Данъчни облекчения за деца

• 50 206
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Да, в годината на навършване на 18 години също може са ке ползва данъчно облекчение.
С данъците за декември е. Изплащането е през януари.
Данъците за декември, но за коя година?
Защото заплатите обикновено се изплащат през следващ месец и сега обичайно се ползва данък да периода 12.2023-11.2024

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 19:42 от FB590525BGM

# 616
Ако детето е навършило 18 години на дата  03 януари 2024, имам ли право на данъчно облекчение за 2024 година?
Ако е навършило 18 през 2024, без значение на коя дата, има право за последно.

# 617
Здравейте! До март месец бях на трудов договор, след това започнах нова работа в друга фирма. В момента съм в болничен и се очертава така да завърша годината. Въпросите са ми мога ли да пусна декларация за данъчно облекчение в такъв случай и трябва ли да взема бележка за доходите от стария работодател?

# 618
  • София
Може да пуснете декларация към работодателя. Вземете бележка от стария.
Или може самостоятелно да продадете в НАП годишна декларация.

# 619
Здравейте,
Наскоро с ММ си купихме жилище.
В началото на годината бях чела че има и данъчни облекчения за семейства с дете откъм данък жилище, но в момента не мога да го намеря.
Може ли насоки?

# 620
Здравейте,
Наскоро с ММ си купихме жилище.
В началото на годината бях чела че има и данъчни облекчения за семейства с дете откъм данък жилище, но в момента не мога да го намеря.
Може ли насоки?
Данъчното облекчение е за млади семейства. Трябва да отговаряте на няколко условия- единият от вас да е на или под 35 години при закупуването на жилището, да имате брак, жилището да е основно. Можете да ползвате данъчно облекчение за платените лихви до първите 100 000лв от кредита. Можете да прочетете повече в сайта на НАП.

# 621
  • София
Може да ползвате и данъчно облекчение за направени ремонти/подобрения в жилището.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniq8

# 622
Благодаря за отговорите!

# 623
Здравейте!
Родих дъщеря си през месец август тази година. Работя като учител, а съпругът ми е самоосигуряващо се лице, има магазин. Предстои да си купим апартамент чрез ипотечен кредит, който ще тегля аз, като вече имаме и къща, която е на името и на двама ни. Имаме брак.
Въпросът ми е според вас кой от двамата трябва да подаде декларация за данъчно облекчение? Разбрах, че само единият може. И също така само една ли подаваме? Или трябва като работещи и към ипотеката още една?
Дано съм обяснила правилно.
Благодаря!

# 624
Мисля, че това облекчение важи за семейства, които имат единствено жилище и за него изплащат ипотеката.
Скрит текст:
Млади семейства
Данъчното облекчение за млади семейства позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от ипотечен кредит за закупуване на жилище (чл. 22а от ЗДДФЛ). Трябва да отговаряте на следните условия, които декларирате с годишната данъчна декларация (Приложение № 10):

- договорът за ипотечен кредит е сключен от вас като данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имате сключен граждански брак;
- поне един от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
- ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството ви през данъчната година;
Облекчението не може да се ползва за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Облекчението може да се ползва от местни физически лица и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава-членка на Европейския съюз или в страна от Европейското икономическо пространство.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya
Има телефон и имейл на сайта на НАП - питайте за вашия случай дали може да ползвате облекчението.
Облекченията може да се подадат в една данъчна декларация, след март месец данните се генерират автоматично. Трябва да попълните приложението за дете и за ипотечен кредит. От банката ще ви трябва документ, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

# 625
Здравейте! ще подавам за облекчението при работодател. Работя във фирмата от март, а преди това бях няколко месеца на борсата. Освен самата декларация, трябва ли да предоставя някакви други документи в счетоводството?

# 626
  • Русе
Мередит, не са необходими други документи.

# 627
На нас ни искат акт за раждане на детето, защото е имало случай работници подават за чужди деца...

# 628
Това  последното не го разбрах. Как така за чужди деца?

# 629
Това  последното не го разбрах. Как така за чужди деца?
Ами така.
Мъж, женен за жена с дете от друг баща, подава за детето, щото майката няма доходи .. ИИИ всякви такива..
Малки населени места с много тъмни хора...

Общи условия

Активация на акаунт