Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 151
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
  • В царството на игрите:)
108 е близо до нас и не ти го препоръчвам. Средата в него е кофти, съдейки по поведението на учениците от горните класове. До 7 клас бива. Иначе ръководството много се старае, ама...
7-мо е къде-къде. Баловете не са съпоставими и евентуално за там глася дъщеря ми.
51-во е добро също, но ни е много далече.
Тонка, и аз живя до 108мо, но това ще е от случаите, в които няма да се съглася. Имам 2 деца учили там и ако не искаха ПГ нямаше да правя драма ако  останат там. Освен като родител и служебно съм свързана с дейността на училищата и познавам добре работата му отвътре. В горен курс имат доста добри и отдадени преподаватели, защото всяко дете им е ценно и хвърлят големи старания с работа по проекти, състезания, пътувания, участия в различни форуми и т.н.  Има и амбициозни и по - посредствени деца, но в никакъв случай не може да се сложат всички под общ знаменател. Нивото на "А" и "Б" паралелки също е различно. В набора на сина ми -2005, 90 % от децата си останаха там и смея да твърдя, че имат повече изяви и хъс от някои набедени за елитни гимназии, вкл. и НТБГ, където и синът ми.
Това беше по повод въпросът на  BLACK MOON
В 1 СУ също балообразуването е БЕЛ×3. Ако някой може да сподели мнение, ще съм благодарна.
Това училище също ни стои като опция, ако много се е окъкала дъщеря ми. Само дано не стане така, че и в него да не се класира... Ще полудея.
Не е лошо училището. На моя близка приятелка дъщеря й учи там. Доволна е.
Същите мисли и опасения ме нападат и мен, но ще ни е в списъка задължително... Колкото повече приближава датата на оценките, толкова по - унила ми се вижда моята Simple Smile

# 301
Така че ако детето иска да учи японски, аз ще предпочета 138-мо пред 7-мо.
Ако е само заради японския - бива. Дъщеря ми учи там и училището е под всякаква критика. Непрекъснато текучество на преподаватели, неадекватни в по-голямата си част, и още по-неадекватен директор начело на кокошарника. Ако започна да разказвам за нивото на обучение, няма да ми стигне цял ден.

Тонка*, дъщеря ми е в 8 клас, в паралелката с китайски, и впечатленията ми са много различни. Вярно е, че в 8 клас все още няма достатъчно предмети, за да придобия впечатление от преподавателите, но тъй като имам база за сравнение от т. нар. елитни училища, на този етап съм по-скоро приятно изненадана. А обучението по китайски е наистина сериозно. Вашата дъщеря в гимназиален етап ли учи?

# 302
  • София
Дъщеря ми завършва 7 клас в 138-мо.
За жалост имам лични наблюдения върху нищоправенето на директора и кокошките преподавателки, които са му се качили на главата.
Текучеството на учителите, както казах, е огромно. Дъщеря ми за 3 години смени 5 учителки по БЕЛ. Тази година разбрах, че не си е отваряла от две години учебника по история по простата причина, че господинът не им е преподал 1 урок през тези години. Говорел им за малоумниците, които се ваксинират срещу ковид, за измислената държава Украйна, която не заслужава да е на картата на света и т.н.
Госпожата по география си "бърка" предмета и изпитва с въпроси от историята, защото, цитирам - Географията е основополагаща наука. По английски им преподаваше една грандиозна откачалка, която твърдеше, че е учила Доналд Тръмп и Лили Иванова на английски и че когато тя говори, преподавателката, не Лили Иванова, и боговете мълчат пред нея. За съжаление не се майтапеше, а й хлопаше здраво дъската.
За щастие госпожата им по математика е страхотен човек и преподавател и не случайно децата са й лепнали прякор Богинята. Останалите им учители са пОтрес.
Това е една малка представителна извадка на преподавателите. Радвам се, че избутахме последните 3 години и се маха дъщеря ми от там.
Да вметна, че до четвърти клас имаше много добра и приятна учителка. Децата на мои приятелки нямаха този късмет.

# 303
Еха...Добра селекция. Обаче, да не те отчайвам, бих могла да споделя доста и за НЕГ, и за ФЕГ (макар и не толкава актуално, защото потърпевшият гони 23-тата година)...Всичко е въпрос на късмет, до голяма степен, и на приоритети.

