Данъчни облекчения за деца

 • 26 421
 • 388
 •   1
Отговори
 • Мнения: 146
Здравейте. Искам да кандидатствам за данъчните облекчения за деца за следващата година (за намаляване на данъчната основа с 4500 лв.). Разбрах, че трябва да се подаде декларация по чл. 22в, към работодателя от 01.12 до 31.12, която е подготвена, и декларация че нямам задължения в НАП. В последния момент видях, че имам едно задължение от 2012 год. за 20 лв. (неплатен фиш от КАТ, който почти сигурно е плащан, но не зная защо не е отразено). В КАТ вече не се вижда по шофьорска книжка, поради изтичане на 5 год. давност. Но в НАП стояли 10 години. Подадох възражение на 03.12 за погасяване  по давност и в НАП, което е възможно, но е късно т.к. ми дадоха 1месечен срок (до 01.22) , и в момента задължението си стои. Не е проблема пак да го платя това задължение, проблема е че разбрах че ставало някакво голямо нерабирателство после, т.к. в КАТ вече ги не търсели тези пари, а НАП ще им ги дава ... После ще трбява да се разправям допълнително и в КАТ и в НАП. Сега видях https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … a_za-deca-za-2021тук във 2-ра точка че може да не се подава декларацията през счетоводството на работодателя, а аз мога да си взема данъчното облекчение следващата година не през работодателя а направо като си подам в НАП и декларация по чл. 50. Въпросът ми е правилно ли е това, как ще ми изплатят това данъчно облекчение и тази декларация по чл. 50 до кога може да се подаде (дали ще може след 03.01.22 г. когато ми бъде заличено задължението)?

# 1
 • Мнения: 3 248
Да, съвсем спокойно може да подадете данъчна декларация от 10.01.2022 г. до 30.04.2022г.

# 2
 • Мнения: 146
Много благодаря за бързия договор. Значи стандартно. Няма да занимавам и работодателя. А от НАП ли ще ми изплатят облекчението? По банкова сметка предполагам, а в какъв срок? Фактически няма повече да се разправям и бързам да ходя повече в НАП и ще изчакам да се заличи задължението и после ще си подавам декларацията.

# 3
 • Мнения: 3 248
Трябва да изплатят сумата по банкова сметка.
А от работодателя ще е нужна служебна бележка, за да попълните декларацията.

# 4
 • Мнения: 146
Значи служебна бележка с доходите ли? И после в НАП се подават двете декл. по чл. 50 и декл. по чл 22в заедно с тази служебна бележка? Ще се допитам до счетоводител допълнително, мисля че няма да се справя. Благодаря Ви че се отзовахте за успокоение че не съм изпуснала сроковете заради това незаличено задължение. Фактически срока за подаване на тези документи (от 30.11 до 31.12.2021 г.)  е само ако кандидатстваш през работодателя? Така смятам че е и по - добре. Да не ангажирам работодателя да ми ги изплаща накуп в началото на годината това облекчение, (и после няма да плаща тази разлика през годината), а предполагам, че НАП ще си ми ги изплати в края на годината (2022)

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 20:55 от Bisera

# 5
 • Мнения: 3 248
В данъчната деклараци няма толкова много за попълване.
От НАП ще изплатят сумите доста по-рано от края на 2022 година.
Но такива суми и такъв обем на подадени   документище се случи за първи път.

# 6
 • Мнения: 11 490
Сред 1 март няма да е нужна справка за доходите от работодателя, вече ще са видими в системата на НАП.

# 7
 • Мнения: 3 248
Да, така е. Но ако нямаме пик, как точно да попълним декларацията?

# 8
 • Мнения: 11 490
Аз подавам на място в НАП. Миналата година точно, защото ми забавиха справката от работа, а после така се стекоха обстоятелствата, че изчаках 1.03 и не помня дали изобщо съм попълвала. Вероятно при подаването са ми казали, но аз подавам на място.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 086
Здравейте. Имаме едно малко дете. Аз съм безработна, а съпругът ми работи (на едно и също място последните години), но Декември 21-ва година почина шефът му и фирмата се закри. Как може да кандидатства за данъчни облекчения за деца  онлайн? Моля за конкретен линк и данни, които ще са необходими, предвид, че реално вече няма счетоводителка и счетоводство. Дори договорът му беше прекратен от Инспекция по труда. Има пик код за НОИ, за НАП друг ли е необходимо да си вземе, за да подаде онлайн?

# 10
 • Мнения: 3 248
За подаване в НАП трябва код за там.
Тук проблемът е не кода, а това кой ще издаде служебна бележка за дохода, или кой ще подаде вместо работодателя нужната информация.
Най-добре да попитате в НАП.

# 11
 • Мнения: 361
Здравейте! Да попитам и аз нещичко. На 27 декември ми направиха Акт за административно нарушение от КАТ за вдигане на силен шум . До момента не съм получила наказателно постановление, не знам на каква стойност ще е , съответно не съм и плащала нищо...Имам ПИК от НАП и смятам след 1 март да си подавам онлайн нещата. Този акт ако не е платен би ли се считал за задължение към държавата и съответно пречка да ми бъдат изплатени данъчните облекчения ?

# 12
 • Мнения: 69
Здравейте, някой от вас подава ли направо в НАП данъчната декларация. Не съм наясно с приложение 10 как се попълва. Може ли някой да ми разясни по подробно!

# 13
 • Мнения: 3 248
1. колко работодатели имаш през годината?
2. имаш ли от тях служебни бележки?

# 14
 • Мнения: 69
1. колко работодатели имаш през годината?
2. имаш ли от тях служебни бележки?
[/quote

1 работодател и да имам бележка, кандидатствам само за данъчно облекчение за дете.

Общи условия

Активация на акаунт