизправена в мен и е спокойна. Одеве леко полегнах, събуди се плъхтейки, оригна 2 пъти и й се стече по устата малко мляко. Ще я водя на гастро, има проблем, който й пречи да спи, така мисля.
Защо не пробваш с друго мляко ,може би това не е нейното.Аз в началото предложих Аптамил комфорт,но не й хареса,сега сме на Хип

# 571
Не й е малко млякото, защото рядко си го изпива. Рядко иска още, правим, даваме, но тогава като че ли е от лакомия, не от глад. Относно часовете, тя пак горе-долу на 3 часа яде, но целият ден е хаос, ако издърпа или избута някое хранене. Мисля, че това се отразява и на съня. Днес 3 пъти я слагаме в кошарата. Заспива си, но  пръхти. Резултатът е или оригване, или връща малко мляко видимо или до устичката само и си го преглъща, видимо с неприятен вкус в устата, примлясква и прави физиономии. Сега спи полуизправена в мен и е спокойна. Одеве леко полегнах, събуди се плъхтейки, оригна 2 пъти и й се стече по устата малко мляко. Ще я водя на гастро, има проблем, който й пречи да спи, така мисля.

Здравей, Блу. При нашата госпожица е същото положение. Тя е на 2 месеца и малко, през деня сънят е мираж. Има много неспокоен,накъсан и лек сън. Издава звуци, мрънка,пъшка. Унася се за точно 5мин и после ококорва едни големи очи. Тя е изцяло на АМ. Забелязвам я,че също от време на време връща малко мляко,стича и се по устичката или вътре в устата и както каза почва да примлясква и прави физиономии, видимо не й харесва. За разлика от деня, през ноща засега спи. Но при нас заспиването е големия проблем. Казват,че бебетата не трябва да будуват повече от 90мин накуп,защото нервната им система е мноого незряла и се превъзбуждат и после знаете ...Аз смятам,че и коликите играят роля. Понякога бута шишето,кара му се,пищи и изпива 90мл. А попринцип пие 120мл. Не знам,мисля да се консултирам с педиатърката за връщането на мляко,както и с консултант по съня да даде някакъв съвет!

# 572
Хей мамита, при нас бебка си спи през деня. Започна да пропуска сутрешния сън от 8 до 10 и вечер от 19 до 22 ч. Педиатърката каза точно в този и Тервел вечер да я държим будна и да я занимаваме, за да може да спи след това . Бебка е на месец. Така или иначе тя от сама себе си го прави и вечер като я накърмя към 22 ч докато заспи става 23 и така спи до към 2/3 ч през нощта. Тя е изцяло на кърма. Акушерката ми преди да ме изпишат ми заръча да си купя Лицетин(хранителна добавка) и да пия по 1 на ден за отпушване на каналите . Честно казано пиех всеки ден първата седмица , сега през ден или когато се сетя. За кърмата ям мн овесени трици сутрин за закуска, следобяд млечен шейк п.к с трици и банан. Изцеждам се през няколко дни колкото да стимулирам. Бебка си се дави като яде, но аз си имам мн силна струя и това ѝ е проблема. Иначе за повръщането и при нас го има Лед хапване или ако много се напъва . Педиатърката каза, че е окей не в рефлукс , все пак не е постоянно и не е толкова много. Отделно давахме капки ИЖ за колики .. ами от тях мн повръщаше. Сега давам само Борина (във фейсбук групата мн го хвалеха) и определено бебка по-лесно освобождава газовете и си личи, че ѝ в по-добре. Педито каза гушкане, кърмене повече помагат от всякакви капки и аз съм на това мнение , но пък нашето бебче не плаче за сега толкова само като сменяш памперс и я къпеш и не е повита в хавлийка иначе се стряска и фрапира . Помощ не отказвам и то хич даже 🤣 нашите бяха на гости днес направо си ги оставих да се занимават с бебето и си легнах да спя 🤣 вкъши без храна в кутии не се допускат , това е в замяна на гушкане на бебето хахаха малко дълъг стана поста Simple Smile

# 573
Али, как сте?

Има ли някой, взел курсовете на Мамо, спи ми се за съня на бебета? Аз да, но не съм седнала да гледам още. Всеки ден различно със съня, днес хич не спи, а друг път си прави направо нощния сън денем. Не си представям препоръчителния интервал на будуване, то само всички смени на памперси са много от 'разрешените' минути. И как да го насилиш да заспи като не иска или ритуали да има, като един ден храненето е в 18ч, а друг го е проспал чак до 21ч примерно. Най ми е объркано и честно казано досадно като чета нещо за детския сън, натоварвам се много с всичките правила и часовници и нещо не ми се мисли този момент 🙄

Бебокът е изял почти ЛИТЪР днес, а реве на прегладняло като не му дадеш още и ще ти отхапе ръката. 😬 Даваме само, ако очевидно иска още, но ми прилича работата на преяждане и лакомия.

