Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 76

• 49 405
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Ооо аз даже прежалих масичката, за сметка на огромна табуретка, на която си опъваме краката.  Уж ще имам и помощни/а масички/а, ама там положението е на обущаря стои бос:)
Дивана го избирахме дълго, така че да ни покрива всичките критерии за удобство.
Трапезната ни маса е 150/80 и е достатъчно удобна за 6 човека.
Осветителното тяло го позиционирахме спрямо основното и положение, когато сме 4-ма.

# 76
И нашето осветително тяло е позиционирано на средата над масата, но когато се събираме повече хора местим масата за да ни е по широко и удобно. Слагам наблизо и холната масичка, като помощна и се нареждат нещата Simple Smile.

# 77
  • Street of Dreams
Мъжът ми обожава да седи на кухненската маса - там си пие кафето(аз предпочитам в леглото или на дивана), чете, работи/сглобява нещо, оправя документи. Аз също често съм там, макар не толкова - телевизор няма, но има хубава гледка и живи цветя, телефон / лаптоп или добра компания са по-добрия заместител.

С приятелки и съседки там пием кафе, като дойдат негови колеги половината на кухненската маса, половината прави на барплота Grinning

В новия апартамент това много ще ми липсва - не знам дали няма да се задържам там по-често, отколкото мислих в началото. Ако искам да разширим кухнята, ще трябва да се бутат стени и двете спални да са преходни.

Общо взето, всяко едно помещение е проблемно по някакъв начин и не знам дали ще мина без добър дизайнер.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 20:25 от OnDiNe_

# 78
  • Велико Търново
До преди 4 месеца, живеехме в апартамент 42кв м 4 човека. Буквално се прескачахме и всичко беше втъкнато едно в друго, за да не заема място. Масата там беше 140 /80 или 90 нз точно, с 4  стола, които когато бяха заети блокираха стаята и трябваше да минавам "настрани" с тялото си за да стигна хладилника. Ние не сме много по яденето, но когато седнем да се храним, аз си искам комфорт и ширина около ръцете. Отделно, винаги съм харесвала големи чинии, дълги прибори и високи чаши, които също искат площ на масата.
Мисълта ми е, въпреки малкото пространство и не ядящите много много индивиди в него, не си бяхме ограничили трапезната площ. Масата си беше в средата на стаята и имаше обем (макар и малък) около нея. Всичко в дома е въпрос на възприятие и усещане от обитателите. Не че аз не питам постоянно за всичко и не крада идеи, но ги пречупвам през собствения си мироглед и светоусещане.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 79
  • пустинята Гоби
И нашата маса е голяма, именно защото се ползва много и защото сме имали малка, която не ни е била достатъчна. Все пак тук пишат хора с различни семейни навици и численост.

# 80
  • Street of Dreams
skk007, как се седи по четирима на маса 140? Комфортно ли е? Ясно, че по-голяма е по-добре, но аз няма да имам възможност. Единствено утешение е, че ние не сме 4-ма.

# 81
  • Велико Търново
Ondine, 140, според мен е напълно достатъчно за 4 човека. Но нито за половин отгоре!

# 82
Масата ми в неразтегнато състояние е 90/70. За мен е идеална за 4 човека за ежедневно ползване. На празник разтягаме 1 секция (за втората няма място) и става 120/70 - за удобство на седене за 4 човека е ОК, но ми липсва място (аз обичам и правя много салати и предястия-5-6 примерно, плюс мезетата) - както малко повече ширина, така и още малко дължина.

# 83
skk007, как се седи по четирима на маса 140? Комфортно ли е? Ясно, че по-голяма е по-добре, но аз няма да имам възможност. Единствено утешение е, че ние не сме 4-ма.

Както вече писах - съвсем комфортно е. Имам такава и тя може да се разтяга, но не го правя. Изобщо, 140 х 90 си е класика.

# 84
И нашата маса е 1,40/90 , трима сме, перфектно е. Постоянно са позиционирани 4стола. При разтегнато състояние е 2,20/90 събираме се 10/11човека спокойно. При нас бар плота е на една ръка от масата и играе ролята на помощна маса , така че на масата стоят само чаши, чинии и прибори.
За мен най-важната част от дневната е холовата част, затова избрахме и много големи дивани. И за трима ни има място за полагане.
Трапезната маса се ползва само за хранене, като се замисля никой не посяда просто ей така през деня.....май аз по се заседявам там. Барплота се ползва за похапване на крак редовно от мъжката половина на семейството.