# 304
  • София
Еха...Добра селекция. Обаче, да не те отчайвам, бих могла да споделя доста и за НЕГ, и за ФЕГ (макар и не толкава актуално, защото потърпевшият гони 23-тата година)...Всичко е въпрос на късмет, до голяма степен, и на приоритети.
Мен НЕГ и ФЕГ не ме вълнуват. А ако всичко беше до късмет, нямаше да си правим труда да коментираме каквото и да било тук. Споделих личните ми впечатления от тази гимназия. И аз бях въодушевена до 5 клас, но след това лъснаха всички минуси. Обяснявам си го и с оттеглянето на директорката и парашутистчето, което в момента изпълнява функцията на директор. Реално този човек не прави абсолютно нищо, не се ангажира с каквото и да било, не взима отношение по каквито и да били въпроси. Няма как едно училище да върви напред с подобен индивид начело.

# 305

...... Споделих личните ми впечатления от тази гимназия. И аз бях въодушевена до 5 клас, но след това лъснаха всички минуси. .....
                   Според мен споделихте впечатленията си от обучението в основно у-ще 138,а не от гимназията!Гимназиалният курс може да е с други учители и да няма нищо общо с тези,които са ви обучавали детето.Казвам го от опит.Ние не бяхме доволни от учителите в основното у-ще и точно поради тях не ни стигна 1 точка за желана паралелка.Гимназията в същото у-ще писахме като резерва и точно там се класира.Паралелката избрахме по учебен план,който съвпада с този на желаната паралелка с цел преместване в 9 клас,при наличие на свободни места.Да,ама сега се колебаем защото преподавателите се оказаха изключително добри,учителката по АЕ е фантастична. Балът миналата година се вдигна и в тази паралелка попаднаха много добри деца и се заформи клас,който не сме очаквали.Това е единствената езикова паралелка в това у-ще и класът е първи по успех от 8-те класове.Така,че основното у-ще и гимназията  в едно СУ се различават и по преподавателски състав и по прием на децата.

# 306
  • София
Склонна съм да вярвам на Тонка, защото това е масово явление. С 22-ро стана същото - смениха дългогодишната директорка, дойде новата, която преди това беше психоложка на училището и за 3 години го съсипа - буквално! В момента директорката на 20-то прави същото. Все елитни училища, на които не знам защо им се спускат некадърни парашутисти. Единственият директор, от който съм приятно изненадана е този на 127-мо. И там има проблеми, но човека прави, каквото може. И училището определено търпи развитие в положителна посока

# 307
  • София
Единственият директор, от който съм приятно изненадана е този на 127-мо. И там има проблеми, но човека прави, каквото може. И училището определено търпи развитие в положителна посока
А аз точно заради това недоразумение, което за броени месеци съвсем съсипа училището, не препоръчвам 127-мо. И това е първото положително мнение, което срещам, за това училище за последните 10 месеца. Всички реват и си скубят косите от училището.

# 308
  • София
Единственият директор, от който съм приятно изненадана е този на 127-мо. И там има проблеми, но човека прави, каквото може. И училището определено търпи развитие в положителна посока
А аз точно заради това недоразумение, което за броени месеци съвсем съсипа училището, не препоръчвам 127-мо. И това е първото положително мнение, което срещам, за това училище за последните 10 месеца. Всички реват и си скубят косите от училището.

Абсолютно съм съгласна. Не знам никой доволен от това училище.

# 309
Затова е форум - и то доста широк, за да може всеки да сподели мнение и опит. Що се отнася до директора на 138 СУЗИЕ, отнесох до него определен въпрос и той реагира моментално с решение. Което не означава, че не вярвам на Тонка, напротив, убедена съм, че има своите основания. Но тъй като темата е за образование след 7-ми клас, споделям впечатление, защото не бих искала усилията и отдадеността на едни учители (и особено по китайски език в този случай) да бъдат засенчени от липсата на професионализъм у други. Що се отнася до НЕГ и ФЕГ, там не учат извънземни, а нечии деца, между които би могла да бъде и дъщерята на Тонка, например. И всички заслужават добро отношение и образование. Като родител на 3 деца, смея да твърдя, че имам известен опит с училищата - и държавни, и частни...., но освен училищното образование, не по-малка тежест има домашното възпитание, а това поне зависи изцяло от нас.

# 310
  • София
За възпитанието съм съгласна.
Но в тази тема споделяме мнения за училища, за които традиционно няма много мнения в публичното пространство. Ясно е, че на едни ще им харесват училища с по-разхлабена дисциплина, други ще търсят училища, в които се държи на дисциплината, а други могат да търят и тип казарма. И ето, че смяната на директора определя всичко.
Никой не може да следи текучеството на кадри. Но поне да имаме актуална информация към момента на кандидатстването. Всички ще трябва да редим желания. Ще сложим и недостижими училища, ще сложим и с по-нисък бал. Но за да ги подредим ни трябва информация. Баловете от матурите от миналата година не могат да ни подскажат какви промени са станали в последния момент.

# 311
  • sofia
В почти всички училища има недостиг на кадърни преподаватели и има куци моменти.
И какво значи да си "доволен" от училище? Имам познати тамън 5 броя в 127 с деца в 9ти клас. Ми има проблемни учители, ама като цяло са доволни и никой не си скубе косите.
Вярно, че като изтеглиш късата клечка с кофти преподавател е неприятно, но в съседната паралелка като преподава друг, може да са супер доволни от същото това училище.

# 312
  • София
Да, Веси, за учителите е така! Но за директора не е точно така. И точно в 9 клас имам познати, които казаха, че тази година директорът е нов и с нестандартни разбирания в много отношения. А бяха доволни в 8 клас.

# 313
  • София
И тъй като темата е за образование след 7-ми клас, споделям впечатление, защото не бих искала усилията и отдадеността на едни учители (и особено по китайски език в този случай) да бъдат засенчени от липсата на професионализъм у други.
О, аз изобщо не визирах учителите по източни езици. Напротив, за тях съм чела изключително положителни коментари. Но освен езиците, има и доста други предмети. Ако детето иска да продължава с конкретния език, може и да се игнорира огромното текучество и откровено хахавите преподаватели.
Ние имахме голям проблем преди месец (стигнахме до жалби в полицията и до други институции) и след направената уж проверка от страна на директора, който обсъждахме, получихме отговор с най-нагли лъжи от негова страна. Определено е кукла на конци в ръцете на зам. директорката и не изпитвам и грам уважение към него.

# 314
  • София

Абсолютно съм съгласна. Не знам никой доволен от това училище.

Аз пък честно казано, недоволни от 127-мо срещам само тук във форума. Познавам доста майки и на по-големи деца там - всички са доволни. И да, проблема с двете учителки по математика в гимназиален етап е неоспорим. Директорът е много добре запознат с това, но за момента просто не може да намери други, с които да ги замени. Затова и след нашия набор, математическа паралелка няма да има.
Аз например съм изключително приятно изненадана от учителката по БЕЛ, която искрено се надявам да им преподава до 12-ти клас. Учителката по физика също е ОК, дава им домашни и държи да се правят. Историчката, която ни е класна е много готина. За мен специално, освен двете математички, други проблеми няма. И съм сигурна, че все някога ще намери с кого да ги смени. Но сградата постоянно се ремонтира, кабинет по кабинет стават все по-хубави е уютни, стола е ремонтирам, двора е асфалтиран, оградата се смени, няма текучество на учители, държи се на дисциплината, ако има някакви проблеми, класната веднага звъни на роителите и потушават разправиите още в зародиш. Децата са си ОК - учат, разбират се, няма проблемни деца. Учат три разказвателни предмета на АЕ. Не знам какво повече може да се очаква от т.нар неелитно училище.
Ще ми бъде интересно да се каже от какво точно се оплакват родителите, освен от учителките по математика.

Относно директора - той не е нов. Сигурно е директор вече над 5 години. Специално за последните две, в които сина ми учи там, съм видяла доста неща, които подобри. Майки на по-големи деца казват, че още с идването му е започнало подобряване на училището

Дописвам - сега се сетих за една майка, която каза, че ще мести сина си от другата година, защото новия учител по испански имал страшно високи изисквания за нивото на езика, много ги натискал да учат, а пък те били свикнали със стария учител и съответно повечето деца от класа са с ниски оценки по езика. Колко е вярно не мога да кажа - само повтарям нейните думи

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 17:03 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт