Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 76

• 49 396
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Идеята ми за ъгъла до стеничката до входа не беше за "продължение на кухнята" а за продължение на холната мебел за поемане на част от кухненския бахаж и леко скъсяване на чупката на Г-то. Не е задължително да са високи шкафове, а спокойно може да са колкото TV шкафа, или огледален ъгъл на работния плот, но с шкафове отдолу и празно пространство на стената нагоре...

Обмислете и мястото на хладилника, удобно е да е по празен плот (вадене-слагане) и не залепен за колоната на фурната.
Така показана снимка на кухня с плот с висока част към входа на помещението, натежава много.

Обърнете внимание, че от седнало положение на дивана при така позиционирана маса се крие видимостта към това място, което трябва да остане празно, ще се вижда стената над поне 1 м височина.
Скрит текст:

На картинка гледано отгоре изглежда по-просторно. Аз бих предложила да се наредят кашони и да се заобиколи няколко пъти Simple Smile Често се обръщат плановете след такова наместване...

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 16:00 от peneva_a

# 61
Позиционирайте си масата, но нека е разтегателна.Тези столчета на пътеката към вратата ще трябва да се обикалят и се замислете колко ще ги ползвате.Колкото повече
мебели, толкова по-малко въздух и ще създадете едно претрупано помещение.
Помислете добре за вратата.От опит ще кажа, че шумът от дневната много лесно ще ходи към стаите, миризми също.Аз не мих я махнала, а бих сложила плъзгаща се стъклена вградена врата ако има достатъчно разстояние.Хубавото на разпределението е, че ако няма достатъчно работен плот в кухнята, трапезарната маса винаги е под ръка.
Ако нямате достатъчно място за съхренение празната стена(6) може да стане чудесен фон на едни осветени витрини, частично затворени, в които са съхранявате(както Пенева написа) посуда, която не се ползва ежедневно.
Ние имаме бар-плот и го ползваме за закуска, за кафе и когато някой се храни сам.Това ми е работния плот също, защото нямам друг свободен.Там има телевизор и ни е удобно.Помислете на вaс трябва ли ви или просто ви хареса концепцията.

Моят хладилник е залепен за колоната на фурната и е далеч от работния плот, но не ми е неудобно.Гонила съм симетрия.

# 62
От първите варианти съм за третият. Бар плота и аз като ДЗХ мисля , че внася претрупаност и краде от въздуха, също бих запазила вратата.
Идеята с витрина или друга мебел на празното пространство е супер , но нека е последна грижа - поставете всичко останало и поживейте .С времето ще се избистри мисълта по какъв начин е най- удачно да го оползотворите.

# 63

Първото важно, което искам да спомена е че няма да има врата между антрето (14кв) и дневната. Идеята ни е да се създава усещане за по-голямо пространство.

Ето какво нещо са личните предпочитания Smirk- аз пък искам да сложа стена между кухньохола и антре(нце)то и врата, точно защото кухненската част е до антрето - входна врата, баня и спалня. Не искам да ми мирише навсякъде, не искам дори във външния коридор (стълбищния) да се чува какво си говоря в хола или каква музика/филм съм си пуснала, не искам и в спалнята да се чува, ако пусна нещо от кухненските уреди, а от дивана да чувам пускането на казанчето в тоалетната. С ясното съзнание съм, че това ще ми смали пространството, но пък другите неща са ми по-важни. 

За млада или не толкова млада двойка, дори и с деца, през деня барплотът може да се ползва идеално за хапване. Дори за вечеря - ако не слагаш ордьовър, първо, второ, трето, и кафе накрая, пак си е достатъчно. Особено пък ако децата са тийнове вече и им се разминава графикът с родителския. На мен лично бар-столовете са ми много по-удобни за по-продължително седене от нормалните.

За мен е така, за другите - е друго.

Снимката с работен плот като продължение на ТВ-секцията много ми хареса, ще видя дали ще мога да я реализирам.