# 85
  • Варна
Добър вечер на всички!
Добре, първо ще започна с най-важното, което взехме като решение: сериозно ще се обмисли варианта за по-малка маса, но с опция за разпъване. Видях че се споменават размери като 140/90 , 150/80. Това ли са стандартите и към тях ли да се насочим като оптимално решение?
Идеята която бе дадена от една от вас за разширяване на входа вече сме я мислили, но искаме да си запазим възможността след време, ако решим да сложим плъзгаща врата. Точно заради споменатите причини за това че, излишен шум от дневната ще се разпространява към спалните, плюс голям фактор е и отоплението през зимните месеци.
Мисля че ме разубедихте относно бар столовете. Харесва ми идейно, но вниквайки по-дълбоко във въпросът дали наистина, ще се ползват осъзнах, че по-скоро не.
Хареса ми и идеята за някакъв тип витрина на позиция 6, но това мисля, ще стане като поживеем и видим наистина какво би ни допълнило наистина добре.
Относно споменатите шкафове на кухнята до тавана сме твърдо ЗА! И един ъпдейт спрямо местоположението на фурната. Окончателно решихме фурната да я сложим под котлоните. Един от факторите за решението беше, че наистина ще е удобно да има работен плот точно до хладилника, а втория фактор: разглеждайки готови кухни осъзнах, че предпочитам да си спестя тази допълнителна колона за сметка на повече "въздух" в кухнята.
Ще оставим идеите да отлежат няколко дни и отново, ще се включа с нова доза въпроси и зов за съвети към вас. Simple Smile

# 86
Хубавото на форума е , че различни хора със различни гледни точки Grinning
Карат те да се вгледаш и замислиш над неща, които никога не би обърнал внимание, а проба/грешка на собствен гръб е трудоемко и финансово разточително Stuck Out Tongue Winking Eye

# 87
Всяко семейство има своите навици, ние също сме трима - като на масата се заседяваме
за по дълго аз и ММ. Сина е тийн и хапва набързо и е или на компютъра или навън с приятели. Аз пък винаги имам декорация на масата, или букети цветя или саксиийни

и си остава достатъчно място Simple Smile.

# 88
Работен плот до хладилника не е нещо чааак толкова необходимо.Мивката ми е между хладилника и плота и реално продуктите почти винаги минават през нея.Не бих мислила толкова да имам работен плот до хладилника, а как ще е най-функционално да се употреби мястото и да е естетически перфектно.Все пак не говорим за индустриална кухня, където да има много метри разстояние.
Важното е да се намери пресечната точка между най-добра функционалност и дизайн.
Колкото да масата и дължината е  ясно, че ще я разпъвате.Гледайте обаче ширината да е максимална спрямо мястото ви.Моята маса е 2х1 и се събират идеално 6 човека,8 става, 10 малко се побутваме Simple Smile Обичам широки маси, за да слагам големи чинии и да има място за необходимия брой чаши и храна, разбира се.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 15:28 от ДХ3

# 89
  • Street of Dreams
Намерих една супер лесна програма, но за съжаление не е много реалистична.

Успях да онагледя идеята си :

Масата ще бъде част от вградената кухня и няма да се мести. Много по добре е без нея, но не мога да приема масата ми да е залепена за стената - просто така никога няма да седна на нея.

Защо казвам че не е реалистична програмата :
Ако погледнете стената с прозорците, която е около 330 см, взимаме първо 60 см кухненски плот + 120 см шкафовете и тогава идва 90 см маса. Стават 270 см, от което трябва да остава само 60 см празно пространство отзад за стола, а на проекта изглежда поне един метър. Отделно тези 60 см не са достатъчни, така че шкафовете ще трябва да са общо 100 - 110 см.

Празната стена реално я няма, има широка арка към хола. От двете страни има по 40 см стена.

Къде да сложа котлоните, ако държа да имам достатъчно място на плота за готвене и рязане на салати?

Миялната - до мивката?

Приемам всякакви идеи за подобрения, или за напълно ново изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт