Данъчни облекчения за деца

• 50 197
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Аха...сега разбрах като каза тъмни хора.

# 631
  • София
Здравейте!
Родих дъщеря си през месец август тази година. Работя като учител, а съпругът ми е самоосигуряващо се лице, има магазин. Предстои да си купим апартамент чрез ипотечен кредит, който ще тегля аз, като вече имаме и къща, която е на името и на двама ни. Имаме брак.
Въпросът ми е според вас кой от двамата трябва да подаде декларация за данъчно облекчение? Разбрах, че само единият може. И също така само една ли подаваме? Или трябва като работещи и към ипотеката още една?
Дано съм обяснила правилно.
Благодаря!
В линка по-горе съм дала линк за данъчните облекчения. Вие за кое по-точно данъчно облекчение питате?

# 632
Здравейте, ще подавам към работодател за данъчни облекчения за деца. Тъй като част от годината бях в майчинство не мога да си възстановя максималния размер.
Имам и платени 80 лв. данък по граждански договор. Може ли да ги изискам с данъчната декларация само тези 80 през март 2025г, а сега да получа от работодател?

# 633
Здравейте, ще подавам към работодател за данъчни облекчения за деца. Тъй като част от годината бях в майчинство не мога да си възстановя максималния размер.
Имам и платени 80 лв. данък по граждански договор. Може ли да ги изискам с данъчната декларация само тези 80 през март 2025г, а сега да получа от работодател?
Можете.

# 634
Благодаря, така и ще направя!

# 635
Здравейте, има ли някои запознат със изискванията, за данъчните облекчения. Родих Март тази година, и се чудя дали имам право след като съм майчинството от 21 юни. Нямам нищо на мое име освен автомобил. Работех във завод ако има значение.

# 636
  • София
Здравейте, има ли някои запознат със изискванията, за данъчните облекчения. Родих Март тази година, и се чудя дали имам право след като съм майчинството от 21 юни. Нямам нищо на мое име освен автомобил. Работех във завод ако има значение.
Ако имате облагаем доход може да ползвате дан.облекчение.
Данъчното облекчение за дете може да се ползва и от бащата.

# 637
Болничен бях от началото на годината след това майчинство незнам броят ли го за доход. Бащата работи без договор и незнм дали може.

# 638
Болничен бях от началото на годината след това майчинство незнам броят ли го за доход. Бащата работи без договор и незнм дали може.
Без договор явно не е плащал данък, съответно няма какво да му се върне.

# 639
Здравейте,
Аз пак да попитам, тъй като не получих отговор. Само една дама ми обясни за ипотеката. Кой от двамата трябва да подаде и зависи ли от дохода?
Здравейте!
Родих дъщеря си през месец август тази година. Работя като учител, а съпругът ми е самоосигуряващо се лице, има магазин. Предстои да си купим апартамент чрез ипотечен кредит, който ще тегля аз, като вече имаме и къща, която е на името и на двама ни. Имаме брак.
Въпросът ми е според вас кой от двамата трябва да подаде декларация за данъчно облекчение? Разбрах, че само единият може. И също така само една ли подаваме? Или трябва като работещи и към ипотеката още една?
Дано съм обяснила правилно.
Благодаря!

# 640
Нирвана 2404, не знам при самооосигуряващите се лица родители как стои въпросът с подаване на данъчно облекчение за дете. Ако вие имате  6 000 лв. данъчна основа за 2024 г, може и вие да подадете.

За другото облекчение - за млади семейства - проверете дали не трябва да имате единствено жилище, за да се възползвате от него. Към момента на сключване на ипотечния кредит единият от съпрузите трябва да е под 35 г. Подава единият в годишна данъчна декларация и вътре в нея има декларация от другия, че той няма да подава.

# 641
Нирвана2404, ако съпруга ви получава доход, например за полагане.на личен труд и има удържан данък, може.да.ползва облекчение за детето ви. Вие ако имате удържан данък - т.е. работила сте в началото на 2024, а не сте била в болнични (понеже докато сте в болничен не се удържа данък) също можете да ползвате. НО имате право на 600 лв данък за възстановяване за едно дете.
Относно облекчението за млади семейства - вижте.условията по-долу - трябва да са изпълнени едновременно!
Данъчното облекчение за млади семейства позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лева от ипотечен кредит за закупуване на жилище (чл. 22а от ЗДДФЛ). Трябва да отговаряте на следните условия, които декларирате с годишната данъчна декларация (Приложение № 10):

договорът за ипотечен кредит е сключен от вас като данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имате сключен граждански брак;
поне един от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството ви през данъчната година;
Облекчението не може да се ползва за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Облекчението може да се ползва от местни физически лица и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава-членка на Европейския съюз или в страна от Европейското икономическо пространство.

Към годишната данъчна декларация прилагате следните документи:

Документ, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище. Издава се от банката кредитодател.
Когато банката кредитодател е установена за данъчни цели в държава членка на Европейския съюз или в страна от Европейското икономическо пространство, легализиран превод на български език на документа, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания. Преводът трябва да е извършен от заклет преводач.
Когато деклараторът е чуждестранно физическо лице, установено за данъчни цели в друга държава членка на Европейския съюз или страна от Европейското икономическо пространство, официални легализирани документи, удостоверяващи наличието на условията по чл. 22а, ал. 1 от ЗДДФЛ и техния превод на български език, извършен от заклет преводач. Издават се от компетентните органи на съответната чужда държава.
Когато през данъчната година и двамата съпрузи са ползвали данъчното облекчение за млади семейства, всяко от лицата дължи частта от данъка, съответстваща на размера на ползваното облекчение

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 19:19 от ЗориБ

# 642
Много Ви благодаря! Ние имаме къща, която се води и на двамата, та сега с ипотеката за апартамента явно няма да имаме право, а и него ще започнем да го изплащаме от януари. Попитах на мъжа ми счетоводителката днес, тя ми обясни, че той няма право да подава. Аз не разбирам защо, при положение, че той си внася от години осигуровки и данъци плаща. Счетоводството в училището ми казва друго, приятелки трето. Как за едно и също нещо всеки различно обяснява. Както и да е. Дано се оправим докато дойде време да подадем.😀
Благодаря на всички!

# 643
Много Ви благодаря! Ние имаме къща, която се води и на двамата, та сега с ипотеката за апартамента явно няма да имаме право, а и него ще започнем да го изплащаме от януари. Попитах на мъжа ми счетоводителката днес, тя ми обясни, че той няма право да подава. Аз не разбирам защо, при положение, че той си внася от години осигуровки и данъци плаща. Счетоводството в училището ми казва друго, приятелки трето. Как за едно и също нещо всеки различно обяснява. Както и да е. Дано се оправим докато дойде време да подадем.😀
Благодаря на всички!
Относно данъчното облекчение за деца, съпругът Ви е самоосигуряващо се лице, до колкото разбрах. Ако е собственик на дружество ( ЕООД, ООД), няма как да ползва данъчното облекчение, защото няма облагаем доход. По- горе една дама е обяснила, че ако полага личен труд в дружеството има право на облекчение. Може би е добре да конкретизирате.

# 644
  • Бургас
Аз да питам нещо, че около мен всеки говори, кое какво,що....
Тези 1200 лв за две деца, нали ги изплащат въз основа на данъка,  който са ти удържали през годината?
Това ли е или има и друго облекчение за деца?
Аз имам 600-631 лв удържан данък, не съм сигурна точно.

Общи условия

Активация на акаунт