Данъчни облекчения за деца

• 50 209
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, мъжът ми трябва да подаде деклараци за данъчно облекчение за дете в нап, тъй като работидалят не се занимавал, а аз съм по майчинство. Знаете ли как става и кога се подава?

# 601
  • София
Да си изкара ПИК - безплатно е от НАП - за да може по ел.път да я подаде.
Да провери дали има някакви задължения.
След 8-10 март данните от работодателя ще се качат служебно в сайта.
Попълва ако има други доходи. Посочва данните за дан.облекчение.
Срок за подаване 30 април.

# 602
Много благодаря, значи от март до април се подава,  така ли?
Защо чак тогава, а като ти ги подава работодател още декември или януари беше ти превеждат парите...

# 603
  • София
Защо чак тогава, а като ти ги подава работодател още декември или януари беше ти превеждат парите...
Може и след 15 януари да се подаде в НАП, но ще трябва служебна бележка за доходите от работодателя и да си попълните сами данъчната декларация. И след това да я подадете. Март пускат декларацията попълнена, готова за подаване.

# 604
Не е много често срещано работодател да подава данъчни декларации на своите служители. Но има всякакви чудеса.
По-скоро работодателят връща тези суми и после си ги прихваща от дължимите данък съм НАП. Това е добра идея, но има един период, през който сумите са платени на служителите, но не дошъл момент за прихващане. Момент, който не е точно момент, когато работодателят на датата на заплата трябва да изплати х пъти по 600 лева, да са поеме функциите на държавата.
Това да незаниманането.

# 605
Не е точно така. Зависи колко човека работят във фирмата и колко от тях получават облекчението. Съвсем възможно е още текущия месец всичко да се изравни.
Ако има 20 служителя, но само 2 от тях получават данъчното облекчение, и ако приемем че работодателят плаща всеки месец на държавата за тези 20 служителя да кажем 4000 лева ДДФЛ, за декември (т.е. през януари) ще изплати 1200 на двамата служители и ще внесе в държавата само 2800 лева. В тази хипотеза дори не е "вътре".

Ако всички 20 служителя трябва да получат по 600 лева т.е. общо 12 000 лева, работодателят вместо 4000 внася 0 в държавата и вади от себе си още 8000, и тези общо 12000 възстановява на служителите. Следващите два месеца също ще внесе по 0 и така всичко ще е чисто.

# 606
Работя във фирма с 250+ човека. Работодателят подава за облекченията всяка година. Възползват се поне 100+ човека.

# 607
Искам да подам за данъчни облелчения през работодател, но незная ако подам сега декември дали ще влизат и данъците от заплатата за декември. (защото без тях няма да взема пълнита сума) Или да изчакам и мъжа ми да подаде март месец.

# 608
Би следвало да е с данъците за декември.

# 609
С данъците за декември е. Изплащането е през януари.

# 610
Много благодаря за бързите отговори, с парите за декември ще ми върнат пълния размер.

# 611
Здравейте! На 16.10. родих ,а от юни месец бях в болничен. Имам ли право да подам декларация?

# 612
Да. В случай че таткото работи е най-добре да бъде подадена от него с оглед на пълно възстановяване на сумите.

# 613
  • София
Здравейте! На 16.10. родих ,а от юни месец бях в болничен. Имам ли право да подам декларация?

Да, имате право. Само проверете дали може да ползвате цялото данъчно облекчение. Ако не, бащата по-добре да подаде.

# 614
Ако детето е навършило 18 години на дата  03 януари 2024, имам ли право на данъчно облекчение за 2024 година?

Общи условия

Активация на акаунт