# 574
  • до най-прекрасния мъж
Руми, бяхме на Нан Комфортис, но не наддаваше. От близо 2 седмици сме на Аптамил Комфорт и пие повече грамаж. Може и това да дава отражение и да й е тежко.

# 575
blue ние май горе долу по едно и също време сменихме с Аптамил комфорт - и при нас от 2-3 дни е зле положението.. явно им трябва време да свикнат с новото мляко. Относно свекървата.. да иска да го види е едно, ама такова разнасяне за мен не е ок и не бих го наптавила. Според мен детето би се изнервило още повече от постоянната смяна на обстановката, да спи ту вкъщи, ту по пътя към свекървата, ту обратно.. ако съм на мястото на майка ти също бих се обидила. С времето ще се организирате все по-добре вкъщи, бебето ще става все по-предсказуемо. 🍀

dee със синът ми имах същите терзания за съня (и за храненето както и при blue..) - от сегашната си гледна точка бих казала да ползваш за отправна точка и ориентир съветите, но не да ги приемаш/прилагаш буквално, в крайна сметка всяко дете е различно, също съня и хрането се влияят и от други фактори (колики, газове и т.н.). Със синът ми се придържах към мантрата "спящо бебе не се буди..", да ама наставаше пълен хаос и със съня и с храненето, обърнат режим - пълен ужас беше. Сега действам по друг начин и определеноне по-добре и предсказуемо ежедневието ни - сутрин като ни започне деня (независимо в колко, всеки ден различно между 6 и 8ч) ако не се е събудила до 3.5ч я будя (независимо колко е спала преди това) и не я оставям да прави по-дълги паузи от 3ч 30-40мин през деня, вечер между 19-21ч я слагам за нощен сън, като има едно последно хранене в просъница (в повечето случаи) към 22-23ч, после не будя и я оставям тя когато се събуди тогава (до сутринта задължително се буди веднъж, но по различно време всяка нощ).. и така на сутринта започваме наново. Придържам се към режима, но не като график, всеки ден започва в различен час и храненията и съня са различни, но горе долу има някаква предсказуемост и последователност. Все още нямаме и ние ясно изграден режим, има и дни които са пълен хаос и драма, но към момента това работи най-добре при нас и в дните, когато не я мъчат много коликите горе-долу ни се получават добре нещата.

# 576
Звучи много добре! А как приспиваш като се ококори след като си я събудила?

Не мога да разбера моят кога спи по-добре и каква е зависимостта спрямо будуването през деня и нивото на умора през нощта, поне за неговия организъм. Всеки ден и нощ различно настроение, но като че ли зависи най-вече от коремчето.

# 577
Наистина всичко зависи най-вече от коремчето.. ако то е добре, всичко друго се слупва много по-лесно.
За приспиването съвет не мога да дам 😁 Всеки път е различно.. понякога заспива докато яде, понякога заспива на рамото ми, понякога не заспива веднага след ядене, а будува малко и я гушкам да е спокойна и пробвам да я оставя в леглото - понякога запива сама, понякога започва да реве.. пак я гушкам да се успокои и сядам с нея, НО! не нося, не обикалям стаята и не люшкам.. урок научен от сина ми по трудния начин 😔

# 578
Понеже виждам,че всички имаме проблем със спането в кошара,да споделя и аз моя опит.Това с реването го пробвах още преди две седмици.Бях толкова изтощена вече от три часовия рев и съпротивление да спи в кошарата и просто го оставих.Сипах си бира,взех си телефона и само наблюдавах да не се захладне,задави или нещо подобно.Рева не знам колко,може би 30 мин и накрая заспа.Моя мъж се бъзика,че съм постигнала висша форма на спокойствие.
Така това трая само няколко дни и старата песен на нов глас.Пак започна съпротива.Реших,че засега този метод не работи и ще търся нов.Намерих нов.Когато го нахраня и е полусънен го слагам,оставям го леко и не си махам веднага ръцете,махам първо долната под главичката,а горната я държа още малко на гърдичките.Слагам завивката и стоя няколко секунди докато видя,че вече се е унесъл.Ако кошарата позволява може да се надвесите над него и да го гушнете.Моята е на нива и е на най високото и позволява да го направя.Засега това ни върши много добра работа,но коликите го събуждат и мисля,че като отминат те всичко ще се нареди.

# 579
Аз с големият се чудих как най-безболезнено да си отрежа ръката и да му я оставя в кошарата Joy
Малко да се посмеем, че то друго не ни остава... И аз от 4,30 съм будна
https://www.edna.bg/iz-edna/prispivane-na-bebe-kogato-ekspertite … -razbirat-4641486

# 580
От сърце се разсмях. То като четем и се забавляваме, но в действителност ... Като се размърда през ноща му тикам да суче и заспивам. И така няколко пъти. И сутринта се чудя защо ме болят зърната, че той през един час мрънка ☺️ Мъжа се шегува че всъщност детското легло май е излишно 😆 Чакахме док да ни даде зелена светлина след секциото...Е, сега я имаме, но няма кога 🤪

# 581
И аз цяла вечер будувам от притеснение. В крайна сметка вчера отидохме на лекар за хриптенето и хъркането и се оказа вирус. Чудно и къде го лепна? Не съм я срещала с никой, аз ММ и свекърва ми идва чат пат. Аз на нея го преписвам честно казано, защото точно преди 2-3 дни викаше - абе отпаднало ми е ама сигурно съм уморена. Много несъобразително и какво правиш при бебе на 20 дена като ти е уморено?! И други оплаквания имам честно казано, идва тука и на гости, кафенце, сокче погушка малката и след 2 ч. довиждане. И не стига, че не ми помага, ами и ме блокира да вися покрай нея на дивана, докато гушка малката, щото е много тънко обидна и ММ все се притеснява да не нараним “на мама чувствата”. Изобщо много ме дразни и той, има жена, дъщеря и куче, той се разтревожил, че мама ще се разсърди ако не ѝ обръщаме внимание. И как яхнах метлата, казах му че оттук нататък изобщо не мога да я мисля и си действам моите си неща. Вместо да поспя 2 часа, аз ще забавлявам хората, щото искали да пият кафе, е няма да стане. И за капак и тоя вирус, чудно се подредихме!

# 582
Rayli Много тъпо така. Дано поне сега твоя мъж да се съобрази. И сега да гледа повече вас, а не маминка. Моята майка не смееше в събота да се качи при нас, само защото и беше минала хремата, ама се презастрахова (и по-добре). А свекито от изписването е идвала 2 пъти (и по-добре). Има една поговорка... Много баби хилаво бебе. Колкото по-малко хора има, толкова по-добре е за детето. А и те нещо са болни със свекъра и лелята ни.
Лайка Искренно се посмях, ама на ум, че ние уж спим, че и таткото ни спи.
https://aptaclub.bg/baby/articles/reflux-in-babies/?utm_source=f … WOwPAy2F49jZjaHeU

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 10:53 от gabby92

# 583
Исках да се включа за местенето при свекървата. Не е никак добра идея, според мен.
Бебето си има нужда от мама и тя най-добре може да се справи. При свекървата само твоят мъж ще се чувства добре. Да дойде да го види, на гости, отидете вие за малко, щом иска, но не под предтекст че ще помага и е се справи по-добре. Единствената адекватна помощ за майка с бебе е домакинска работа, това по спомен с първото ми дете.
Майка ми беше при нас да "помага" тогава. Люлееше бебето, пееше му и казваше : "ти да поспиш". Как става това аз да спя, като бебето си плаче, а на мен ми се свива сърцето и още по-зле се чувствам. Всичко си дойде на мястото като останахме сами с мъжа ми и спрях да слушам съвети и започнах да правя това, което аз мисля за правилно.
И с второто дете, и сега в първите месеци сме си сами и се нагласяме взаимно за нашето си семейство.  Мисля че се справяме с бебето, само домакинските задачи са изостанали, правя минимума само пералня и нещо за хапване, малък хаос е у нас.

# 584
Относно домакинските задължения как се справяте дами? Прах, мръсотия? Чинии и т.н

Общи условия

Активация на акаунт