# 64
Обърнете внимание, че от седнало положение на дивана при така позиционирана маса се крие видимостта към това място, което трябва да остане празно, ще се вижда стената над поне 1 м височина.
Скрит текст:
Пенева, може ли малко разяснения? Не разбрах:
-защо точно от седнало положение;
-защо е минус, че се крие видимостта;
-защо да не се гледа празна стена;
- защо трябва да остане празно;
-защо дори е определена височината на празната стена.
Признавам си, че нищо не разбрах, а обичам когато някой си е направи труда да обясни, да покаже и схема, да му разгадя мисленето и аргументите и да преценя дали и аз мисля така или имам друго виждане. Тук не успях и сега се дразня на себе си.

# 65
Скрит текст:
Пенева, може ли малко разяснения? Не разбрах:
-защо точно от седнало положение;
-защо е минус, че се крие видимостта;
-защо да не се гледа празна стена;
- защо трябва да остане празно;
-защо дори е определена височината на празната стена.
Признавам си, че нищо не разбрах, а обичам когато някой си е направи труда да обясни, да покаже и схема, да му разгадя мисленето и аргументите и да преценя дали и аз мисля така или имам друго виждане. Тук не успях и сега се дразня на себе си.

1. На дивана обикновено се седи, не се стои прав.
2. Защото от  от_А_до_Я е написала, че на тази стена, маркирана като "празно място" ще има картини, а аз й показвам, че там където така или иначе не се вижда е достаъчно дълбоко празно пространство. А и иска да се вижда отвореното пространство към коридора, а то няма да се вижда откъм дивана, защото масата и столовете крият тази видимост.
3. Защото не е написала, че ще гледа празна стена, а стена с картини. (които така или иначе са над "скритата" от видимост част)
4. Защото  от_А_до_Я е написала/показала, че на тази част от стена е маркирана като "празно място".
5. Седим на диван (дупето ни е на около 40см от пода) и ако се пооблегнем, то очите ни са на метър, метър и малко от пода, ако полегнем и по-ниско. Масата е висока 80см, облегалките на столовете около 1м височина. Геометрично (обемно) погледнато "празната стена" до към метър - метър и малко в конкретния ъгъл от дивана няма да се вижда, т.е. абсолютно спокойно може там да има шкаф (невисок и недълбок), който няма да пречи на видимостта на "празна стена с картини", защото реално ще се вижда само това...

С тези пояснения май още по-объркано стана...
Аз от дивана в хола си почти не виждам долния ред кухненски шкафове на 1/3 от кухнята. Ако си полегна - и плота не виждам Simple Smile Но пък масата ми не е на средата на ширината на стаята и виждам цялата височина на стената си по диагонал - нисък шкаф, вази с цветя и картини Simple Smile

# 66
ДХЗ, ха-ха-ха личи си че жените сме от друга планета . И аз все симетрия гоня, от друга страна мъжът ми (главен готвач) такива теории и лекции ми изнасяше  докато течеше нашият ремонт на дневната.За "пътя на храната"  и кое до кое трябва да стои за удобство на готвача ( на него му плащали да проектира кухни в нови обекти за по - добър поток на храната, по изискване за хигиена и т.н пък аз съм поставяла под въпрос всичко и съм гонила естетика) Grinning , сега е подредил( и сменил местата) готварската посуда.
Ние също си ползваме бар плота, но това са нашите семейни навици.

# 67
Ох peneva сега се чуствам като mariat🤔😃
Аз например отхвърлих бар плота не защото не го харесвам, а защото съм от практичната планета (😉 щастлива мама)помещението е само 2.50м и предпочитам това пространство да ми е кухненска работна площ.

