Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 004
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
22-ро е без квоти.

32-ро и 35-то според мен.
 Но бал 448 няма ли да стигне за 2 АЕГ и ФЕГ?
Стигат, но тя не иска водещият език да е английски-в момента е на ниво В2.1. За ФЕГ е голямото колебаене-проблемът е ръководството и няколко преподаватели

# 481
Дидиа, във всички паралелки в 32-ро първият език е английски.
                Така е! Без да искам заблудих ,защото си мислех за 22-ро,а писах за 32-ро.Дъщерята на моя колежка завърши 22 с ИЕ и хич не бяха доволни.Чудех се дали да го спомена,защото всеки има собствено мнение и не ми се ще да подведа някой.Нямам преки наблюдения за 22-ро.Та едно мисля,друго съм написала ,за което се извинявам.

# 482
  • София
Не се повеждайте по езика на първо място, защото училищата с определен език са горе-долу едно или две от високобаловите, после има едно-две от средния сегмент и вече останалите са като цялостно ниво по-зле. Ако е примерно немски, градацията е НЕГ, 73-то, 35-то в първата тройка. Нататък 18-то (ако все още има немски, имаха и френски), 32-ро (пак ако имат немски). Последните две са от много добрите училища и със сигурност бих предпочела детето ми да е в някое от тях, независимо с какъв език. Същото важи и за другите училища, като принципно положение - след второто по авторитет училище по съответен език, за третото бих сложила, но бих спряла до него, вместо да пиша още по-нискобалово училище. Бих сменила езика по-скоро, но да е в по-добро училище. Да речем, бих ги карала по тройки  - първите три по немски, вторите три по френски, третите три по английски, и т.н. с другите езици според предпочитанията на детето към език - ако най-много иска немски, след това френски и на трето място английски (примерно) като желаност на езика.. Или по двойки училища за всеки език и така вървим надолу по бала.
Според мен е по-важно училището на какво ниво е като цяло, а не толкова самият език като специфика. Учители се сменят, но средата е важна.
За нас навремето принципът беше степенуване на желанието на детето за език и редене по едно училище на принцип високобаловост, за да остане в сегмента на колкото може по-високобалово училище, за да си ползва набраните точки максимално. За мен беше важно да не се хаби балът за училище, което е с доста по-нисък входен бал само и само заради мерак за определен език.

Последна редакция: чт, 30 юни 2022, 10:34 от Andariel

# 483
  • София
Дидиа, във всички паралелки в 32-ро първият език е английски.
                Така е! Без да искам заблудих ,защото си мислех за 22-ро,а писах за 32-ро.Дъщерята на моя колежка завърши 22 с ИЕ и хич не бяха доволни.Чудех се дали да го спомена,защото всеки има собствено мнение и не ми се ще да подведа някой.Нямам преки наблюдения за 22-ро.Та едно мисля,друго съм написала ,за което се извинявам.

Три съученички на сина ми си останаха в 22-ро в гимназиален етап. Не са доволни изобщо. Испанския хич не бил на ниво според тях. Едната дори я преместиха. Мислех, че само в прогимназията е зле. Но явно и нагоре нещата са същите.

# 484
  • София
С испански често се пропуска 157 ГИЧЕ.
Аз лично не съм впечатлена, но основната заслуга може би е на сина ми, който изобщо не си дава зор. Който иска да учи обаче, е доволен. Предлагат езикови лагери в Испания, имаха и испанка, която обаче си тръгна, не знам дали от септември ще има нов човек.
В девети клас тази година учиха физика и география на испански.

# 485
Някой може ли да ми помогне с баловете на едната паралелка без изпит по ИИ в 51 СУ от миналата година.

# 486
Някой може ли да ми помогне с баловете на едната паралелка без изпит по ИИ в 51 СУ от миналата година.
406.5/403 за компютърна графика. Анимацията е нова паракела

# 487
  • нейде там, където ....
Скрит текст:
Не се повеждайте по езика на първо място, защото училищата с определен език са горе-долу едно или две от високобаловите, после има едно-две от средния сегмент и вече останалите са като цялостно ниво по-зле. Ако е примерно немски, градацията е НЕГ, 73-то, 35-то в първата тройка. Нататък 18-то (ако все още има немски, имаха и френски), 32-ро (пак ако имат немски). Последните две са от много добрите училища и със сигурност бих предпочела детето ми да е в някое от тях, независимо с какъв език. Същото важи и за другите училища, като принципно положение - след второто по авторитет училище по съответен език, за третото бих сложила, но бих спряла до него, вместо да пиша още по-нискобалово училище. Бих сменила езика по-скоро, но да е в по-добро училище. Да речем, бих ги карала по тройки  - първите три по немски, вторите три по френски, третите три по английски, и т.н. с другите езици според предпочитанията на детето към език - ако най-много иска немски, след това френски и на трето място английски (примерно) като желаност на езика.. Или по двойки училища за всеки език и така вървим надолу по бала.
Според мен е по-важно училището на какво ниво е като цяло, а не толкова самият език като специфика. Учители се сменят, но средата е важна.
За нас навремето принципът беше степенуване на желанието на детето за език и редене по едно училище на принцип високобаловост, за да остане в сегмента на колкото може по-високобалово училище, за да си ползва набраните точки максимално. За мен беше важно да не се хаби балът за училище, което е с доста по-нисък входен бал само и само заради мерак за определен език.

Ей това ми е "любимо" ... сякаш говорим за пари в брой и олио на промоция, а не за деца, за техните желания, техните усилия и живот в следващите поне пет години.

При всички случаи - водете се от желанието на детето и вашите наблюдения над силните им страни. После изберете училищата, в които те се срещат и ги подредете според вашите лични впечатления, чуждите мнения за тях от различни места и каквото там още се сетите. Например, щом иска определен език - търсите къде се учи и какви са разликите между училищата, където се предлага. Като с какъв втори език се комбинира, трети/четвърти профил след 10-ти клас, учители, които ще поемат осми клас, вариант ли е да се учи като втори език, заради комбинация от ваши лични фактори и предпочитания и т.н., и т.н. Обсъждате и ги редите заедно. Накрая слагате една приемлива паралелка с нисък бал в най-близкото прилично училище, за лично успокоение.

Никога не бих накарала дете да учи в незнамкъдеси нещо, което не желае, само защото балът му стига И за там, освен за някъдетамкъдето е срещата между желанието и възможностите му. Ако иска да учи китайски, то 18-то и 138-мо биха били преди Н-та езикова гимназия, разбира се. Ако държи на испански, то езиковите гимназии, в които се предлага като втори език, бих сложила поне след 157-мо и т.н. Това са лични предпочитания, валидни за моите деца, ако сега бяха седми клас и искаха тези неща. Не агитирам никого.
"Хабила" съм бал, помагала съм и на други да го направят. Няма недоволни, освен една майка, дето се кахъри, че й останал бал от едното дете, ама няма къде да си купи един сладолед с него после.

# 488
406.5/403 за компютърна графика. Анимацията е нова паракела
Здравейте, а някой дали има информация за това какво се изучава в тази специалност и дали сте доволни, оправдала ли е очакванията на деца и родители?

# 489
https://sites.google.com/51school.bg/51school/%D0%BF%D1%80%D0%B8 … %D0%B0%D1%81-2022

Ето тук добре са описани.
Изучават различни графични програми, програми за видео и звукообработка. Дори в специалностите без изпит по рисуване, се рисува много и се държи на това.

# 490
  • София
Всеки си решава каква стратегия да използва. Не е нужно насила детето да бъде карано, а да се отчете естествената склонност на децата да реагират по-емоционално и предвид възрастта си и липсата на опита да не разбират точно важността на ситуацията. Да, точките за класиране са като ваучер на определена стойност, примерно 450 точки, който ти дава право да си избереш едно нещо, а дали това нещо ще е за 450 точки или за 300 си е твоя работа. Но трябва да си наясно, че неизползваните точки горят и целият ваучер е за еднократно ползване. Лично аз не бих изхабила 450 точки за нещо, което много, ама много съм решила, че искам, но струва доста по-малко точки. Желанията на децата са важни, но са и изменчиви. Родителят избира кой риск да поеме - дали детето да каже "защо ме послуша" или "защо не ме послуша".

# 491
Здравейте, дъщеря ми завърши НФСГ преди 2 години. Много съм доволна. Препоръчвам Ви гимназията.

# 492
Бих искала да попитам следното - какви са мотивите ви да запишете детето си в училище с първи език този, който то вече знае на високо ниво (например достигнало е почти до В 2 по английски и избира училище с първи език английски)?  Виждам, че единият вариант е да не се хаби бал. Какви други доводи имате за това ?
Въпросът ми е провокиран от това, че от една страна съм харесала за детето училища, където първи език е английски, но същевременно се чудя какъв е смисълът език, който учи от детската градина да го започне от начало и да го докара в края на обучението до там, където е и сега. Обмисляме паралелки - софтуерни и хардуерни науки, но не съм сигурна доколко сериозно ще се преподават и в такъв случай дали не е по-добре да се избере паралелка с друг първи език, но без софтуерните науки?
Ще се радвам да споделите вашите мнения!

# 493
  • София
Специално за мен смисъла е, че едно е на курсове 2 пъти седмично по 2 ч. детето да е взело ниво В-2, а съвсем друго е да го учи в училище - 8-ми клас по 22 часа седмично, а в 9-ти и 10-ти да учи и разказвателни предмети на този език. Определено часовете са повече, граматиката се затвърждава, а речника се обогатява. Отделно пишат есета и изобщо нивото на езика, макар и същото по документи, при изучаването му в училище е доста по-високо. Поне според мен е така.

# 494
  • нейде там, където ....
Разликата от "неоползотворените" точки чудесно се реализира като спокойствие и самочувствие за дете и родители, че когато се наложи, може да се събере и да постигне това, което иска.
Точките за класиране са като пропуск - колкото повече са те, толкова повече врати са отворени. Нищо и никъде не изгаря, просто отваря повече врати. Ако сред тях е тази, която много, ама много искам, защо ми е да отивам къдетоидаедругаде, само защото ме пускат там?

Nelita111000, според мен, познат първи език е полезен, когато другите профили са сериозни и се иска повече учене. Когато те са с приоритет в избора и/или на езика се гледа като на помощното средство, добавка към знанията по профилиращите предмети. Както и ако детето не е много ориентирано - би разполагало с повече време, в което да избере какво точно му се прави. От друга страна, в последния случай, един нов език може да е начин да се уплътни свободното време, за да не мисли за глупости в пубертета Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт