Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 323
  • 823
  •   2
Отговори
# 465
Интересно е и феритинът колко е.

# 466
  • София
Влад, когато влязох за раждам дъщеря ми, всички бяха много изненадани от високия ми хемоглобин. Една акушерка ме пита какво приемам, че е толкова висок, казвам й нищо, обаче ям ягоди на закуска, обяд и вечеря Sweat Smile . Тя каза, че е от тях, много качвали хемоглобина, та можеш да опиташ.

# 467
Аз си мисля, че консумация с хематолог или онкохематолог няма да бъде излишна за Vlad14.

# 468
Аз си мисля, че консумация с хематолог или онкохематолог няма да бъде излишна за Vlad14.

Днес посетих хематолог.
Доста ми се понрави докторката на база първоначално впечатление - изслуша ме, обясних и защо съм там, какво ме притеснява и т.н.
Опипва ме (вероятно за възли) на 15 места, преслушва ме и каза "няма нищо". Но поиска изследвания (мисля КТ с дифренциално броене, каквато аз имам, но е от преди 5м, и на нея няма нищо проблемно), както и самата пробва (на стъкълце) която да ми дадат от лабораторията и да и я занеса. Туморния маркер и тя не му обърна никакво внимание (както и другите доктори).

Минах и при личния днес и той каза, че хемоглобина ми бил нисък. Но да си призная личния ми (както и повечето такива) куцат яко... не ме изслуша, нито се поинтересува - аз исках да му кажа, че аз имам минимум за ходене на ден (минавам пеша много често и 20+ км), не ям месо (ям, но 1 път седмично, 200-300 грама), хапвам си ядки доста (сурови, не накиснати) и като казвам доста, то вероятно средно около 150 грама всеки ден. Това са все фактори влияещи върху хемоглобина.

Реално хематолог каза, че относно този IgE няма абсолютно нищо притеснително, но все пак като нещо извън нормите трябва да се регулира.

Clo - благодаря ти за насоката.

П.П.
Хематоложката се казва д-р Мерлин Ефраим, преглежда в Св. Марина(Варна) , само платено (60лв прегледа) - като стартово много ми се понрави отношението. Като се има предвид, че аз на доктори не ходя, може би повечето доктори са такива... ама ме съмнява!

# 469
Радвам се, че няма причина да се притесняваш.

И един въпрос от мен, кръвни изследвания за ревматоиден фактор, чернодробни и пикочна киселина от месец ноември 21 г. би трябвало да са актуални още, нали? Хирургът, който ме оперира миналата седмица има някакви съмнения и сега аз се чудя дали да ги повторя, защото биха били изцяло за моя сметка. Всичко останало е ок предоперативните.

# 470
Радвам се, че няма причина да се притесняваш.

И един въпрос от мен, кръвни изследвания за ревматоиден фактор, чернодробни и пикочна киселина от месец ноември 21 г. би трябвало да са актуални още, нали? Хирургът, който ме оперира миналата седмица има някакви съмнения и сега аз се чудя дали да ги повторя, защото биха били изцяло за моя сметка. Всичко останало е ок предоперативните.

Ако е след хирургична интервенции, показателите може да са променени драматично (някои). Инак ако нямаш някакви фрапиращи промени в живота за това време, резултатите ще са идентични що горе.
Виж в Лина, много често имат намаления, май дори сега имат за подобни изследвания.

# 471
Ревма факторът би трябвало да е същият, но другите могат да имат съществени изменения.

# 472
  • София
Здравейте,
Някой дали би могъл да коментира тези изследвания?
Благодаря!
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 13:34 от Ronald

# 473
Здравейте!
Бихте ли коментирали изследванията на дъщеря ми и моите:

Гликираният хемоглобин и е нисък, какво значи това?

# 474
Долните изследвания говорят за инсулинова резистентност. Но понеже ей сега някой ще дойде да каже да не поставяме диагнози, изчакайте да ги види доктор и си запазете час за ендокринолог. Инсулина е изключително висок, както и кръвната захар. С наднормено тегло ли е дъщеря ви? Аз не разбрах кои изследвания на кого са (долните, горните?). Но долните, на които има излседване на инсулин не са добре. Не е боллка за умиране, но ще трябва спорт, диета, промяна хранителните навици ( в случай че няма наднормено тегло).

# 475
# 476
Долните изследвания говорят за инсулинова резистентност. Но понеже ей сега някой ще дойде да каже да не поставяме диагнози, изчакайте да ги види доктор и си запазете час за ендокринолог. Инсулина е изключително висок, както и кръвната захар. С наднормено тегло ли е дъщеря ви? Аз не разбрах кои изследвания на кого са (долните, горните?). Но долните, на които има излседване на инсулин не са добре. Не е боллка за умиране, но ще трябва спорт, диета, промяна хранителните навици ( в случай че няма наднормено тегло).
На дъщеря ми са първите, а вторите са моите, с високия инсулин. Да, имам ИР, но от доста време не съм приемала Глюкофаж поради стомашни проблеми.

# 477
И двете имате да попълвате витаминен дефицит.

# 478
@maq-mi - имах проблеми с Vitamin D - как разбрах... Ами болеше ме гърба доста.
Ходих при съответния доктор като платих за това 100лв. Та доктора ми мери дължината на краката, притиска ме тук и там и след 10 мин се обърна и ми каза "виж сега, нищо ти няма, но имаш голям дефицит на витамин Д". Да, ок... ясно, 100лв на вятъра, явно е врачка тоя доктор. Да, ама не. След това направих изследвания и VitD се оказа многоооо под минимума !!!

Купих си NOW Vitamin D 5000 IU (лесно ще го намериш, аз го купувам от определено място, но не знам да не е проблем ако го рекламирам и няма да го пиша) - след 30 дни употреба (но аз го пия все още, вече стана 5-та година мисля), показателя ми беше точно в средата между минимума и максимума. Може да има предозиране, но тук говорим за 50+ пъти над общо признатия прием от 600 IU, тоест прием над 20-30 000 IU на ден. Витамин Д е мастно разтворим та е добре като се пие да се хапне нещо.

Да си призная, за мен лимита на Вит Д поради факта, че се движа много е поне 2000-3000 IU на ден, но това е доста различно за всеки индивид и например болните от остеопороза и рахит трябва да приемат дори повече от 5000 IU.
Границата за дневен прием е не повече от 20 000 IU, като лично аз не знам начини да се предозира освен ако не се нагълтат 5-10 хапа.

Обърни специално внимание на ВитД, защото е доста важно.

# 479
Да, много ме боли гърба и мислех да ходя на невролог да не съм направила дискова херния. От едно време знам, че имам ошипяване, но така не ме е болял гърба. Преди 2 години изкарах ковид и от тогава сякаш ми остана тази болка.
Купила съм вигантол и съм си самоназначила по 10 капки дневно, дано има резултат.
А изследванията ги правих по друг повод и реших да пусна и витамините.

Общи условия

Активация на акаунт