# 68
Така де…:)
Моят хладилник е на точно 3 крачки от работния плот.Не е много и имам свободен път между двете.Плотът, ми е много удобен и беше по-добрият вариант от остров.Много харесвам острови, но ттябваше да го обикалям и реших, че не е опция.
Между масата за хранене(най-близката част) и плота има малко над 2м и често се храним там денем ако сме само двамата или някое от децата.Вечер сме на голямата маса.
Отделно при мен плотът даде място за работа, но и ефирност(не е плътен целият долу), за разлика от остров, който щеше да запълни пространството.
Много ги мислих нещата и също редих картони 😄

А.Я, исках да добавя да направите шкафове до тавана, не слушайте масйторите, че са високи и няма как да се ползват-винаги има стълби и липса на място за съхранение

ccvet, и моят бар-плот е кухненска работна площ Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:48 от ДХ3

# 69
  • София
По повод трапезната маса - при размери на масата 180/90, за нея и столовете ще е необходимо място с размери 320/230 см (по +70 см от всяка страна за столовете, за да се сяда и става удобно от тях). Това прави над 7 квадрата.  При помещение с обща квадратура от 28 кв.м., това е една четвърт от цялата площ. Не знам, според мен толкова голяма маса не е за такава стая, още повече ако е с ъглов диван от едната страна и П-образна кухня от другата. Има голяма опасност да създава усещане за мебелен склад.

# 70
1. На дивана обикновено се седи, не се стои прав.
....
Благодаря. За мен доста от нещата явно не са така и за това не разбрах твоите виждания и гледни точки.

# 71
И аз мисля, че маса 140х90 е предостатъчна за 6 човека. Маса 180 см става за 6 човека, ако седящите са по трима от всяка страна и никой не стои на тесните страни. Ако все пак се иска запас от места за гости, тогава 140х90 с опция за разтягане до 180 или даже до 220 (на две степени) е идеално решение. Но да си сложите в стаята турук 180х90 е все едно това да е главната мебел в помещението. Разбира се, може и това да е целта, тогава всичко е ОК.
И ако ще е 180 поне я допрете до стена и не слагайте стол на тясната страна.

Отделно при мен плотът даде място за работа, но и ефирност(не е плътен целият долу), за разлика от остров, който щеше да запълни пространството.
ccvet, и моят плот е кухненска работна площ Simple Smile
Скрит текст:

Ми функционално и при мен е така. Обаче с нормални столове, не с високи такива. По-удобно е според мен.
Ние сме си само двама 95% от времето и ни е супер удобен такъв плот - на него се готви и се хранят двама души с лице един към друг.

# 72
  • sofia
Аз обожавам големи трапезарни маси с по 3 стола от всяка страна, но наистина си искат своето пространство, за да изпъкне красотата им. Важен е в случая и материала на плота, краката, столовете, абе всичко.
Според мен всеки решава около коя мебел и съответно кът да акцентира - дали трапезната маса със столове и свежо аранжирани сезонни цветя/растителност върху нея; дали хубавс голяма библиотека с книги и албуми и кресло за четене до нея...или просто телевизора и дивана, около които 90% от хората гравитират май.

# 73
Ми то дневният кът - диван и телевизор си е най-използваното пространство. Колко време се прекарва на масата? Именно затова аз държа най-много на него. Много често при композиране на интериора се слага телевизорът в страни и трябва да се гледа с извърната глава. Или се избират малки диванчета с тесни и прави страници, ОК за нормално седене, ама аз обичам да се изтягам удобно. Затова съм се спряла на Г-образен диван с лежанка. Е, бих искала П-образен, ама не ми стига около метър. Освен ако не изхвърля трапезната маса Grinning

Иначе нещо такова бих искала, ама с малко по-широка средна част за да има място за функционална (а не символична) масичка. И да е кожен, много по-практично е.

https://www.mebidea.com/storage/attributes/emporioXL.jpg

# 74
Ние сме с маса 150х80 и е идеална за 6 човека, 4 от столовете са постоянно във всекидневната, а другите 2 са в спалнята и при нужда ги местим. Помещението ни е 30кв.м. имаме и ъглов диван,ТВ шкаф, библиотека и пак си е просторно. Е не е като в 60 кв.м., но за нашите нужди е достатъчно Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт