Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 159
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Денизара, далече съм от мисълта, че децата в 12 клас не ходят на частни уроци, но това далеч не е точно както в 7 клас. Първо в 12 клас всички държат матура БЕЛ. Но тя не е балообразуваща за голяма част от децата. Втората матура е по профилиращ предмет (ПП) на ниво ПП. Такива курсове няма. А предполагам все още се беоят на пръсти учителите, които биха се нагърбили да подготвят за това. Като сложим и % такива, които само ти взимат парите - поне тази година разчитаха изцяло на училището и университета. Но втората матура детето избира по какъв предмет да е. При това невинаги и втората матура е балообразуваща.
Например УНСС балообразуваха само със собствен изпит и среден успех от дипломата.

Така че място за сравнение между 7 и 12 клас няма.
Ims, аз не съм съгласна за частните уроци след 7 клас. Някои деца може би ходят на език. В 11 и 12 клас децата ходят на химия и биология ако ще кандидатстват медицина. Но това не е свързано с придобиване на нови знания, а с начина на оценяване на изпита. Има и курсове за университетите с изпит - рисуване и сигурно други, за които не се сещам сега. Но това пак не е за НВО.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 09:58 от Валя*

# 271
  • София
Аз знам, че в 12-ти клас болшинството деца пак ходят на частни уроци по БЕЛ, а и през годините - по език, някои ходят и по математика, защото имат проблеми, особено, ако не са случили на учител. Затова зависи и от нивото на училището, ако е на високо ниво и детето закъсва, се налага.
Вече отделно, да, се налагат и уроци, ако ще се кандидатства медицина например или по други предмети.

# 272
  • Сф
Благодаря за мненията.
Денизара , 51 во изобщо не ми е попадало в полезрението.  Но и сега като го погледнах, няма да ми влезе. Аз се насочвам към хуманитарни и езикови паралелки. И там където бала се образува 3*БЕЛ , математиката не ни е приоритет, нито софтуерните. Местоположението също ми е важно. 19 то е компромис. Горе долу център, а и самите паралелки, сайта ми харесват, познавам квартала. То ще е , ако никъде другаде не ни приемат. За 7 мо някой знае ли как се формират баловете? То също ни е в списъка. На много места е 2 бел 2 мат , но има и училища с 3 бел.
При нас още нито една срочна не е оформена и това е ужасно. И изобщо са тръгнали със секирата и не знам .. А децата вече са ваканционно настроение.Ето в петък като ходиха, нищо не са правили в часовете. Да видим от понеделник какви изненади са ни приготвили учителите, докато повечето вече почиват и връщат учебници...

# 273
Балът в Седмо се образува: 2хНВО-БЕЛ+ 2хНВО-МАТ+1хБЕЛ от дипломата+ 1хМАТ от дипломата.

# 274
Благодаря за мненията.
Денизара , 51 во изобщо не ми е попадало в полезрението.  Но и сега като го погледнах, няма да ми влезе. Аз се насочвам към хуманитарни и езикови паралелки. И там където бала се образува 3*БЕЛ , математиката не ни е приоритет, нито софтуерните. Местоположението също ми е важно. 19 то е компромис. Горе долу център, а и самите паралелки, сайта ми харесват, познавам квартала. То ще е , ако никъде другаде не ни приемат. За 7 мо някой знае ли как се формират баловете? То също ни е в списъка. На много места е 2 бел 2 мат , но има и училища с 3 бел.
При нас още нито една срочна не е оформена и това е ужасно. И изобщо са тръгнали със секирата и не знам .. А децата вече са ваканционно настроение.Ето в петък като ходиха, нищо не са правили в часовете. Да видим от понеделник какви изненади са ни приготвили учителите, докато повечето вече почиват и връщат учебници...
138 СУ до Плиска с японски, китайски и английски. Там се утроява БЕЛ. 105 италианската паралелка също. Може да погледнеге и 12 СУ. Тези училища по ниво май са след 7 СУ, но не са лоши. Зависи какъв бал ще има детето и какъв език иска да учи.

