Бъдещи и настоящи мами в Чехия 2

• 21 998
  • 284
  •   1
Отговори
# 180
  • Чехия
Ели, страхотно как се радвам, че така добре се адаптира Емката..  Hug Hug Hug май ще е се радва много като почне да ходи по-редовно на детска...
Много се надявам да намерите къща, сега отивам да търся в сезнама къде е Дечин, че съм малко не ориетирана.
Ние търсихме 6 месеца , като през това време само се чудехме дали да останем тук или да се местим напълно от региона.
Е, накрая пак случайността си каза думата...
Интересното е, че сега съседката ни на етажа ни каза, че колата ни е купена от нейната внучка...пак страшна случайност.
Хайде, много здраве от мен.   bouquet

# 181
http://www.mapy.cz/?query=obec%20D%C4%9B%C4%8D%C3%ADn%2C%20okres … =none@vizIds=none
хихихи Ванче
маааалко по близко към вас ще сме  Wink Grinning
Всъщност ние имаме избрана къща  Blush но сега йеднаме с маителем, стискайте палци  Wink
Та според отговора му ще действаме  Wink

А за школката... в Пражската сега където бяхме - със сигурност няма да я вземат  Rolling Eyes мноооого деца, а нашата мома е от най-най малките възрастово , а аз ще искам и да е на 4ч. за да не си загубя родичовската - което ни праща автоматично в 7.ма глуха...
ще видиме Дечинските градини как са с бройките  Wink

Хахахаха
а това за колата... да света е страшно малък  Party
четох в бременната тема, че ти лошо - ниско кръвно предполагам, всички бременни май са с ниско кръвно, бебето започва да ти запушва с големината си артерии и вени... и всичко става ужасно трудно  Crazy ще се оправиш... като родиш  Blush Hug

# 182
  • Чехия
Aaaaaaaaa Ели открих го аз... ще сте до германската граница вие... оле ние до полската.  #Crazy ...Даже и трасе си направих  Crazy Embarassed
То и там е малко планинско май, поне ще има добри ски условия..  Rolling Eyes
А сега ми дойде на ум ...не беше ли Самер Иса от там родом  newsm78 ..
 fingerscrossed  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover Дано стане.. с майтела ...

# 183
Здравейте,

ели стискам палци за къщата--ей ще се местите--не сме идвали скоро на поржици--щото аз си имам някви здравословни проблеми и ходя да ги боря та не остава време:((
....аз имам такъв въпрос--предстои ни захранване с владко я дайте съвети кви пюрета и каи д акупуваме--чу тук малки бол--верно, че има хип ама все пак искам да чуя и вашия опит.

Поздрави

# 184
Здравейте момичета Grinning
Ели стискам и аз палци всичко да се нареди с къщата Simple Smile
При нас на Вилин му излиза кътник и е страшно нервен ве4е цяла седмица,не иска да яде,пие само 4ай и мляко,заспива с рев....оффф дано да му пробие скоро  Praynig 4е се измъчи детенцето.
Руми,аз Вилин го захраних с морков и броколи-тези първа лъжичка,а плодови дадох 10-15 дни след това,пак първа лъжичка.

# 185
Здрасти банда,
мерси за палците  Wink Grinning

Руми
и аз започнах с първа лъжичка на хами - морков и броколи - те отначало по две -три лъжици им стига на ден  Wink само че после продължих с разните смеси зеленчуви, после каша, и чак накрая почнах плодовите, защото педката ме беше леко наплашила, докато не свикне с вкуса на зеленчуковите да не давам плодови - че са по сладникави, и да ми стане още по трудно с зеленчуковите... та така и нямах никакви грижи, започнах от най-гадното на вкус така да се каже, и всичко ново с времето приемаше като ламя, защото все по вкусно  Wink Blush Laughing

# 186
Здравейте чешки мами!

Аз съм нова във форума, в Чехия съм от около 7мес. Дойдохме с мъжа ми да работим в Бърно, като ИТ-специалисти.
Сега съм бременна и много се радвам, че ви открих, защото освен мъжа ми, нямам никого тук Rolling Eyes. Детето ни е желано и планирано, но немога да ви опиша как се притеснявам от всичко, защото сме в чужда държава, не знам добре езика, незнам законите, не познавам никого и просто... #Crazy
Все още не съм ходила на лекар да потвърди бременността, защото е ужасно трудно да намеря тези дни работещ гинеколог(взех си отпуска за да мога да ида спокойно на лекар, а те всички отсъстват между 12-13ти), единствения, когото открих и говори английски ми даде час чак за 23 другата седмица и ми се струва адски дълго време, но нямам избор Sad(
Работодателя ми естествено не знае, незнам и кога да го информирам, бих искала да ми обясните как стоят нещата тук с отпуски по майчинство, размер на майчинските и има ли проблем бременна да работи на компютър, защото ме уплашиха, че такива се отстраняват от работа(ако това се случи незнам как ще се справиме просто) Sad( , каквидокументи и каде се подават и колко време трае майчинството. За сега единствено знам, че работодателя ми има преференции за майки, завърнали се на работа след 6тия месец от майчинството, но незнам дали ще има кой да ми гледа детето, защото бабите да далече в БГ, а ясли май не съм виждала за толкова малки бебоци newsm78
Иначе се надявам всичко да ми е наред, гади ми се постоянно - 24/7, а на всичкото отгоре сега лепнах грип и съм на парацетамол.
Ще се радвам да ми отговорите поне на някои от въпросчетата, защото имам нужда от тази информация за да знам какво да правя и то навреме (институции, документи, т.н.)
Лесно ли проговориха децата ви 2та езика?

# 187
  • Чехия
 Hug Me_la привет   bouquet от мен  Hug
Добре дошла ,само като начало си мисля , че ще ти много по-добре ако се регистрираш ..много по-лесно е всичко после.
Честито и за бременността..лека и безпроблемова ти желая.. Peace
За доктора , ако си с редовна пойщовна( имаш ли картичка от касата)  можеш да отидеш където си искаш..не е нужно да чакаш до 23.02..дори частните кабинати имат сключени договори с повечето здравни каси.
За езика не се притеснявай, научава се ..важното е да говориш, комуникираш и не се притеснявай...всички сме говорили зле в началото.
За болничните , имаш законно право 8-6 седмици преди раждане, но могат дати дадът и по здравотни причини, ако се прецени , че има риск за теб или си нетрудоспособна ...
Аз съм от 9г.с на болничен защото повръщах като за световно и освен това работя в вредна среда - мед.сестра съм и имах право по-принцип да изляза законно от 12.гс...само дето не можах да устискам до тогава. Sick Sick
До преди две седмици още си повръщах сутрин , сега съм цял рекордьор вече 20 дни без  Sick Mr. Green
Стига за мен,..  Crazy
Майчинстово не е малка сума и трае близо 3 години, но за това е още далече да мислиш..Има време и за документите, а лично още нищо не съм подавала. Сега основното е да си почиваш, и да идеш на преглед...
След 12-14 седмица ще ти доктора ти ще ти издаде ,, бременна книжка- техотенска пруказка ..с която може да уведомиш работодателя си.
Има още бг.мами в Бурно, ако наминаваш в форумчето може и да се засечете..
Поздрави и  Hug

Последна редакция: ср, 14 фев 2007, 09:10 от ivalex

# 188
Здравей Ivalex,
това съм аз отново, просто не получавах емейла -потвърждение за регистрацията, после имах проблми с влизането и затова написах постанерегистрирана Praynig
Казвам се Милена и ще ми е приятно да се засека с повече мами тук в този форум, а и не само  Stop
Аз съм с редовна поищовна на ВЗП, но нямам представа какво покрива и дали ще покрие раждането, или ще трябва да доплащам. Виждам, че тук медицината е на много добро ниво и лекарите са супер отговорни, затова малко съм успокоена, че ще раждам в Чехия, но големия ми проблем за сега си остава чуждия език. Почти нямам контакти с чехи, а в службата официалният език е английски и никой не се мъчи да говори, когато е по-лесно да се разбираме така.
Ще направя всичко възможно да ида по-рано от 23ти на лекар, но проблема е, че даже час как ще ми дадат, като аз немога да обясня за какво съм и всички подробности... ще го измисля някак си.
Притесненията са ми не толкова за работното място, аз и сега, съвсем в началото на бременността не се чувствам пълноценна да работя, а по-скоро се страхувам дали ще се справим с парите и дали ще успеем да подсигурим всичко на детето, защото стандарта на живот е висок. Надявам се да нямам никакви проблеми с фирмата и да мога да изляза в майчинство както си му е реда, че като знам колко ощетени колеги има вече...
Хубаво е, че ти имаш възможността да си почиваш у дома, аз се уморявам доста бързо и съм разсеяна, което е нетипично за мен, защото съм много организиран човек, а позивите за повръщане направо могат да ме побъркат понякога, но се надявам да свикна скоро с това, или поне да измисля начин да го надхитря.
До сега гледам да не оставам гладна, защото остана ли започвам с повръщаето, ама немога и постоянно да ям, ти опитваш ли нещо, от което да има ефект? Не искам да вземам никакви Деган-и или свещички, колкото и да ми е зле, предпочитам да съм спокойна за бебето
Четох доста назад във форума, и като че ли не видях да има мами от Бърно, явно съм изтървала. А вие сте доста далече, сигурно е хубаво и уютно да живееш в по-малък град, така ли е? Simple Smile
На теб ти остава още малко като гледам календара, знаеш ли вече пола?
Поздрави newsm10

# 189
  • Чехия
Привет отново Миленка, искам да ти кажа че тук начина на живот е далече по-подсигурен от този в Бг така, че раждането се е 100процента безплатно стига да не искаш ВИП стая, или съпруг в залата( дори така да е вероятно за ВИП стая няма на ден ще е между 300-500кр а за мъжа също към 500кр.)
Щом си редовна 111 пойщ. няма притеснения, всичко ти се полага без пари , прегледи, ултразвъци , кръж и генетични изследвания ( 12-16г.с ) , само си избери лекар който да се постарае за теб през цялата бременност.
Иначе това че не говориш чешки, едва ли ще е проблем в болниците , поне тука не ...Няма доктор който да не говори поне един чужд език, дори и руски..ако не то сестрите със сигурност......
Иначе предполагам, че поне мъничко знаеш...защото то ти стига и минимален чешки понякога, важното е с вренето да го научиш..живеем в държава в която езика е смята за народен символ и чехите са горди с със своето езиково богатство.Уважават хората който го владеят и , който почитат културните им особености и традиции.

Сега малко за правата ти:
Работодателя е длъжен да те трудовоустой при две условия, ако работата ти е рискова по-принцип  за бременността, или ако има изрично лекарско предписание за че бременността е застрашена от работните ти условия ..При трудоустояването ти няма право да те сложи на ниска заплата , дори и работа която извършваш да е по-ниско платена от тази която си имала преди да те трудоусторой.
Длъжен е да ти изплаща цялата предишна заплата.
Ако излезеш  на болнични, ти се плаща 90 процента от работната заплата, но не по-малко от минималната в Чехия.Не се облага, не се одържа нищо.
Също так си законно си защитена от това уволнение, по причина бременност...или майчинство пре целия, период.
Запазваш работната си позиция до година след раждането, но дори и след 4 години ( цяла матерска доволена)  е длужен да те върне във на работа.
Примерно как е при нас, сега ако бяха старша сестра в хир.отделение и не се върнех след 1г. щеше да ми пази мястото на такава.
Ако се върна след 4 год. ща се наложи да започна като редова сестра, за мен е все тая няма какво да губя.Друго, че като бременна нямаш право да работиш, нощни смени, и да изработваш повече часове от нормата за един работен месец т.е 8 часов работен ден.
Преди раждане излизаш на ,,матержска доволена,, 6-8 седмици преди термина, и от тогава започват да си броят 18 седмици в който получаваш 70 процента от последната работната заплата ..,,марежски приспевек,,.
След тези 28 седмици до 4 години започваш да получаваш ,,родичовски приспевек,, който е еднакъв за всички маминки в Чехия, и е малко над 7000 крони...
Така, че като цяло имаме доста права, и не е чак толкова зле ситуацията с парите.
Все пак това ще трябва да го кажат мамчетата с дечица вече.. Wink Sunglasses ..
Стана много голям пост...ама дано съм ти помогнала поне малко.
За повръщането пробвай сутрин, да хапваш в леглото веанга щом отвориш очи, бишкотки или (мандле) сурови бадеми ..поне при мен погнаха .. Sick ама когато бях най-зле слагах и свещички ТОРЕКАН ..
Бъди здрава, пази се и доскоро писане.   bouquet
 Hug

# 190
Здрасти бандааа
ОООО Миленке - привет  Hug и честита радост   bouquet

не се притеснявай толкова  Wink Hug всичко все някакси ще се нареди  Wink

Много въпроси...

1.майчинство
Имаш право на майчинство, ако имаш отработени минимално 180.дни за последните 2.г., и си плащаш социалните за тези 180.дни разбира се  Wink
Майчинството при родено едно дете е 28.седмици - ако са близнаци - 37.седмици
Излиза се в майчинство най-рано 8.седмици преди термина, най-късно 6.седмици, ако излезеш още по късно - майчинството ти се съкращава.

2.родителска отпуска
Като ти свърши майчинството имате право единия родител да излезе в родителска отпуска - трае до 3.г. възраст на детето, със молба се продължава без проблеми до 4.г. възраст - при определени условия, едно от тях е да си с трвали побит на уземи чр
Работаделя е задължен да даде родителска отпуска - ако бъде подадена молба за нея.

3. здравно осигуряване
Раждането е безплатно за жени който имат тървали побит на уземи чр - това важеше за нас със сигурност до 1.1.2007 - сега незнам какво е положението
Зависи каква ти е застарховката във ВЗП - ако е като за стандартен цз гражданин - нямаш проблеми, ако ти е като за чужденец - не мисля че ще ти покрива всичко  Rolling Eyes
Днес точно стачкуват педиатри и лични доктори, защото ВЗП не им плаща - та моя съвет е да си смениш пойщовната  Peace

4. за езиците
Не се притеснявай - все славянски езици сме  Wink няма да има проблем с чешкия, виж с българския ... е на вас само  Grinning

Ти сега в коя седмица си не разбирам, защо до сега не си била на генеколог?
Работодателя не може да те изгони бременна  Peace така че докато не ти издадат документи на бременна - по добре си трай в работата  Wink

повече инфо тук

http://www.vyplata.cz/vyplatamzdy/materskaarodicovskadovolena.php
http://www.mpsv.cz/cs/2

Друго в момента не се сещам, поздрави за сега   bouquet

И честит двоен празник на всички  Party  bouquet Бъдете пияни от любов!!!

Последна редакция: ср, 14 фев 2007, 14:31 от Коко Бенд

# 191
Аз докато си напиша фермана - Ванчето писала  Party Grinning

Наталина, Руми, Ивето и другите -къде стеееее  Party

# 192
Днес се вдигнахме и отидохме с Емка до Кауфланда за лютеница на Дерони  Wink Party
Купихме 6.буркана Whistling В последно време яде само филии с лютеница  Laughing много й е вкусна  bowuu
Та исках да ви кажа - ако ви е на близо - да ходите да проверите дали има и при вас  Wink

# 193
  • Чехия
 Хахааааа и вие ли днеска до Кауфланда ..и ние там , ама вместо лютеница ...попаднахме на едни бисквитки KATY  като детската закуска и сладко отдоре и шоколад.....и те от БГ... от Варна чак...е каква радост беше...
Сега ще си знаем другия път ще дириме Лютеницата то Бг. Mr. Green

# 194
Здравейте, верно големи ферманисте изписали:)) Ели къде сме--тук ама нещо не мож се организираме--или децата болни или аз:((. Тази моята Мая ще ме побърка първо спря да яде--разболя се, а сега пък не ще да пие нищо--то тва май не е проблем от сега. Помагайте дайте идея как да я накарам да пие повече течности?? че вече идеи не ми останаха.
Иначе девер ми се готви да се пренасят тук с женаси (бременна е в 9г.с) та и с тях си имам занимание;)).
Ели верно ли тва за поищьовната--ние с малките сме там данода нямаме проблеми.
Айде като им минат намойте дечковци носовете да се видим някъде:))
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт