Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 48 143
  • 823
  •   1
Отговори
# 765
Ако са в една и съща лаборатория можем да говорим за различни стойности, но в различни и да сравнявате няма никакъв смисъл. И аз за Рамус съм чувала кофти неща. Вече ходя в Бодимед. Също така обърнете внимание,че мерните единици не са еднакви.

# 766
Конкретно на ТАТ и МАТ са еднакви - IU/ml - но референтните в К са < 34 и <115, а в Р < 4 и <5 закръглено...

# 767
Ето това са съставките на Тирохелп. Хормон не приемам.
Явно и аз ще сменям лабораторията като гледам всички мнения..

На друго място ми казаха, че ТСХ е хипофизен хормон и се влияе от много неща, може да се променят стойностите му през час и да показва различно. По-скоро гледайте как се чувствате и Т3 и Т4. Не разбрах какво взимате обаче - кои са съставките на тирохелп поотделно? Взимате ли Т4 на хормон?

Мъжът ми наскоро си пуска за първи път ЩХ - първият ден в Кандиларов - излязоха му антитела МАТ, високо ТСХ  над 3. Повторихме изследванията на следващия ден в Рамус - ТСХ 1 и половина, антитела и МАТ, и ТАТ - супер различни стойности в двете лаборатории в 2 последователни дни. Мина преглед на ехограф - жлезата изглежда напълно запазена с непроменена структура.

И сега се чудим на коя лаборатория да вярваме и какво да предприемем. Те самите стойности на МАТ са супер различни, въпреки, че мерните единици са еднакви - референтните граница са тотално различни.

Какво мислите?

Ляво Рамус, дясно Кандиларов:

Скрит текст:

# 768
Здравейте! Прикачам изследванията, които си пуснах вчера профилактично, има ли нещо притеснително и трябва ли да изследвам нещо друго? Имам хипофункция и не приемам хормони, нямам никакви оплаквания. Може да ме насочите и за приема на витамините.
Скрит текст:

# 769
Има дефицит на вит.Д и В12, трябва допълнителен прием. Вит.Д може да вземете всякакъв, аз лично предпочитам течен, казват, че повече се усвоява. Вит.В12 вземете форми - метилкобаламин или хидроксибаламин, в никакъв случай цианкобаламин (който е най-разпространения в аптеките). Има подезични таблетки, капки за нос, спрей за уста, идеята е да минава през лигавица, не през стомаха.

# 770
Освен горните неща, имате и антитела - трябва да отидете за ехография на жлезата при ендокринолог, за да се види това Хашимото ли е...

# 771
Здравейте,

Как ви се струват резултатите от натоварването с глюкоза? Чак другата седмица ще мога да говоря с ендокринолога си, но ми се иска да имам някаква яснота.
Доколкото виждам, щитовидната жлеза е ок, както и пролактинът.

Благодаря!

# 772
Моля някой да пусне нова тема.

# 773
Това от Цибалаб ли е? Аз на тях нямам вяра, вече не стъпвам там. От Рамус съм доволна.

# 774
Това от Цибалаб ли е? Аз на тях нямам вяра, вече не стъпвам там. От Рамус съм доволна.

Здравейте, ако се отнася за моите резултати - от Писанец са.

# 775
Здравейте! Бременна съм в 25 г.с. Забелязах, че хемоглобин/хематокрит ми падат, и макар че АГ нищо не каза, реших да пусна и желязо.

Струва ми се, че при тези резултати има желязно-дефицитна анемия и трябва да настоявам да ми изпишат препарат, нали? Досега никога не сън имала, нито при предишната бременност, нито при рутинни изследвания. От няколко седмици чувствам липса на сили, но го отдавах на това, че голямото детенце боледува и ние покрай нея будуваме; реших да проверя СУЕ и CRP по тази причина (да не карам нейната инфекция безсимптомно) - някой може ли да ме ориентира по-добре?

# 776
Здравейте, от няколко седмици се подувам -пръстите на ръцете и лицето ,за това реших да си пусна кръвни изследвания и днеска ми излязоха резултатите. Бихте ли ми дали съвет   преди да се свържа с личния лекар утре.

# 777
Няма нищо в тези, бъбречните също трябва да се проверят. А храненето как е, да няма злоупотреба със сол в последно време?

# 778
Няма нищо в тези, бъбречните също трябва да се проверят. А храненето как е, да няма злоупотреба със сол в последно време?
Не бих казала, че имам промяна в начина на хранене.Ще си пусна изследвания и за бъбреците.

# 779
Здравейте! Бременна съм в 25 г.с. Забелязах, че хемоглобин/хематокрит ми падат, и макар че АГ нищо не каза, реших да пусна и желязо.

Струва ми се, че при тези резултати има желязно-дефицитна анемия и трябва да настоявам да ми изпишат препарат, нали? Досега никога не сън имала, нито при предишната бременност, нито при рутинни изследвания. От няколко седмици чувствам липса на сили, но го отдавах на това, че голямото детенце боледува и ние покрай нея будуваме; реших да проверя СУЕ и CRP по тази причина (да не карам нейната инфекция безсимптомно) - някой може ли да ме ориентира по-добре?
Абсурдно е ако не ви изпишат лекарства за хемоглобина и скорошната анемия, която ви чака. На бременни се изписва Малтофер таблетки 2х1 , можете към тях да пръскате и спрей със Желязо 10 мг на Бетер Ю. Хемоглобина и желязото са важни не само за вас, защото при раждането се губи много кръв но и за бебето за да не се роди с анемия или нисък хемоглобин. И не приемайте ако ви изпишат билкови добавки със Желязо като Билкова кръв защото е много слаба за бременните. От ампулите със Желязо пък ще повръщате. Така че най-добрият избор е Малтофер таблетки за дъвчене. Във темата за проблемна бременност има тема конкретно за хемоглобина. СУЕ и СРП са винаги завишени при бременност. Имате нисък хемоглобин и анемия. Пуснете си и Витамин Б12, защото ако той ви е нисък пада и хемоглобина. Б12 е много важен за развитието на бебето! За анемия трябва да изследвате Желязо + ЖСК.

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 14:57 от Felicity King

Общи условия

Активация на акаунт