Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 364
  • 823
  •   1
Отговори
# 450
Това с антителата е толкова относително. Като го изкарах имах доста, но след месеци имах много повече. Увеличават се ако контактуваш с болни.

# 451
  • София
Здравейте, може или коментар на изследването на 16г ми син....
Има засилен косопад и оредяване на косата, което започна от януари.2021
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 08:27 от vnd

# 452
Здравейте, може ли мнение за тези резултати, свързани със ЩЖ?

Всичко е в норма по стойностите на лабораторията, но от предни коментари в темата разбрах, че това не винаги е достатъчно. Няма конкретна причина за изследването, през бременността се наблюдаваше по-високо ТХС, което се смъкна с малко доза Л-Тироксин, която малко след раждането ми беше казано да спра, от тогава преглед не е имало, ако не броим прегледа ми при мамолога след спиране на кърмене, който междудругото погледна и жлезата, но каза, че е ОК.

Благодаря предварително!

# 453
Лека хипофункция. Няма нжуда да правиш нещо, освен подходящ начин на живот.

# 454
Съжалявам за невежеството, но какво ще рече подходящ начин на живот?

Не съм запозната по темата, благодаря отново!

# 455
На мъжа ми 50год. Пуснахме заради високо кръвно 160/100, мислех, че ще излезне  висок холестерол , то висока глюкоза.
Да пускаме ли обременяване с  глюкоза да идем на ендокринолог...., или само с диети ще стане....

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 15:19 от изгубен

# 456
Направете си консултация, диета пак ще приложи, но не бързайте с обременяването с глюкоза на своя глава.

На гладно ли е правено изследването, да не е пил кафе със захар сутринта?

# 457
Съжалявам за невежеството, но какво ще рече подходящ начин на живот?

Не съм запозната по темата, благодаря отново!
Качествена храна, достатъчно нощен сън, движение, управление на стреса.

Изгубен, не обременявайте човека, той вече е обременен. Пуснете гликиран хемоглобин. Също и чернодробни, ако не е правил скоро. Незабавно режим - много важна е храната, два пъти по-важно е движението. Тръгвайте на разходки.

# 458
Благодаря за информацията.

# 459
Здравейте,
някой може ли да коментира това:

Повече инфо:
- никакви ядове с каквито и да е храни, поне не и външни такива
- леко понижен хемоглобин - 129 g/L при референтен минимум от 135 g/L в лабораторията
Прилагам и другите изследвания които според мен не са кой знае колко зле (като изключа ИР, но тя е в процес на фиксиране):

Скрит текст:

Силно подозирам млечните продукти, като сега съм ги спрял, а и ще направя и изследване.
Благодаря за насоката.

# 460
Съжалявам, но сниманото е не четливо в спойлера. Опитайте да снимате от по-близо, тъй като явно е на няколко страници, разделете на отделни снимки.

Консултация с алерголог правена ли е, както и кожното тестуване с конкретни алергени. Явно не сте предприели мерки, щом резултатите ви се влошават.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 21:59 от 🧡 Clo 🧡

# 461
  • София
Clo, През мобилната версия - трябва да ги отвориш - задържаш пръста и даваш Визуализация.

# 462
Съжалявам, но сниманото е не четливо в спойлера. Опитайте да снимате от по-близо, тъй като явно е на няколко страници, разделете на отделни снимки.

Консултация с алерголог правена ли е, както и кожното тестуване с конкретни алергени. Явно не сте предприели мерки, щом резултатите ви се влошават.

Кликни върху снимките за да ги увеличиш.
Записах час (платен) за алерголог, но е след 32 дни.
Проблемът обаче е, че аз просто нямам проблем. Съвсем случайно направих това изследване.
Храня се с всичко (без траш - такива неща като вафли, чипсове, хляб, пасти, торти и подобни няма при мен от години), като ограничавам въглехидратите, но и това е условно - храня се с овес, плодове (дори банани, но не повече от 2 на ден) и други въглехидратни неща.
Реално абсолютно нищо не съм предприел, но по изследванията виждам, че сега са по-зле, а за това време аз увеличих млечните (от 1 кофичка кисело мялко на 4-5 дни, вече е 1 на ден - пия и чаша прясно на ден (а преди беше чаша на 2-3 месеца веднъж, има кашкавал, сирене, извара и т.н.).
На 29.03 ги спрях напълно млечните и ще видя след време как са нещата, но не намирам и инфо кога този имуноглобулин ще коригира показателя си за да знам дали да направя скоро или да чакам.

# 463
Не е от млечните.
А сега, като видях и другите от спойлера не мисля, че проблем ако има е и за алерголог.
Намери читав лекар, даже да нямаш симптоми, прави впечатление спадане на стойностите на хемоглобина и хемакотокрита. Както и завишените стойности на плоскоклетъчените туморни антигени.
Може нищо да няма, но намери достатъчно компетентен лекар, който да интерпретира резултатите и да те насочи.
Личен лекар нямаш ли? IgE total не се свързва само с алергии.

# 464
Да, утре ще ходя и при личния.
Туморния маркер ендокриноложката (ходя сега там, защото пък ме мотаха месеци, че уж щитовидната ми жлеза била като скала и всичко точно, а се оказа, че имам възел някакъв) каза, че имало причина да е нагоре - преди да го изследвам (добавих го като изследване, по мое желание) бях 3 седмици кашлящ, кихащ и хрема. Уж заради това бил повишен.

Хемоглобина - аз се храня с доста фибри (зеленчуци, овесени ядки (всеки ден ги хапвам), ядки (като често хапвам и 200+ грама). Проблема е, че не ги накисвам и фитиновата и оксаловата киселина си седи, като буквално пречи да се усвоява желязото. Като цяло хемоглобина ми последните 3-4 години (от тогава го засичам) винаги е между 129 и 139. Отделно самото Fe (желязо) е в границите около 14 mcmol/l (при референции - 5.83 - 34.5).

Основния проблем обаче е, че така и не намирам качествен диагностик - размотават ме насам натам, без никой нищо да даде насока, като само ме препращат по лекари (от личния --> УНГ --> зъболекар --> ендокринолог --> личния). Утре пак ще се пробвам с личния, дано има някакво подобрение.

Благодаря за насока.

Общи условия

Активация на акаунт