# 275
  • Сф
Дидева, ясно, но все пак е ориентир приемния бал от Мин година. По бел от НВО очаквам висок , но по математика...ще е нисък поне според форумната статистика Simple Smile . Но вярвам ,ще се намери и училище за нас. А да питам, ще редя около 50 желания примерно, има ли шанс нищо да не светне? 😂😜 На първо класиране? Няма да са елитни уж, ясно ми е че зависи от училищата. Чакам второ класиране тогава ли?
П.п. Монца, мерси. Не са ни удобни тези училища. До метро търся, първо , второ избягваме испански, италиански, френски. Гледам първия език да е английски. Все пак благодаря, може на някой да е полезно.

# 276
Когато говорим за ниво имайте предвид, че това е доста условно. Статистиката показва средно ниво на училищата, но във всяко от тях има вариации. Има деца, които показват отлични резултати и такива с по-ниски. Например големият ми син изкара 6,00 на матурата по английски в 12 клас, а е учил в 7-мо. Има ученици в по-елитните английски гимназии и Американски колеж, които не са изкарали такъв резултат. И това е без никакви допълнителни курсове и уроци по езика, само с училищна подготовка. Приятелката му- също. Освен това, обърнете внимание, колко малка е разликата в средните резултати между училищата. И тя е обяснима. Просто след 7-ми клас в "елитните" гимназии се събират само отличници, а в другите - нещата са по-шарени. Така че ако детето иска да учи японски, аз ще предпочета 138-мо пред 7-мо.

# 277
  • София
Когото и да питаш, все различни мнения ще намери човек. Едни повече харесват 7-мо, други 12-то и т.н.
На нас ни е важно местоположението също, но най-вече интересите на детето. Ака му харесва да учи английски или немски, ще изкара мноого шестици....И учителят е много важен, но интересите още повече.
Purelove, вижте и НГДЕК, то също е хуманитарно.

# 278
  • Сф
Още в 5 клас можеше да се преместим там, близко ни е дори, но имам много против местоположението и квартала. Sad Знам,че на някои ще им се стори странно това , но..наоколо съм и хич не ми е било в полезрението. Както и на мои близки, родители, с които контактувам.

# 279
  • София
Така че ако детето иска да учи японски, аз ще предпочета 138-мо пред 7-мо.
Ако е само заради японския - бива. Дъщеря ми учи там и училището е под всякаква критика. Непрекъснато текучество на преподаватели, неадекватни в по-голямата си част, и още по-неадекватен директор начело на кокошарника. Ако започна да разказвам за нивото на обучение, няма да ми стигне цял ден.

# 280
  • София
Конкретно за японската паралелка в това училище имам положителни отзиви от вече завършили.

# 281
  • София
Още в 5 клас можеше да се преместим там, близко ни е дори, но имам много против местоположението и квартала. Sad Знам,че на някои ще им се стори странно това , но..наоколо съм и хич не ми е било в полезрението. Както и на мои близки, родители, с които контактувам.

Наясно съм, за какво става въпрос. До преди няколко години и ние живяхме в съседен квартал. И ние не бихме го избрали по същата причина.

# 282
  • София
За НГДЕК няма ли и изпит по история?
Ако не си подал заявление за участие в изпита, мисля че вече е късно.

# 283
Благодаря за мненията.
Денизара , 51 во изобщо не ми е попадало в полезрението.  Но и сега като го погледнах, няма да ми влезе. Аз се насочвам към хуманитарни и езикови паралелки. И там където бала се образува 3*БЕЛ , математиката не ни е приоритет, нито софтуерните. Местоположението също ми е важно. 19 то е компромис. Горе долу център, а и самите паралелки, сайта ми харесват, познавам квартала. То ще е , ако никъде другаде не ни приемат. За 7 мо някой знае ли как се формират баловете? То също ни е в списъка. На много места е 2 бел 2 мат , но има и училища с 3 бел.
138 СУ до Плиска с японски, китайски и английски. Там се утроява БЕЛ. 105 италианската паралелка също. Може да погледнеге и 12 СУ. Тези училища по ниво май са след 7 СУ, но не са лоши. Зависи какъв бал ще има детето и какъв език иска да учи.
В 1 СУ също балообразуването е БЕЛ×3. Ако някой може да сподели мнение, ще съм благодарна.

Последна редакция: нд, 19 юни 2022, 19:58 от tintin35

# 284
Здравейте, да се запиша и аз тук.

Някой с инфо за читаво училище в Младост, Слатина, покрай Цариградско шосе?

Как са 125то, 55то и 118то след 8ми клас?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт